Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Makron: Mir u Ukrajini moguć, kada to Ukrajinci odluče

Ne dozvolimo da mir na neki način bude u rukama ruskih vlasti. Mir je moguć, a o tome će odlučiti Ukrajinci, rekao je Makron

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je večeras u Rimu na otvaranju samita za mir da je u Ukrajini „moguć mir“ kada to Ukrajinci odluče.

Ne dozvolimo da mir na neki način bude u rukama ruskih vlasti. Mir je moguć, a o tome će odlučiti Ukrajinci, rekao je Makron u govoru na otvaranju samita u organizaciji zajednice Sveti Eđidio.

Francuski predsjednik je opravdao podršku Zapada Kijevu „kako bi u nekom trenutku ukrajinski narod mogao da izabere mir“, „kako to oni (Ukrajinci) budu odlučili“.

„Mir će se izgraditi ali za stolom sa drugom stranom, koja je sadašnji neprijatelj“, rekao je Makron pred nekoliko stotina političkih i vjerskih lidera iz cijelog svijeta okupljenih na trodnevnom samitu u organizaciji italijanske zajednice Sveti Eđidio.

Tu zajednicu su formirali 1968. godine katolički studenti, i ona je tokom godina postala „diplomatija iz senke“ Vatikana. Red Sveti Eđidio je posredovao u brojnim mirovnim pregovorima, između ostalih i u postizanju sporazuma o školstvu na Kosovu i Metohiji 1998, a ta zajednica je 2012. godine održala u Sarajevu međunarodnu konferenciju posvećenu miru.

Makron je večeras stigao u Rim, gdje će ga sjutra u Vatikanu primiti poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo. To će biti treći sastanak pape i Makrona od njegovog dolaska na čelo Francuske u maju 2017. godine.

Za sada se ne zna tačno da li će se Makron sastati sa novom premijerkom Italije Đorđom Meloni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve