Boris Džonson, favorit za mjesto novog premijera Velike Britanije, suočava se sa suđenjem zbog navoda da je lagao javnosti u vezi s Brexitom, odlučio je sud u srijedu.

Sudija Suda u Westminsteru danas je odlučio da Džonson, bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije, mora odgovoriti na navode da je počinio tri prekršaja za nepropisno ponašanje u javnoj službi.

To se odnosi na tvrdnje koje je Džonson, inače zagovornik Brexita, iznio uoči i poslije referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije 2016.

Kao što je poznato, 52 odsto Britanaca na referendumu je podržalo izlazak, dok ih je 48 odsto glasalo za ostanak u Evropskoj uniji.

Navodio cijenu 400 miliona eura sedmično

“Tokom oba navedena perioda okrivljenik je neprestano lagao i obmanjivao britansku javnost u vezi s troškovima britanskog članstva u Evropskoj uniji, izričito navodeći, odobravajući ili zaključujući da je ta cijena 350 miliona funti (približno 400 miliona eura) sedmično”, kaže se u slučaju protiv Džonsona, prenio je Reuters.

U pisanoj presudi sutkinja Margot Coleman navela je da te tvrdnje nijesu dokazane, ali da bi se Džonson trebao suočiti sa suđenjem.

“To znači da je optuženik dužan doći na sud na preliminarno saslušanje, dok bi slučaj potom trebao biti proslijeđen Kraljevskom sudu na procesuiranje”, rekla je ona.

Džonsonov portparol nije bio dostupan za komentar.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve