Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Njemačka pred UN sudom odbacila optužbe Nikaragve zbog Gaze

Von Uslar-Glajhen je rekla da Njemačka nije prekršila ni konvenciju o genocidu ni međunarodno humanitarno pravo

Njemačka je kategorički odbacila pravni postupak koji je pokrenula Nikaragva da olakšava genocid pružajući podršku Izraelu u ratu u Pojasu Gaze.

– Ove optužbe su potpuno bez pravnog ili činjeničnog osnova – rekla je 9. aprila u Hagu šefica njemačke delegacije pri Međunarodnom sudu pravde (ICJ) Tanja von Uslar-Glajhen.

Von Uslar-Glajhen je rekla da Njemačka nije prekršila ni konvenciju o genocidu ni međunarodno humanitarno pravo.

– Postupci Njemačke u ovom sukobu čvrsto su ukorijenjeni u međunarodnom pravu – istakla je ona.

U svojoj prijavi Međunarodnom sudu pravde 1. marta Nikaragva je navela da pružanjem političke, finansijske i vojne podrške Izraelu i ukidanjem pomoći za UN-ovu palestinsku humanitarnu agenciju UNRWA “Njemačka pomaže u izvršenju genocida i, u svakom slučaju, nije uspjela u svojoj obavezi da učini sve što je moguće da se spriječi počinjenje genocida”.

Njemačka je optužila Nikaragvu da daje lažne tvrdnje, insistirajući da ona uglavnom isporučuje opšte naoružanje, a ne oružje koje se može koristiti u borbi. Od oktobra 2023. godine izdate su samo četiri dozvole za izvoz oružja za municiju za obuku i za podmornicu, navodi se.

Nakon posljednjeg dana usmene rasprave 9. aprila, 16 sudija će razmotriti hitnu molbu Nikaragve. Nikaragva poziva na hitno zaustavljanje isporuka oružja Izraelu i nastavak davanja doprinosa UNRWA-i.

Očekuje se da će Međunarodni sud pravde donijeti prvu odluku u roku od dvije sedmice.

Obraćajući se sudu, Von Uslar-Glajhen je rekla da je Njemačka potvrdila pravo Izraela na samoodbranu nakon napada palelestinskog Hamasa, koji SAD i Evropska unija smatraju terorističkim, na Izrael 7. oktobra.

Njemačka je takođe djelovala kako bi osigurala prava i zaštitu civilnog stanovništva tog područja, navela je šefica njemačke delegacije pri Međunarodnom sudu pravde.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve