Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Počelo suđenje zvaničniku desničarske AfD jer je koristio nacističku parolu

Ogranak AfD za Tiringiju, na čijem je čelu Hoke, njemačka domaća obavještajna agencija smatra za dokazanu desničarsku i ekstremističku grupu.

Lideru regionalnog ogranka njemačke krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Bjornu Hokeu je počelo suđenje jer je koristio nacistički pozdrav.

On planira da se kroz nekoliko mjeseci kandiduje na regionalnim izborima i da postane guverner države Tiringije.

Na početku suđenja u gradu Haleu pročitana je optužnica u kojoj se navodi da je tokom govora na partijskom mitingu u gradu Merseurgu u maju 2021. godine izgovorio „Sve za Njemačku!“ što je bila parola SA (Sturmabteilung – Jurišna divizija) – paravojne organizacije Nacističke partije koja je imala ključnu ulogu u dolasku Adolfa Hitlera na vlast.

Prvenstvena svrhe SA čiji su pripadnici zbog uniforme nazivani „braon košulje“, ;bilo je 1920-ih i 1930-ih godina obezbjeđivanje skupova nacista, ometanje aktivnosti suprotstavljenih stranaka, posebno Komunističke partije Njemačke i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), zastrašivanje Roma, sindikalaca i Jevreja.

Međutim Hoke tvrdi da je „Sve za Nemačku!“, „svakodnevna izreka“, a njegovi advokati su negirali da je „kriminalno relevantno“ što je on to izgovorio.

Tužilaštvo tvrdi da je on to ponovo izgovorio na skupu AfD 12. decembra u gradu Gera u Tiringiji.

Po njemačkim zakonima upotreba simbola „neustavnih organizacija“ se kažnjava novčanom ili zatvorskom kaznom do tri godine.

Do 14. maja Hoke će na još četiri sudska ročišta.

Prije početka suđenja ispred zgrade suda se okupilo nekoliko stotina demonstranata s transparentima „Bjorn Hoke je nacista“ i „Zaustavite AfD“.

Ogranak AfD za Tiringiju, na čijem je čelu Hoke, njemačka domaća obavještajna agencija smatra za „dokazanu desničarsku i ekstremističku“ grupu.

Hoke je jednom spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu nazvao „spomenikom srama“ i pozvao Njemačku na „zaokret od 180 stepeni“ od sjećanja na svoju prošlost.

Ankete su posljednjih mjeseci pokazale da je AfD na drugom mjestu po popularnosti iza vodeće konzervativne opozicije, a ta stranka je posebno jaka na istoku zemlje gdje je postojala socijalistička Njemačka Demokratska Republika pod kontrolom Sovjetskog Saveza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve