Nedjelja, 5 Februara, 2023
Rubrika:

Kanada pokrenula indo-pacifičku strategiju

''Kina je globalna sila koja sve više remeti. Kina želi da oblikuje međunarodni poredak u prihvatljivije okruženje za interese i vrijednosti koje sve više odstupaju od naših''

Kanada je danas pokrenula svoju dugoočekivanu indo-pacifičku strategiju, obećavajući više resursa za suočavanje sa “remetilačkom” Kinom dok radi sa drugom po veličini svjetskom ekonomijom na pitanjima klimatskih promjena i trgovine.

U dokumentu na 26 stranica najavljuje se ulaganje od 2,3 milijarde kanadskih dolara (1,6 milijardi eura), jačanje kanadskog vojnog prisustva i sajber bezbjednosti u regionu i pooštravanje pravila o stranim ulaganjima kako bi se zaštitila intelektualna svojina i spriječila kineska državna preduzeća da eksploatišu zalihe minerala.

Plan je da se prodube veze sa brzorastućim regionom od 40 zemalja koje imaju skoro 50 triliona kanadskih dolara u ekonomskoj aktivnosti, prenosi Rojters.

Ali fokus je na Kini, koja se pominje više od 50 puta, u trenutku kada su bilateralne veze hladne.

“Kina je globalna sila koja sve više remeti. Kina želi da oblikuje međunarodni poredak u prihvatljivije okruženje za interese i vrijednosti koje sve više odstupaju od naših”, navodi se u strategiji.

Liberalna vlada premijera Džastina Trudoa želi da diverzifikuje trgovinske i ekonomske veze koje se u velikoj mjeri oslanjaju na SAD.

“Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procjenom današnje Kine. U oblastima dubokog neslaganja, mi ćemo izazvati Kinu”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve