Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Hiljade Španaca na protestu protiv pomilovanja separatista

Policija Madrida saopštila je da je na ulice izašlo oko 126.000 ljudi

Hiljade Španaca protestovalo je u nedjelju 13. juna u Madridu protiv plana Vlade da pomiluje 12 katalonskih političara osuđenih za neuspješni pokušaj proglašenja nezavisnosti 2017. godine, što se vidi kao prijetnja nacionalnom jedinstvu.

Zamjenik španskog premijera Karmen Kalvo najavila je za list “La vangardija mogućnost pomilovanja za katalonske separatiste, ali je to pitanje duboko podijelilo Špance.

Oko 63 odsto Španaca protivi se pomilovanju, dok oko 25 odsto podržava, a šest odsto nema stav o tome, objavljeno je danas na sajtu “nisudiario” /niusdiario.es/.

“Ovo se sada mora zaustaviti jer je za pomilovanje potrebno pokajanje, a separatisti to ne pokazuju”, rekao je biznis Karlos Bandeča /47/ na skupu u Madridu, na kome su mnogi nosili španske zastave.

Poslanici konzervativne Narodne partije /PP/, desničarske Voks partije i centrističke Sijudadanos stranke pridružili su se protestima u centru Madrida.

Na pitanje da li će španska Vlada lijevog centra odobriti pomilovanje Karmen Kalvo je rekla da je to veoma blizu. “Nakon izvještaja Vrhovnog suda mi ćemo odmah reagovati”, rekla je ona za Reuters.

Policija Madrida saopštila je da je na ulice izašlo oko 126.000 ljudi. Vrhovni sud saopštio je prošlog mjeseca da se protivi potencijalnom pomilovanju katalonskih separatista.

Ovaj sud osudio je devet katalonskih separatista u oktobru 2019. godine na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog secesije i nezakonitog organizovanja referenduma o nezavisnosti i objavljivanja kratkotrajne jednostrane deklaracije o nezavisnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve