Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ambasada SAD u Sarajevu: Šokantno što ministar slavi povratak uhapšenih policajaca na posao

Oni su kazali da to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogućilo povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja, nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava

Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine slavi povratak na posao visokopozicioniranih policijskih službenika koji su bili uhapšeni zbog sumnji za teška krivična djela, saopštila je u petak ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak svečano je dočekao Vahidina Munjića, v.d. direktora Federalne uprave policije i Mustafu Selmanovića, komandanta Specijalne policije, nakon što su pušteni iz pritvora gdje su bili 48 sati zbog sumnji da su u “užem krugu” Edina Gačanina kojeg američke vlasti nazivaju “jednim od najvećih svjetskih trgovaca drogom”.

“Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokopozicioniranih policijskih službenika koji su uhapšeni, optuženi i pod istragom za teška krivična djela”, rekli su iz ambasade SAD-a u BiH.

Oni su na društvenoj mreži X naveli da ti policijski službenici imaju pravo da se na sudu brane od bilo kakvih optužbi, ali da optužbe protiv njih nisu nešto što je za slavlje.

“Niko nije iznad zakona. Izdaja je povjerenja javnosti kad god se službenici za sprovođenje zakona, tužilaštvo ili sudstvo optuže za njegovo kršenje”, rekli su iz ambasade.

Oni su kazali da to što je Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH omogućilo povratak na posao policijskim službenicima protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja, nije u skladu s opredjeljenjem za vladavinu prava.

Kako su zaključili, javni zvaničnici protiv kojih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja treba da budu suspendovani do okončanja istrage.

U Bosni i Hercegovini 22. aprila uhapšene su 23 osobe, među kojima i visokopozicionirani policajci, kojima se na teret stavljaju krivična djela organizovani kriminal i pranje novca.

Uhapšeni se sumnjiče i za krivična djela davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, zloupotrebu ovlaštenja, primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela odavanje tajnih podataka.

Samo 48 sati nakon hapšenja, odlukom Suda BiH, u pritvoru je ostalo samo troje osumnjičenih, dok će se njih 20 braniti sa slobode.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve