Stroži sistem lokalnih ograničenja u tri nivoa stupiće na snagu u Engleskoj po završetku mjera koje važe do 2. decembra, saopšteno je iz kabineta premijera Velike Britanije.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Očekuje se da će premijer Boris Džonson sjutra poslanicima iznijeti svoj plan – uključujući detalje o porodičnim proslavama i posjetama za Božić, piše BBC.

Predviđeno je da u više područja budu uvedene strože mjere kako bi se virus držao pod kontrolom, a neke mjere biće pooštrene da bi se sačuvao ostvareni napredak, saopšteno je iz Dauning strita.

Još nijesu jasne promjene u ograničenjima, ali se zna da će zatvaranje pabova i restorana u 22 sata biti prošireno.

Očekuje se da će Džonson reći da će ljudi, iako posljednje porudžbine mogu imati u 22 sata, dobiti dodatni sat da dovrše večeru i popiju piće.

Potpuni detalji takozvanog “kovid zimskog plana” očekuju se u sjutra, a vlada o tome razgovara danas.

Portparol premijera rekao je da su napori tokom trenutnih nacionalnih ograničenja pomogli da se širenje virusa stavi pod kontrolu i da su ublažili pritiske na zdravstvo.

“Ali, premijeru i njegovim naučnim savjetnicima je jasno da je virus i dalje prisutan – i bez regionalnih ograničenja mogao bi brzo ponovo da ostane bez kontrole prije nego što vakcine i masovna ispitivanja imaju efekta. To bi ugrozilo napredak koji je zemlja postigla i ponovo rizikovalo nesnosan pritisak na zdravstveni sistem”, rekao je Džonsonov portparol.

Neke lokalne mjere biće iste kao i one u prethodnom troslojnom sistemu, koji je u Engleskoj bio na snazi sve do trenutnih mjera zabrane kretanja.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve