Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura najbolji rezultat u posljednjih nekoliko godina

U kompaniji tvrde da je, iako negativan, ovaj rezultat najbolji u posljednjih nekoliko godina

Poslovni rezultat kompanije „13. Jul”Plantaže“ u prva tri mjeseca je negativan, odnosno ostvaren je minus od 1.278.851 eura. Međutim, u kompaniji tvrde da je, iako negativan, ovaj rezultat najbolji u posljednjih nekoliko godina.

” Odbor direktora kompanije „13. Jul”Plantaže“ a.d. je, na današnjoj sjednici, usvojio tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja “, saopšteno je iz te kompanije.

U prvom kvartalu, kompanija je ostvarila prihod od 5.256.980 eura, čime je ostvaren rast od 21 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.

” Ostvareni rezultat, ujedno, nadmašuje projekcije za 16 odsto, što ga čini najboljim rezultatom u posljednjih deset godina “, ističe se u saopštenju kompanije.

Na svim tržištima, ukupno posmatrano, prihodi od prodaje flaširanih proizvoda su 42 odsto veći od prihoda iz prethodne godine, za isti period.

” Najviše prihoda od prodaje flaširanih proizvoda u prvom kvartalu generisalo je tržište Crne Gore, dok je značajan rast ostvaren i na ostalim ino tržištima “, naglašeno je u saopštenju.

Ukupni rashodi za prva tri mjeseca iznose 6.852.614 eura i 17 odsto su veći od rashoda u istom periodu prethodne godine.

” Kao takvi reflektuju veći obim poslovanja i ulaganja u proizvodnju. Posmatrani period, za sektor poljoprivrede, predstavlja period visokih proizvodnih ulaganja, gdje su troškovi mnogo veći od prihoda, posebno u prvoj polovini godine, imajući u vidu da tek sa početkom ljetnje turističke sezone prihodi počinju rasti bržom dinamikom od troškova “, kažu u Plantažama.

U strukturi ukupnih rashoda, za ovaj period, dominiraju troškovi radne snage, kao i troškovi materijala i energije.

” U odnosu na 2023, ukupni troškovi radne snage su veći za 22 odsto, ali su i dalje manji u odnosu na 2019. godinu, kao rezultat obezbjeđenja većeg broja sezonskih radnika i brže dinamike izvođenja neophodnih agrotehničkih operacija, obzirom da je vegetacija, ove godine, krenula ranije. Sve agrotehničke operacije su blagovremeno realizovane tokom prvog kvartala, u skladu sa predviđenim agro rokovima, što je od suštinskog značaja za stvaranje neophodnih preduslova za uspješnu proizvodnu godinu. Troškovi bruto zarada su veći u odnosu na prethodnu godinu iz razloga što je prethodne godine za ovaj period obračunska vrijednost boda bila manja “, dodaje se u saopštenju.

Kako su u prvom kvartalu poslovanja dominantni odlivi u odnosu na prilive, poslovni rezultat je negativan u iznosu od “1.278.851 eura.

Međutim, u kompaniji napominju da je ovaj rezultat, iako negativan, najbolji u posljednjih nekoliko godina.

” Pozitivna EBITDA od skoro 16 hiljada eura ukazuje na osnovnu operativnu profitabilnost kompanije, što je ključno za dalju stabilizaciju i unaprijeđenje poslovanja “, ističe se u saopštenju.

Uprava kompanije “13.Jul”Plantaže” poručuje da će nastaviti da učvršćuje poziciju kompanije na tržištu i ulaže napore koji će osigurati stabilizaciju i dalje unaprijeđenje poslovanja.

” Rezultati ostvareni tokom prvog kvartala potvrđuju odlučnost i posvećenost ka tom cilju. Nastavlja se sa predanim, kako bismo ispunili očekivanja naših vlasnika, kreditora i kupaca, i osigurali prosperitet Kompanije u budućnosti “, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve