Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Stijović preporučio investitore – bave se renoviranjem stanova

Obje kompanije imaju sjedište u Stokholmu i, prema navodima sa njihovih sajtova i FB stranica, bave se renoviranjem stanova

Švedski konzorcijum Uber Nordic i Kvalitetsbygg poslaće nakon 10. januara ponudu za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj željezari, saopštio je savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović.

Stijović je za RTCG rekao da su u prethodnom periodu radili na istraživanju stanja i opreme nikšićke kompanije, a cilj im je da pokrenu kovačnicu, čeličanu i namjensku proizvodnju.

Švedski konzorcijum je na nizu sastanaka, koji su održani prethodne sedmice, predstavio modele investiranja kompanije do 70 miliona eura u opremu i pogone željezare, a posebno je naglašena namjera dugoročnog ulaganja uz postepeno povećanje broja zaposlenih, prenosi portal RTCG.

– Naša obaveza, kao državnih službenika, je da pokušamo da nađemo ozbiljne investitore koji će to pokrenuti. Nemamo pravo da odbijemo ozbiljne investitore i nemamo razloga da sumnjamo da su krenuli u projekat sa dobrom namjerom – poručio je Stijović i objasnio da investitori njemu direktno pišu.

– Ja sam tu da ih povežem sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede u ovom slučaju. To smatram svojim poslom – da omogućim tim ljudima da prezentuju svoje projekte – dodao je Stijović.

Obje kompanije imaju sjedište u Stokholmu i, prema navodima sa njihovih sajtova i FB stranica, bave se renoviranjem stanova. Prema podacima švedskog privrednog registra Kvalitetsbygg ima 80 zaposlenih, prošlogodišnji promet je bio 50,8 miliona eura, a profit 645,8 hiljada eura. Ukupna imovina kompanije procijenjena je na 19 miliona eura. Kompaniju su 2006. osnovali Per Anderson, izvršni direktor i Ulf Kaiser operativni I ROT (Renovate, Operate, Transfer) menadžer. Uber Nordic ima šest zaposlenih, promet im je lani bio 988,6 hiljada, profit 36 hiljada, dok je imovina kompanije procijenjena na 379,6 hiljada eura. Firma je osnovana 2010.

Stijović je kazao da ponudu za EPCG Željezaru dostavlja konzorcijum, koji pored Uber Nordic, čini Kvalitetsbygg, sa oko 100 zaposlenih, uz promet od preko 700 miliona.

– Nude da pokrenu kovačnicu, čeličanu i namjensku proizvodnju i to novim tehnologijama, kako bi se izbjegao ugalj. Na taj način bi se dobio zeleni čelik i stvorila prednost u odnosu na čelik iz Kine – rekao je Stijović.

Nikšićka željezara u pogonima kovačnica i čeličana od 2012. godine, otkako je kupio turski Tosjali holding, koristi CNG, odnosno komprimirani prirodni gas. Radi se o peći od 65 tona i sistemu za oprašivanje, koji su instalirani 2010. godine, a kupio je bivši vlasnik nikšićke kompanije Montenegro spešelti stils (MNSS) od kredita od 33 miliona eura za koji je žirant bila Vlada, koja ga je i vratila. Tosjali je 2019. podnio zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za instalaciju tečnog prirodnog gasa, što bi im bilo jeftinije i omogućilo izbjegavanje neplaniranih zastoja u procesu proizvodnje koji uzrokuju velike gubitke usljed neblagovremenih isporuka komprimiranog prirodnog gasa, koji željezara i sada koristi.

– Nadam se da ovo neće biti jedina ponuda, ali dobro je znati da postoji interesovanje – rekao je Stijović i objasnio da je ,,nakon sastanka sa švedskim investitorima u Nikšiću, konstatovano da željezara posjeduje značajan potencijal, namjenske objekte i opremu, stručno kadrovsku strukturu zaposlenih, ali i da su neophodne investicije za zamjenu zastarjele tehnologije i nabavku nedostajuće opreme“.

– U slučaju odluke o ulasku strateškog investitora proizvodnja bi se mogla pokrenuti najranije u roku od dva mjeseca – naveo je Stijović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve