Susret na vrhu Evropske unije i Kine protekao je bolje nego što se očekivalo. Nakon kineskih ustupaka na kraju je ipak izdato i završno saopštenje. Peking je takođe obećao i saradnju u reformi Svjetske trgovinske organizacije, piše Deutsche Welle.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Očekivanja od uobičajenog godišnjeg susreta najviših predstavnika Evropske unije sa kineskim premijerom Lijom Kećijangom svjesno su bila postavljena veoma nisko. U EU se smatralo da će teme okom kojih se dvije strane slažu biti nedovoljne da se dođe do nekakvog završnog saopštenja i pretpostavljalo se da će se svi razići bez ikakvog konkretnog napretka.

Ali kineska delegacija došla je u Brisel s novim ustupcima koji su bili dovoljni da obje strane sačuvaju obraz. Diplomatski sukob od kojeg se strahovalo na kraju se ipak nije dogodio.

Partnerstvo Kine i EU ima budućnost?

“Pregovori su bili teški, ali na kraju plodonosni”, sumirao je predsjednik Savjeta EU Donald Tusk.

On je upozorio kineskog gosta da partnerstvo uvijek mora da počiva na uzajamnoj saradnji. Ali zbog trenutne situacije na svjetskom tržištu i da EU i Kina ipak imaju velikog interesa da očuvaju funkcionisanje međunarodne razmjene zasnovane na jasnim pravilima.

To je jasna aluzija na trgovinski sukob između SAD i Kine, kao i na nove prijetnje Vašingtona Evropljanima. Neočekivana najava američkog predsjednika Donalda Trampa da će nametnuti carine u vrijednosti od 11 milijardi dolara na robu iz Evropske unije kako bi tako pokrio subvencije koje dobija evropski koncern Erbas, bacila je veliku sjenku i na ovaj susret Lija Kećijanga i predsjednika država ili vlada Evropske unije.

Dvije strane suočile su se s pitanjem koji je najvažniji strateški interes: sačuvati neku vrstu partnerstva s obzirom na pritisak Vašingtona ili insistirati isključivo na sopstvenim interesima. Pritom je EU za Kineze najveći trgovinski partner, a Evropljanima je Kina na drugom mjestu. U tim okolnostima, kineska strana je procijenila da ne može istovremeno da ulazi u sukob baš sa svim međunarodnim partnerima.

Kineski pokloni

“Tu su se otvorila vrata. Po prvi put je Kina pristala da sarađuje na reformi Svjetske trgovinske organizacije”, ističe lider evropskih pregovarača Donald Tusk.

Riječ je o reformi i utvrđivanju čvrstih pravila međunarodne razmjene koja bi počivala na jednakom tretmanu s obje strane.

Premijer Li Kećijang je tu izveo neku vrstu strateškog preokreta. Obećao je da će evropske firme biti tretirane isto kao i domaće. Odnosi su dugo bili zatrovani optužbama da su evropske firme prisiljene da svoje tehnološko znanje predaju kineskim partnerima. Oni pak to znanje koriste da bi proizvodili kopije tih proizvoda koje onda nude svjetskom tržištu po boljim cijenama. Kineski premijer pristao je da se uspostavi mehanizam koji će se baviti žalbama stranih firmi koje su aktivne u Kini.

Povrh toga, načinio je ustupke i u sporu oko državne podrške kineskim preduzećima kako bi se “ojačala međunarodna pravila o državnim subvencijama”. To znači prisiliti Kineze na to da uslovi na tržištu za firme iz Evropske unije budu isti.

Kako će se svi ti ustupci odraziti na svakodnevnicu evropskih preduzeća u Kini, to će se tek vidjeti. Već se pokazalo da kod Kineza, nakon velikih riječi, ne slijede uvijek i neka konkretna djela. Tako je još 2017. kineski predsjednik Si Đinping na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu najavio široke ustupke u otvaranju kineskog tržišta, ali se nakon toga nije dogodilo gotovo ništa. Sada su i kineskog premijera suočili s tim lošim iskustvima, na šta je Li Kećijang odgovorio da Kina “mora da uradi ono što je obećala”. Obje strane će intenzivirati rad kako bi se došlo do rješenja kojima bi bio uklonjen čitav niz ključnih prepreka.

Kraj naivnosti Evropske unije

Ovog marta Evropska unija je u jednom dokumentu o osnovnim smjernicama preispitala svoj odnos prema Kini i opredijelila se na bitno oštriji stav. U nekim sektorima Kina je partner, u drugima pak važan rival i ekonomski konkurent. Francuski predsjednik Emanuel Makron je, tokom nedavnog susreta s kineskim predsjednikom Sijem u Parizu koristio izraz “kraj naivnosti” u odnosu prema Kini. Inače, ovaj susret u Briselu bio je prvi susret predstavnika EU i Kine nakon što su Evropljani zaoštrili svoje stavove.

Evropska unija teži da realistično sagleda saradnju s Kinom i da izađe iz neravnopravnog položaja. Zato EU na rezultate susreta u Briselu gleda kao na prvi uspjeh. Tako je i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, nakon susreta s kineskim premijerom, upozorio kako je partnerstvo doduše važnije nego ikad, ali i da “jedan prema drugom moramo biti iskreni”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve