Britanski premijer Boris Džonson pozvao je na pokretanje međunarodne istrage u vezi sa iranskim obaranjem putničkog aviona “Ukrainian Airlinesa”.

Boris Džonson (foto: Reuters)

“Važan je prvi korak u tome što je Iran priznao da su njegove oružane snage greškom oborile avion ukrajinske aviokompanije”, stoji u pisanoj izjavi Džonsona.

Kako je istakao, sada je potrebna sveobuhvatna, transparentna i nezavisna međunarodna istraga, kao i slanje tijela stradalih u njihove zemlje.

“Kako bi to bilo postignuto, Velika Britanija će sarađivati s Kanadom, Ukrajinom i drugim međunarodnim partnerima pogođenima ovom nesrećom”, poručio je Džonson.

Napomenuo je kako sve ovo pokazuje važnost smanjenja napetosti u regionu, kao i da će više sukoba dovesti samo do više gubitaka i tragedija.

Generalštab Irana potvrdio je da je putnički avion oboren ljudskom greškom dok je nadlijetao osjetljivu vojnu tačku. Avion Boing 737 koji je trebao da leti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja sa aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu.

Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio. Prije obaranja ukrajinskog aviona, iranska revolucionarna garda izvela je napad na američke baze u Iraku, u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija, koji je ubijen u američkom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve