Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Zagreb umjesto Netanje domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu

Bilo je planirano da se ovo takmičenje od 3. do 17. januara 2024. održi u Netanji, ali je otkazano zbog rata između Izraela i Palestine.

Evropsko prvenstvo u vaterpolu održače se početkom 2024. godine u glavnom gradu  Hrvatske Zagrebu.

Bilo je planirano da se ovo takmičenje od 3. do 17. januara 2024. održi u Netanji, ali je otkazano zbog rata između Izraela i Palestine.

Jedan od mogućih organizatora Evropskog prvenstva bio je Berlin, ali je Zagreb bio konkretniji kojem je danas za domaćinstvo saglasnost dala Vlada Hrvatske.

 

“Finansijska sredstva za sufinansiranje troškova organizacije Evropskog prvenstva u vaterpolu 2024. godine osiguraće se u ukupnom iznosu od dva miliona eura preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, na proračunskim pozicijama Ministarstva turizma i sporta”, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Ostalo je još samo da zvanično domaćinstvo Zagreba potvrdi Evropske plivačke federacije (LEN).

Evropsko prvenstvo je između ostalog i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu narednog ljeta.

Na OI će se, naime, plasirati evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru nakon Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Grad svjetlosti.

Tri najbolja nacionalna tima sa EP idu na Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Doha (2 – 18. februar naredne godine), a od evropskih selekcija su to pravo već obezbijedili Mađari, Grci, Španci, Srbi, Italijani i Francuzi.

Sve ovo je, naravno, bitno i za crnogorsku selekciju koja će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi A.

Rivali “ajkulama” su Španija, Francuska i Hrvatska.

Prva dva tima idu direktno u četvrtfinale, dok se trećeplasirani i četvrtoplasirani u osmini finala sastaju sa prve dvije ekipe iz grupa Divizije 2.

Grupa u kojoj je Crna Gora se u osmini finala ukršta sa timovima iz grupe A divizije B, gdje je smještena Srbija. Osim Srbije u grupi su još Njemačka,Izrael i Malta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve