Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

NA ZADOVOLJSTVO VUČIĆA I TERZIĆA: Vječiti derbi produbio mržnju Crvene zvezde i Partizana

Crvena zvezda i Partizan su proteklog vikenda odigrali 172. vječiti derbi i dešavanjima prije, tokom i nakon utakmice dodatno produbili mržnju koju svojim medijskim nastupima svakodnevno godinama generišu Aleksandar Vučić, Zvezdan Terzić i Nebojša Čović.

Piše: Stanko Radulović

Romantičarski odlasci na derbi kojih se mnogi sjećaju još krajem 70-tih i početkom 80-tih godina prošlog vijeka kada su navijači Partizana na stadione na Topčiderskom brdu dolazili u kolonama jedni pored drugih i sa stadiona odlazili praveći špalire navijačima ekipe koja je pobijedila su danas nezamisliva slika u Srbiji.

Crvena zvezda i Partizan su proteklog vikenda odigrali 172. vječiti derbi i dešavanjima prije, tokom i nakon derbija dodatno produbili mržnju koju svojim medijskim nastupima svakodnevno godinama generišu Aleksandar Vučić, Zvezdan Terzić i Nebojša Čović, koji se ne skidaju sa medijskih stranica i tv stanica u kojima redovno pežorativno govore o klubu koji je od osnivanja najveći rival Crvenoj zvezdi…

Aktuelno rukovodstvo Crvene zvezde persofinikovano u liku predsjednika svega i svačega u Srbiji, koji je za uši na čelo kluba doveo lica sa interpolovih potjernica učinili su sve da jaz između onih koji navijaju za Crvenu zvezdu i Partizan postane nepremostiv i da ta mržnja postane svakodnevica na raznim portalima i forumima.

U nemoći promašaja tokom gubitka titula Vladan Lukić i Ivan Adžić osmislili su sintagmu “Toletule” okrivljujući za sve neusjpehe jedinog predsjednika u istoriji FSS (ranije Jugoslavije) iz redova Partizana – Toleta Karadžića.

Aleksandar Vučić: Predsjednik svega i svačega u Srbiji pa i FSS

Zvezdan Terzić je prilikom gostovanja na SOS kanalu rekao da Tole Karadžić suštinski nije ništa uradio da Partizan osvoji bilo koju od titule koje je tih godina osvojio.

“Tole Karadžić je jedno vrijeme bio predsjednik FK Partizan, ali suštinski on ne pripada tom klubu, on nije kadar Partizana, on se tu zatekao slučajno, ne znam da li je u Partizanu bio godinu dana. On je tu bio slučajni prolaznik, niti on osjaća Partizan kao svoj klub, niti Partizan njega osjeća kao svog čovjeka. Tole Karadžić je čovjek Subotice i FK Spartak i to je tako…Poznavajući Toleta ubjeđen sam da on nikada za svog mandata nije učinio ništa da bi pomogao Partizanu”, kazao je Terzić prije deceniju.

Inače, Karadžić je na mjestu predsjednika FSS zamijenio upravo Terzića kada je aktuelni direktor FK Crvena zvezda uhapšen zbog brojnih finansijskih malverzacija u OFK Beogradu, kojeg je uništio.

Samo tri godine kasnije Terzić je nakon gubitka titule 2017. godine i tri vezana poraza u derbiju za samo nekoliko nedjelja utvrdio da je ”Tole lopov” i da ukrao Crvenoj zvezdi titule. Preko noći Partizanove titule postale su “Toletule”, iako je prvu od “šest Toletula” u sezoni 2007/08. osovjio kada je predsjendik FSS bio baš ”Terza madžija”.

Zvezda od 2008. do 2012. četiri i po godine nije pobijedila u vječitom derbiju, a u devet utakmica imala šest uzastopnih poraza i samo dva remija, uz svega dva postignuta gola na devet utakmica i četiri promašena penala u nizu.

Terzić je preko noći, (valjda je to doživio kao lični neuspjeh) postao ogorčeni mrzitelj Partizana, a svaku svoju konferenciju za novinare koristio je da omalovažava Partizan i pojačava i dodatno potpiruje mržnju u Srbiji prema Partizanu.

Prije početka sezone Terzić je ustvrdio da je Crvena zvezda Bajern za Partizan i da je toliko iznad Partizana da o njemu više i ne razmišlja, te da su doveli najbolje igrače, najboljeg trenera i da im je samo nebo granica, a cilj polufinale Lige Evrope.

Nakon svega nekoliko kola i poraza od Voždovca i Čukaričkog osvjedočeni navijači Crvene zvezde, huligani sa sjeverne šipke, koji su bili sa Zvezdom i u Bariju, Jovica Šurbatović (sekretar) i Dejan Filipović (komesar suđenja) označeni su kao glavni krivci što je tim poražen u ta dva meča.

Direktor Partizana suspendovan je na pola godine odmah poslije prvog kola nakon što je komentarisao suđenje na utakmici TSC – Partizan, a Terzić i Crvena zvezda od petog kola su svaku utakmicu Crvene zvezde i Partizana komentarisali, vršili pritiske i tražili smjene sudija, sudijske komisije, komesara suđenja, izuzeće pojedinih sudija, čak i trenutno jendog od najcjenjenijih u Evropi Srđana Jovanovića. Sudija koji nije spreman da izmisli penal za Zvezdu odmah bi postajao grobar i nepoželjan za utakmice Crvene zvezde.

Terzić je proteklih mjeseci opsjedao srpske medije i tv stanice na kojima je vršio silne pritiske na javnost, raspirivao mržnju i stvariju atmosferu linča, u kojoj se nevina i naivna Crvena zvezda brani od zlog gargamela FSS u kojem sve funkcije drže čelnici Crvene zvezde odabrani po želji  Aleksandra Vučića, čiji je Terzić trbuhozborac i izvršilac svih prljavih radnji.

Nakon neuspjeha u derbiju u kojem je sudio sudija, doveden iz navijačke grupe Delije Kragujevac, koji je napravio nekoliko grubih grešaka na štetu Partizana počeli su medijski spinovi o kukavičkoj igri tima koji je od starta utakmice perfidno potkradan, i bio primoran da pola sata igra sa igračem manje.

Pokazivana je statistika kao nekakav dokaz dominacije, a ista takva statistika čak i pogubnije Crvene zvezde na svom stadionu protiv Napolija bila je dokaz “herosjke i hrabre Zvezde”.

Pojedini mediji su otišli toliko daleko da su čak i udaljavanje živog zida na 11,54 metara prilikom slobodnog udarca za Gelora Kangu predstavili da je time Pavle Ilić oštetio Crvenu zvezdu jer da je zid bio bliže Marković ne bi uspio da skrene loptu u korner.

Činjenica da su zahvaljujući pritiscima i političkoj podršci na mjesto predsjednika postavili Aleksandra Vučića, koji je suštinski kapo FSS, a ne Dragan Džajić (kojeg je Vučićeva SNS abolirala) i da moć predsjednika svega i svačega u Srbiji kopni iz dana u dan u Crvenoj zvezdi izaziva ogromnu paniku koja prelazi u paranoju. U takvoj situaciji gubitak titule bio bi poguban, pogotovo kada na svjetlost dana izađu podaci o stvarnim dugovanjima za koje nekadašnji napadač Ognjen Koroman tvrdi da iznose blizu 170 miliona eura…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Fiki
13.03.2024-07:03 07:03

Gomnadija
SrBska posla