Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Velliki povratak Vondrušove na svjetsku tenisku scenu

Čehinja je postala treća šampionka u istoriji najprestižnijeg svjetskog turnira koja nije bila nosilac na turniru, pošto je u London doputovala kao 42. teniserka svijeta.

Marketa Voindrušova bila je velika nada svjetskog tenisa, igrala finale Rolan Garosa, ali su je povrede odvojile od terena. Činjenica da je do prve Grend slem titule, nakon finala na Rolan Garosu, stigla na vimbldonskoj travi potvrđuje i talenat i raznovrstnost igre.

Svoje prvo finale Grend slema izgubila je prije četiri godine, odnosno samo 20 dana pred svoj 20. rođendan od Australijanke Ešli Barti.

Mnogi su tada vjerovali da će ubrzo najbolja juniorka svijeta preuzeti dominaciju svjetskim tenisom, ali su je u tome spriječile povrede i operacije ručnog zgloba.

Ipak, povratkom na najveću scenu i trijumfom na Vimbldonu pokazala je da se radi o velikom talentu i teniserki koja može još mnogo da pruži svjetskom tenisu ukoliko je zaobiđu povrede.

Čehinja je postala treća šampionka u istoriji najprestižnijeg svjetskog turnira koja nije bila nosilac na turniru, pošto je u London doputovala kao 42. teniserka svijeta. Iz Londona će se ove godine u Češku vratiti kao vimbldonska šampionka i 10. teniserka na WTA listi.

“Ne znam šta se dešava, ovo je nevjerovatno. Pohvale za tebe Ons, vjerujem da ćeš jednog dana osvojiti titulu, to zaslužuješ. Poslije svega što sam prošla, nestvarno je da sada stojim ovdje”, rekla je Vondrušova.

Prošle godine u Londonu bila kao turistkinja, jer je u martu završila sezonu zbog druge operacije.

“Ni ja ne znam kako sam ovo uradili. Ovo je nestvaran povratak poslije niza povreda. Nadala sam se da ću se polako vraćati na stari nivo i pokazati da mogu da igram vrhunski tenis, ali ne ovako brzo”.

Imala je i poruku za svog supruga Štepana Šimeka, koji je bio na tribinama.

“Prva godišnjica braka nam je sjutra, ovo je najljepši poklon”, naglasila je Vondrušova.

Žaber je prošle godine u finalu izgubila od Jelene Ribakine i od dolaska u London je govorila da se nada da će ubuduće njena fotografija biti okačena u kompleksu Ol Ingland klaba, kao zvanične šampionke.

Kazahstanki se revanširala u četvrtfinalu, ali je opet stala na posljednjoj prepreci.

“Veoma mi je teško, moraću i dalje da gledam tuđe fotografije na zidu”, pokušala je Tunišanka da malo sebe ohrabri, ali je onda briznula u plač.

Ipak, smogla je snage da nastavi kroz suze.

“Ovo je najbolniji poraz i najteži trenutak u mojoj karijeri. Prvo, naravno, čestitam Marketi i njenom timu na nevjerovatnom turniru. Ti si sjajna igračica, znam da si imala puno problema sa povredama, srećna sam zbog tebe. Biće mi ovo težak dan, ali neću odustati, vratiću se još jača. Vjerujem da ću jednog dana podići ovaj pehar”.

Ons Žabur

Prva Afrikanka i Arapkinja koja je došla do finala grend slema nije uspjela da osvoji pehar ni iz trećeg pokušaja, jer je lani na Vimbldonu izgubila od Jelene Ribakine, a na US openu od Ige Svjontek. Njen emotivan govor je publika pozdravila ovacijama.

“Ljudi, hvala vam što ste navijali za mene, zahvalna sam vam na podršci. Teško mi je, ali vam obećavam da ću jednom pobijediti na Vimbldonu”.

Vondruševa je tek četvrta Čehinja sa vimbldonskim trofejem – prije nje na vimbldonskoj travi slavile su Martina Navratilova (devet puta), koja je kasnije uzela američko državljanstvo, Jana Novotnqa (1998) i Petra Kvitova dva puta, poslejdnji put 2014.godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve