Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

LIGA ŠAMPIONA Bayern nadigrao PSG i slavio na gostovanju, Minimalac Milana protiv sterlinog Totenhema

Revanš mečevi su na programu 8. marta

Bajern Minhen savladao je u gostima  Pari Sen Žermen u prvom meču osmine finala Lige šampiona sa 1:0, a istim rezultatom je Milan savladao Totenhem.

PSG – Bayern 0:1 (Coman 53’)

Fudbaleri Bayerna u velikom derbiju kojim je otvorena nokaut-faza Lige šampiona savladali su Paris Saint Germain na gostovanju rezultatom 1:0.

Kada je “ples” kuglica spojio PSG i Bayern, znali smo da nas čeka derbi ekipa koje se izdvajaju kao kandidati za titulu. No, u večerašnjoj utakmici na terenu smo vidjeli većinom samo jedan tim.

Od prve minute gosti iz Minhena krenuli su ofanzivno. Već u prvoj minuti Maxime Choupo-Moting šutira s distance pored gola.

Uslijedio je period nešto sporije igre u kojoj je Bayern kontrolisao igru. No, kako se poluvrijeme bližilo, tako je i gostujući klub bio sve ofanzivniji.

Najbolju šansu u prvom dijelu imao je upravo Choupo-Moting. Kamerunski napadač u 30. minuti šutirao je glavom tik pored stative gola PSG-a.

Do odlaska na odmor pokušao je i Joshua Kimmich s distance, ali je Gianluigi Donnarumma bio na visini zadatka. Pomalo bizarno djeluje da je prvo poluvrijeme završeno bez šuta PSG-a.

Inicijativu je Bayern konačno krunisao u 53. minuti. Alphonso Davies ubacuje s lijeve strane, a sjajan volej hvata Kingsley Coman.

Francuski reprezentativac, koji je karijeru počeo u PSG-u, postigao je vrlo lijep gol, ali nije htio slaviti iz poštovanja prema klubu u kojem je prošao omladinsku školu.

Uslijedile su dvije velike prilike za Bayern i čudesne intervencije Donnarumme. Prvo je u 63. minuti odbio udarac Choupo-Motinga uz pomoć stative, da bi minut kasnije nakon kornera sjajno intervenisao nakon pokušaja Pavarda glavom.

PSG je prvu ozbiljnu šansu imao u 74. minuti. Rezervista Kylian Mbappe, koji nije bio spreman da startuje od prve minute zbog povrede, istrčao je jedan na jedan s golmanom Bayerna, ali je Yan Sommer odbranio sjajno. U nastavku akcije Mbappeu je poništen gol zbog ofsajda.

Tokom posljednjih desetak minuta PSG je pokazao više nego za preostalih 80 večeras. Domaći su mislili da su poravnali u 82. minuti, ali je VAR poništio Mbappeov gol. To mu je bio drugi poništen gol za svega osam minuta zbog ofsajda.

Nakon toga Pavard je spasio Bavarce nakon što je Lionel Messi ostao sam na šutu. Uslijedile su prilike za Nuna Mendesa i Vitinha, ali oba puta golman Sommer spašava Bayern.

U posljednjim trenucima susreta Pavard je dobio drugi žuti karton. Morao je srušiti Messija s leđa i sudija Oliver mu je pokazao zasluženo drugi žuti karton tako da ga neće biti u revanšu.

Do kraja je ostalo 0:1 i Bayern je došao do bitne pobjede. Čini se da se PSG kasno probudio te da je imao šta da pokaže, da je igrao ofanzivnije od početka utakmice.

Tako je Bayern ostvario minimalnu, ali zasluženu prednost uoči revanša. Uzvratni susret zakazan je za 8. mart na Allianz Areni. Bayern važi za favorita za plasman dalje, no ekipa s Messijem, Mbappeom i Neymarom nikad se ne smije otpisati.

Milan – Tottenham 1:0 (Diaz 7’)

MILAN, ITALY – FEBRUARY 14: Brahim Diaz of AC Milan celebrates after scoring the team's first goal during the UEFA Champions League round of 16 leg one match between AC Milan and Tottenham Hotspur at Giuseppe Meazza Stadium on February 14, 2023 in Milan, Italy. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Fudbaleri Milana pobijedili su na svom terenu ekipu Tottenhama rezultatom 1:0 i stekli su minimalnu prednost pred revanš susret osmine finala Lige prvaka koji će se igrati u Londonu. Ipak, Rossoneri mogu žaliti za propuštenim prilikama i očekuje nas uzbudljiv revanš.

Milan je poveo već u 7. minuti kada se Theo Hernandez sjajno izborio za loptu u skoku i šutirao je, a na odbijenu loptu natrčao je Brahim Diaz i glavom je iz blizine poslao u mrežu za 1:0.

Desetkovani Tottenham nije uspio stvoriti nijednu pravu priliku za 90 minuta igre, te je Milan sigurno kontrolisao susret i čekao je svoje šanse.

Dočekali su ih u 78. i 79. minuti, kada je prvo Charles De Ketelaere propustio zicer i šutirao glavom pored gola s pet metara, da bi već u narednoj akciji, poslije kornera, Malick Thiaw iz slične situacije takođe poslao loptu pored stative.

Ostalo je 1:0 za Milan koji je došao do vrijedne pobjede, ali može žaliti što prednost nije veća pred revanš koji je na programu 8. marta.

Rezultat i strijelac:

Milan – Tottenham 1:0 (Diaz 7’)

Tekstualni prenos možete pratiti na portalu AKTUELNO.

Tok utakmica:

22:52 Crveni karton za Pavara

Isključen je defanzivac Bajerna poslije prekršaja nad Mesijem. Drugi žuti karton značio je raniji odlazak u svlačionicu za Pavara, ali i da neće igrati u revanšu.

22:50 Još četiri minuta igre u Parizu
Poznata je dužina nadoknade u Francuskoj, dok je nastavak susreta na San Siru kasnio dva minuta, te je u toku 88. minut.

22:45 Vitinja u Zomera

Nova u nizu prijetnji domaćina u Parizu. Vitinja je gađao, ali pravo u golmana Bajerna.

22:44 Mesi blokiran

Nuno Mendeš je fenomenalan večeras. Poslao je odličnu lopru sa lijevog krila za Mesija, a udarac Argentinca izblokirao je Pavar. Francuski predstavnik steže obruč i ne miri se sa porazom.

22:43 Ponovo Mbape u ofsajdu

Zatresao je napadač PSŽ-a drugi put večeras mrežu, ali je slavlje prekinula vijest iz VAR sobe da se našao u nedozvoljenoj poziciji te je drugi put opravdano uskraćen za gol.

22:41 Nova velika šansa za Milan

Poslije De Ketelarea Tšau je bio u šansi koju je teže promašiti, ali je i ova prilika Rosonera otišla u nepovrat.

22:40 De Ketelate u velikoj šansi

Žiru je spustio glavom centaršut sa lijevog krila za saigrača koji tek što je ušao u igru. Mogao je De Ketelare da udvostruči prednost iz izgledne šanse, ali sve što je uspio je da iznudi korner.

22:38 Parižani se ne mire sa porazom

Igra se 77. minut, a domaćin na Parku prinčeva ne odustaje od ofanzive. Prijeti šampion Francuske preko glavnih aduta, ali bezuspješno.

22:34 Zomer na mukama

Pamtiće se prijetnje iz 72. minuta kao najozbiljnije koje je PSŽ kreirao do sada. Zomer se našao na ozbiljnim mukama, ali je uspio da zaustavi udarce Mbapea i Nejmara. Francuz je prvi prijetio, našao se oči u oči sa golmanom, ali nije uspio da ga savlada. Popravni je pripao Brazlcu koji nije bio precizniji od saigrača. Na kraju, Mbape je zatresao mrežu, ali iz očiglednog ofsajda te je opravdano gol poništen.

22:31 Rišarlison u igri

Prva promjena u timu Totenhema, u igri umjesto Kuluševskog je Rišarlison.

22:28 Otvorena borba

Na sredini smo drugog poluvremena, a u oba susreta igra se ubrzala. Totenhem napada i ostavlja prostor za Milan, dok u Parizu Bajern uspijeva da očuva kontrolu.

22:26 Dajer novi opomenuti

Još jedan štoper Totenhema je zaradio žuti karton.

22:24 Pomoć Tatarušanuu

Golman Milana zadobio je udarac zbog kojeg je kratko prekinuta igra. Srećom po Rosonere Rumun je nastavio utakmicu. S obzirom na to da je Menjan povrijeđen, alternativu na klupi predstavlja samo 19-godišnji Nava koji nema ni minut u prvom timu Milana.

22:20 Totenhem vreba

Kejn je fauliran u 59. minutu na nešto više od 25 metara od gola rivala. Prekid je izveo Son, ali se Milan umješno odbranio.

22:20 Reakcija Galtijea

Nema šta da čeka strateg Parižana. U igri su Mbape i Ruiz umjesto Solera i Zair Emerija.

GOL! KOMAN! PSŽ – Bajern 0:1!

U 53. minutu Kingsli Koman je na sjajan način zahvatio loptu koju je poslao Dejvis sa levog krila na drugu stativu. Dželat Parižana u finalu 2020. ponovo je bio koban po poznatog rivala, gađao je blizu Donarume, ali presnažno da bi Italijan uspeo da sačuva mrežu.

22:11 Parižanima prijala pauza

Odmor između poluvremena donio je drugu sliku Pari Sen Žermena koji je zaradio korner, ali nije ni ovaj prekid donio promjenu rezultata.

22:10 Žuti karton Romeru

Romero je otvorenim đonom startovao na Tonalija i zaradio žuti karton. Neoprezan potez igrača Totenhema mogao bi da se nađe i pred VAR arbitrima jer bi sa pravmo mogao da zaradi i isključenje.

22:09 Nejmar mlako

Soler je iznudio prekršaj na 20 metara od gola rivala. Bila je to pozicija koja obećava, ali je Nejmar prosuo prvu šansu u nastavku.

22:05 Počelo je drugo poluvreme

Prve promjene na Parku prinčeva: Kimpembe je u igri umjesto Hakimija, dok je Dejvis zamijenio Kansela.

21:49 Kraj prvog poluvremena i na San Siru

Odlasku u svlačionice prethodio je centaršut Sona koji je Tatarušanu izboksovao. Bila je To poslJednja prilika u prvom dIJelu igre koji je okončan golom prednosti za Milan.

21:48 Kraj prvog poluvremena u Parizu

Rivali su otišli na odmor na Parku prinčeva, a u Milanu će se igrati još preostali jedan od tri dosuđena minuta nadoknade.

21:46 Prečka, pa dosuđen ofsajd

Tatarušanu je zaustavio pokušaj Sona poslIJe polukontre, a na odbijenu loptu je natrčao Kejn i pogodio prečku. Eventualni gol ipak bi bio poništen jer je naknadno prvi pomoćnik dosudio ofsajd, a njegovu odluku potvrdio bi VAR da je došlo do izjednačenja.

21:44 Donaruma zaustavlja udarac Komana

U 44. minutu Ramos je glavom izbio loptu poslatu sa boka, ali je na nju natrčao Koman i sa 20 metara uputio vrlo dobar šut. Oprezan je međutim bio Donaruma i zaustavio pokušaj Bajerna.

21:43 Lak posao za Tatarušanua

Prijetili su gosti i u Milanu iz kornera. Perišić je izveo prekid, ali je golman Rosonera bio siguran.

21:42 Jalova inicijativa Bajerna

Pokušao je Koman da uposli Gorecku, ali je Ramos izbio loptu te su gosti dobili novi korner. Ni ovaj put prekid nije donio željeni epilog za Bavarce te je rezultat i poslije 41. minuta ostao 0:0.

21:38 Ernandez neuhvatljiv

Probio se bočni fudbaler Milana po lijevom boku poput vihora i izborio korner koji je izveo Tonali, ali veoma loše.

21:37 Mirno na obe pozornice

Igra se 36. minut u Parizu i Milanu, a trenutno je na oba susreta opao tempo igre. Borba se mahom vodi na sredini u prethodnim minutima.

21:36 U Milanu borba na sredini

Totenhem traži način da nadoknadi gol minusa, međutim ne uspijeva da kreira ozbilnije prijetnje. Istovremeno, u Bajern nastavlja da diktira tempo na Parku prinčeva.

21:31 Parižani se bore za dah

Nastavlja se ofanziva Bajerna. Na kratko je domaćin izbio loptu i pomjerio težište, ali je već u narednom minutu, odnosno poslije pola sata igre Šupo Moting imao priliku da ugrozi Donarumu. Gađao je nekadašnji igrač Pari Sen Žermena glavom, ali neprecizno.

21:30 Prekršaj na ivici kaznenog prostora

Hakimi je napravio prekršaj u opasnoj zoni, a Kimih iskosa sa oko 18 metara pogodio živi zid. Uslijediće korner za Bajern.

21:29 Ramos ispred Musijale

U 27. minutu Pavar je pokušao da uposli Musijalu, ali je loptu izbio u korner Ramos. Poslije prekida je Kingsli Koman oprobao šut i sa oko 20 metara gađao visoko preko gola.

21:28 Pavar prvi opomenut

Ponovo duel Pavara i Nejmara, ovaj put je Majk Oliver dosudio prekršaj u korist Brazilca, a igraču Bajerna pokazao žuti karton.

21:25 Totenhem vreba

U toku je 25. minut a na Apeninskom poluostrvu u prvom planu je Son. Ofanzivac Totenhema izveo je slobodan udarac i iznudio korner. Uslijedio je udarac iz ugla poslije kojeg je Emerson šutirao, ali veoma neprecizno.

21:21 Nejmar na zemlji, sudija bez reakcije

Sudija Majk Oliver nije reagovao na duel Pavara i Nejmara na lijevom krilu. Iako je Brazilac dobio udarac u lice na ivici šesnaesterca, engleski arbitar se nije oglasio smatrajući da nije bilo prekršaja.

21:16 Gužve pred golovima domaćina

Igra se 15. minut, a ofanzivu Bajerna pokušao je da materijalizuje Kanselo. Igrač koji je nedavno došao na pozajmicu iz Sitija gađao je pored gola. Praktično istovremeno je u Milanu Son izveo slobodan udarac koji je bio povod da se većina igrača preseli pred gol Rosonera, ali je akcija okončana faulom u napadu.

21:13 Bezidejni Parižani

Deset minuta igre na Parku prinčeva prošlo je bez konkretnog učinka Pari Sen Žermena u ofanzivi. Ne uspIJeva francuski klub nikako da pronađe način da prekine inicijativu rivala.

21:08 GOL! Dijaz! Milan – Totenhem 1:0!

Poveo je Milan na San Siru protiv Totenhema! Brahim Dijaz se našao na pravom mjestu poslije pokušaja Ernandeza sa lijevog boka. Forster je odbranio udarac Francuza, čak i prvu prijetnju Španca na odbijenu loptu, ali je treći put bio nemoćan. Gol vidite OVDJE.

21:06 Gosti inspirisaniji na startu
Poslije pet minuta nema promjene rezultata ni u Parizu ni u Milanu, ali u oba susreta blagu inicijativu imaju gosti.

21:02 Bajern odmah prijeti

Iz prvog napada Bavarci su stavili na muke Donarumu. Šutirao je Šupo Moting, ali nije uspio da u prvom minutu režira hladan tuš u Parizu.

21:00 – Utakmice počinju minutom ćutanja za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji

Milan – Totenham

Na San Siru će prvak Italije, ekipa Milana, ugostiti Tottenham. Jasno je da nas očekuje zanimljiva utakmica u kojoj nema izraženog favorita.

Stefano Pioli i Antonio Conte odlučili su se za početne postave.

AC Milan: Tatarusanu, Kalulu, Kjaer, Thiaw, Hernandez, Saelemaekers, Tonali, Krunić, Diaz, Leao, Giroud.

Tottenham Hotspur: Forster, Dier, Romero, Emerson, Lenglet, Skipp, Sarr, Son, Perišić, Kuluševski, Kane.

PSG – Bayern

U isto vrijeme na Parku prinčeva u Parizu počet će pravi spektakl i definitivno derbi ove faze takmičenja, a u PSG-u je situacija i više nego zadovoljavajuća, nakon crnih najava da neće igrati Messi i Mbappe.

Lionel Messi se našao u startnoj postavi, dok je Kylian Mbappe na klupi i vidjet ćemo da li će biti potrebe da ulazi u igru.

S druge strane, Julian Nagelsmann na raspolaganju nema igrače poput Manea, Hernandeza, Mazraouija i Neuera koji je već dugo povrijeđen.

PSG: Donnarumma, Hakimi, Ramos, Marquinhos, Verratti, Neymar, Danilo, Nuno Mendes, Soler, Messi, Zaire-Emery.

Bayern Munich: Sommer, Upamecano, De Ligt, Pavard, Kimmich, Goretzka, Sane, Coman, Choupo-Moting, Cancelo, Musiala.

Kao što smo već i spomenuli, obje utakmice počinju od 21 sat, a već sutra u istom terminu igraju Borussia – Chelsea i Club Brugge – Benfica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve