Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Liga šampiona: Gvardiol ostavio Manchester siti bez pobjede; Lukaku donio Interu pobjedu protiv Porta

Revanš mečevi su na programu 14. marta

U susretu dva nekadašnja prvaka Evrope, Inter je u Milanu savladao Porto sa 1-0, golom Romelu Lukakua. U Lajpcigu su domaćini igrali neriješeno sa Mančester sitijem 1-1. Odluka o tome koja dva tima će izboriti narednu rundu biće poznata 14. marta kada su na programu revanš mečevi.

INTER – PORTO 1:0 /Lukaku 86/

Fudbaleri Intera savladali su Porto rezultatom 1:0 u prvom meču osmine finala Lige šampiona odigrnaom na stadionu “Đuzepe Meaca”. Čovjek odluke bio je rezervista Romelu Lukaku.

Bolje je u utakmicu ušao Inter. Imali su domaći sjajnu priliku u 13. minutu kada je Dimarko uputio sjajan centaršut, pravo na glavu Martinezu, ali je argentinski napadač šutirao preko gola.

Nakon uvodnih dvadesetak minuta u kojima je domaćin bio bolji rival, Porto je uspio da se konsoliduje i krene da stvara prilike. Prvu je imao Marko Grujić u 27. minutu kada je šutirao sa distance.

Deset minuta kasnije velika prilika za Grujića. Centarfor Taremi se sjajno snašao u šesnaestercu Intera, petom odložio loptu Grujiću, a ovaj snažno šutirao sa nekih desetak metara, ali je Onana sjajno odbranio. Nakon njegove intervencije lopta se odbila na glavu Galenu, ali ofanzivac “zmajeva” nije uspio da je pošalje u nebranjenu mrežu.

Inter je najbolju priliku u prvom dijelu propustio u drugom minutu sudijske nadoknade kada je Dimarko sjajno centrirao iz “slobodnjaka”, Bastoni šutirao glavom, a sjajni čuvar mreže gostiju Diogo Košta odbranio njegov udarac.

Prvi 15 minuta u nastavku prošla su u znaku Porta. Imao je portugalski šampion dvije sjajne šanse da povede. Prvu u 55. minutu kada je Taremi ostao sam ispred Onane, a kamerunski golman fantastično odbranio. Drugu samo tri minuta kasnije, tada je šutirao Sanusi, a Onana još jednom sačuvao svoj tim.

Porto je ostao sa desetoricom u 78. minutu kada je sudija Srđan Jovanović zbog nesmotrenog starta pokazao drugi žuti karton Otaviju.

Uspio je Inter da iskoristi brojčanu prednost u 86. minutu. U glavnoj ulozi našao se snažni napadač Romelu Lukaku koji je ušao u igru sa klupe u nastavku. Barela je odlično ubacio loptu sa desne strane, Lukaku šutirao glavom, lopta je pogodila stativu i odbila mu se pravo na nogu, a Belgijanac je samo sproveo u mrežu.

RB LAJPCIG – MANČESTER SITI 1:1 /Gvardiol 70 – Marez 27/

Prvi meč Lajpciga i Mančester sitija u okviru osmine finala LŠ završen je bez pobjednika – 1:1.

Čitavih 20 minuta nismo vidjeli ništa konkretno ni od jednih, ni od drugih, a onda je Mančester siti krenuo ofanzivno, uvidio je mjesta gdje može da probije i to obično po desnoj strani gdje smo gledali odličnog Vokera večeras u prvih 45 minuta.

Nakon par opasnih akcija gostiju, fudbaleri Lajpciga su izgubili kontrolu, a rezultat je greška Šlagera na svojoj polovini. Samo par sekundi poslije te greške lopta je već bila u mreži.

Vidjeli smo odlično dodavanje Griliša, Gundogan je odradio dobar posao, Marez je ostao sam i pogodio bez ikakvih problema za prednost gostiju.

Mančester siti je bio bolji rival do kraja poluvremena, velika šansa je bila i posle kornera Mareza, Rodri je zahvatio loptu, ali je bio neprecizan, a onda u 36. minutu Griliš je šutirao preko gola poslije dodavanja Bernarda Silve koji je uradio dosta dobrih stvari.

Lajpcig je prvi put priprijetio, tačnije, uputio udarac ka golu protivnika u samom finišu prvog poluvremena kada je Verner zagrijao dlanove Edersona.

Živnuo je Lajpcig početkom drugog poluvremena, bilježimo dobar napad i šut glavom Henriksa, a u 54. minutu najbolja šansa, upravo je Henriks propustio priliku koja je bila sjajna, iskosa sa lijeve strane je bio usamljen, ali je poslao loptu pored gola.

Daleko bolji i konkretniji Lajpcig je bio početkom drugog poluvremena, a onda šansa i na drugoj strani jer je ostalo prostora za Halanda koji je lako ušao u priliku i šutirao je pored gola desnom nogom.

Bilježimo i sjajan šut Soboslaija koji je odbranio Ederson, a samo par sekundi kasnije, nakon izvedenog kornera, Lajpcig uspijeva da izjednači rezultat i to preko Joška Gvardiola, dočekao je centaršut sa lijeve strane, uslijedio je nebeski skok i gol, koji donekle ide i Edersonu na dušu jer je pogrešno procijenio let lopte. Od 70. minuta je bilo 1:1.

Par minuta kasnije, dobra akcija “građana”, Griliš je bio konkretan, Gundogan je ciljao sam ugao, ali golman Lajpciga Blasvič je zabilježio odbranu dana, izuzetan refleks, ostalo je neriješeno.

I do kraja nije bilo previše uzbuđenja, Mančester siti nešto opasniji, ali su i domaćini imali svoje nade.

Sve će se riješiti u Mančesteru, a nije baš tako izgledalo nakon prvih 45 minuta.

Tok utakmica:

22:45 GOOOOLLL!!! Lukakuuuu!!!
Konačno Inter uspijeva da probije Portovu odbranu. Izuzetno bitan gol za Romelua Lukaku. Prvo je Big Rom pogodio stativu glavom na asistenciju Barele, a lopta mu se vratila pravo na nogu. Sreća za Inter koji vodi od 86. minuta.

22:44 Inter – Porto, 85. minut

Sijeva sada pred golom Porta. Nikolo Barela je tukao sa distance i nije mu mnogo nedostajalo. Bio je to 13. udarac Intera od starta utakmice.

22:41 Vendel

Umjesto špica Medija Taremija ulazi defanzivac Vendel.-Seržo Konseisao mora da čuva nulu na Meaci.

22:41 Inter – Porto, 82. minut

Inter sa igračem više želi vođstvo. Lautaro je šutirao, odlično ga je blokirao Markao.

22:39 Marez se provukao
Oštar start Mareza nad Nkukuom i nevjerovatno da Alžirac nije dobio žuti karton.

22:37 Otavio

Drugi žuti karton dobija fudbaler Porta Otavio. Nasio je na Čalhanogluovu fintu i ostavio saigrače na cjedilu u posljednjih petnaesteak minuta utakmice.

22:32 Majstorska odbrana Blasviha

Odličan udarac Gundogana u 74. minutu i još bolja intervencija Blasviha. Na drugoj stativi Haland nije stigao da pospremi odbitak u gol.

22:31 Umalo gol Lautara

Umalo da tandem Lu – La donese prednost Interu u 72. minutu. Lukaku je sjajno ubacio loptu u peterac za Argentinca, a Lautaro kasnio milisekund.

22:28 GOOOOLL!! Gvardiol!!!!
Lajpcig je naplatio inicijativu. Sjajan udarac Soboslaja doveo je do odbrane Edersona i kornera, a nakon udarca iz ugla poleteo je Joško Gvardiol i u 70. minutu izjednačio rezultat!

22:26 Haland promašuje zicer

Zicer promašuje Haland. Nije to bila baš idealna prilika, ali za Halandove standarde, bila je to prilika koju je morao da pretvori u gol.

22:25 Nkunku

Od 66. minuta na terenu je Kristofer Nkunku. Zamijenio je Forsberga.

22:21 Ederson čuva Siti

Malo remek-djelo Andrea Silve nije krunisano golom. Možda je Portugalac i bio malo sebičan kada je odlučio da sam završi akciju. Ederson je odbranio, a saigrači su bili ljuti jer nije proslijedio loptu.

22:19 Romelu Lukaku

Od 58. minuta na terenu je Romelu Lukaku umjesto Edina Džeka, dok je Robin Gosens zamijenio Dimarka.

22:16 Inter preživeo novi nalet

Skida Onana nemoguće! Prvo je pas Zaidua u peterac zaustavio Škrinijar, lopta se odbila do Taremija, a kamerunski golman mu je skinuo zicer. Mnogo bolji Porto u drugom dijelu.

22:15 Onana spriječio vođstvo Porta

Istovremeno velika šansa i za Porto. Medi Tarmi je lukavo gađao, Onana zaustavio udarac uz dosta napora.

22:14 Umalo izjednačenje

Umalo da Rozeova izmjena donese izjednačenje. Henriks je propustio najbolju priliku za Lajpcig. Gađao je u 55. minutu dalji ugao Edersonovog gola, ali je bio zamalo neprecizan.

22:11 Barela prijeti

Iskosa je opasno šutirao Nikolo Barela u 52. minutu. Lopta je otišla nekih pola metra od lijeve stative.

22:09 Lajpcig se izvukao

Ksaver Šlager se sada djelimično iskupio za grešku koja je prethodila golu Sitija u provm poluvremenu. Ovoga puta je blokirao udarac Rijada Mareza sa nekih 11 metara i kusur.

22:07 Inter – Porto, 47. minut

Udarac Mateusa Uribea odlazi preko gola. Porto je prvi zaprijetio u prvom poluvremenu.

22:04 Henriks umjesto Klostermana

Razlog je vjerovatno Rozeovo nezadovoljstvo tome koliko je Klosterman bio izložen u prvom poluvremenu. Zamijenio je startnog desnog beka i ubacio Bendžamina Henriksa.

Nastavljene utakmice

21:50 Poluvrijeme

Jedini gol ove večeri u Ligi šampiona postigao je Rijad Marez. Siti ima prednost u Lajpcigu, Inter i Porto i dalje nisu probili led.

21:47 Strašna odbrana Koste

Posljednji detalj u prvom poluvremenu mogao je da rezultira vođstvom Intera. Dimarko je sjajno iz kornera našao Bastonija, ali refleksno je intervenisao Diogo Košta i spriječio siguran gol.

21:46 Prvi pokušaj Lajpciga

Prvi šut ka golu Sitija piše se Lajpcigu u sudijskoj nadokandi prvog dijela. Gađao je Timo Verner, ali kroz gužvu i pravo u ruke Edersona.

21:41 Otavio i Dimarko

Po jedan karton na obje strane pokazuje Jovanović. Bilo je tenzije, stvorila se gužva na terenu, na kraju su sankcionisani Otavio i Dimarko.

21:39 Ništa od penala za Inter

Tražili su fudbaleri Intera penal nakon jednog starta nad Darmijanom, Srđan Jovanović je imao komunikaciju sa VAR sobom i samo odmahnuo rukom.

21:37 Velika šansa za Grujića!

Umalo da Marko Grujić šokira Meacu. Raspalio je Grujić po lopti iz šesnaesterca, nažalost Porta pravo u Onanu koji je bio odlično postavljen na bližoj stativi. U nastavku je Galeno nije uspio da spakuje odbitak u gol.

21:35 Promašaj Griliša

Dar-mar Bernarda Silve u šesnaestercu Lajpciga i lopta na drugu stranu za Griliša. Akcija je završena promašajem reprezentativca Engleske.

Inter – Porto, 34. minut
Povukao je kontra napad Galeno i vrlo brzo je osujećen u namjeri. Sjajan posao odradio je Mateo Darmijan.

21:27 Marez načeo Lajpcig!
GOOOL!Pukla je odbrana Lajpciga, prethodno loptu Građanima poklonio Ksaver Šlager. Egzekutor je bio Rijad Marez! Rutinska završnica za vođstvo engleskog giganta od 27. minuta.

21:20 Sredina prvog poluvremena

Inter agresivniji i znatno konkretniji od Porta koji za sada nije imao ni polu-priliku za gol. Sa druge strane, Siti još ne uspijeva da otključa odbranu Lajpcig

21:13 Prva intervencija Blaviha
Tekao je 14. minut, a udarac glavom Rubena Dijasa išao je pravo u ruke Blaviha.

21:12 Promašaj Lautara
Ponovo u centru pažnje Dimarko, ovoga puta zbog centaršuta i to jako kvalitetnog za Lautara. Argentinac se obrukao. Neprecizno je gađao glavom.

10. minut – Na oba meča bez većih uzbuđenja. U Milanu Inter ima blagu inicijativu, a dok Mančester siti protiv Lajpciga od starta ima posjed lopte i blagi pritisak.

Počele su utakmice u Lajpcigu i Milanu.

Inter prije početka susreta slovi za blagog favorita, prije svega zbog toga što igra na domaćem terenu, ali Porto je sredinom jeseni trijumfovao nad Bajer Leverkuzenom i Atletiko Madridom, te se može očekivati nadmetanje i nadmudrivanje. Sastavi timova.

Inter: Onana, Bastoni, Škriniar, Darmian, Dimarco, Barella, Mkhitaryan, Acerbi, Calhanoglu, Lautaro, Džeko.

Porto: Diogo Costa, Pepe, Marcano, Uribe, Taremi, Pepe, Zaidu, Faleno, Grujić, Joao Mario, Otavio.

Inter i Porto su nekadašnji osvajači Lige šampiona, a prvi put poslije 18 godina odigraće međusobne duele, prvi od dva na Stadionu “Đuzepe Meaca”.

Nekadašnji italijanski đak – Serđo Konseisao, koji je nastupao i za Inter, predvodi Porto, za koji igra i srpski reprezentativac Marko Grujuć.

Utakmica koja obećava veliku borbu

Ekipa Lajpciga će dočekati tim Mančester sitija u okviru prvog međusobnog meča osmine finala Lige šampiona od 21.00. Sastavi timova:

RB Leipzig: Blaswich, Orban, Forsberg, Werner, Klostermann, Szoboszlai, Andre Silva, Halstenberg, Schlager, Laimer, Gvardiol.

Manchester City: Ederson, Walker, Ruben Dias, Ake, Gundogan, Haaland, Grealish, Rodri, Bernardo Silva, Akanji, Mahrez.

Mančester siti meč sa Lajpcigom dočekuje nakon remija sa Notingem forestom u 24. kolu Premijer lige, premda cjelokupna forma tima nije na nivou koji se očekuje od izuzetno kreativnih pojedinaca.

Za razliku od prethodne, Lajpcig ove sezone ne igra na nivou koji se očekivao na startu šampionata Njemačke.

Nalaze se na petom mjestu Bundeslige sa 39 osvojenih bodova. U posljednjih pet susreta, Lajpcig ima isti skor kao i Mančester siti, tri puta su trijumfovali, jednom odigrali remi i ubilježili jedan poraz.

Njemački tim je grupnu fazu Lige šampiona završio na drugom mjestu, sa jednim bodom manje od Real Madrida. U međusobnim duelima sa španskom ekipom Lajpcig je ubilježio jedan poraz i jedan trijumf.

Siti je grupu G završio furiozno sa 14 bodova i pet više od drugoplasirane Borusije.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve