Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Oproštaj u velikom stilu: Crna Gora pobjedom završila kvalifikacije za Eurobasket

Nažalost, ništa im ne znači što su ostavili ''pancere'' iza sebe, jer je tim Henrika Redla kao jedan od domaćina EP i prije početka kvalifikacija bio siguran učesnik 41. kontinentalnog šampionata

Na oproštaju od kvalifikacija za Eurobasket, košarkaši Crne Gore su savladali Njemačku 82:75 i zauzeli treće mjesto u grupi G.

Nažalost, ništa im ne znači što su ostavili ”pancere” iza sebe, jer je tim Henrika Redla kao jedan od domaćina EP i prije početka kvalifikacija bio siguran učesnik 41. kontinentalnog šampionata.

Trijumf, međutim, može da bude pokazatelj šta bi Crna Gora trebalo da radi u kvalifikacijama za Mundobasket 2023, koje počinje od druge faze u novembru ove godine.

U igri nije bilo Džastina Kobsa, koji se požalio na povredu leđa, ali nije ni bio potreban.

Nikola Ivanović je odlično vukao ekipu, ubacio 26 poena, a u bekovskoj liniji su mu pomagali i Petar Popović i Igor Drobnjak, nešto manje i Fedor Žugić.

Možda je to i putokaz selektoru, ko god to bude bio, da za kvalifikacije za šampionat u Japanu, Filipinima i Indoneziji angažuje inostrano ”pojačanje” pod košem, kad već neće moći da igra Nikola Vučević, a vjerovatno ni Bojan Dubljević, Marko Todorović i Marko Simonović, koji bi ovog ljeta mogao da ode u NBA.

Posljednji meč u ”balonu” u Podgorici je imao neobičan tok. Robin Bencing i Kenet Ogbe su dali po šest poena za vođstvo gostiju 12:4 u 4. minutu.

Njemačka je posljednji put vodila u 9. minutu, ali je tada krenula furiozna serija “crvenih” 20:0 za preokret na 39:22.

Ismet Akpinar, čiji sukob sa Dinom Radončićem se umalo pretvorio u tuču, razbudio je svoj tim, koji je nekoliko puta prilazio na minus pet, ali bliže nije mogao…

Crna Gora – Njemačka 82:75 (24:22, 21:10, 17:22)

Tok meča:

IV četvrtina:

82:75 – Akpinar pogađa trojku, Popović uzvraća uspješnim bacanjima i time je završen meč. Crna Gora je pobjedom završila ciklus kvalifikacija za Eurobasket gdje je mogla postići mnogo više.

80:72 – Trojka Radoničića, nakon što je i Vimberg prethodno pogodio za tri i Crna Gora čuva plus osam.

77:69 – Trojka Ivanovića, a Bencing uzvraća poenima uz dodatno bacanje, da bi Ivanović ponovo pogodio za tri. To mu je 26. poen u ovom meču.

71:66 – Serija Njemačke 5:0 za minus sedam, Popović uzvraća trojkom, da bi Njemci trojkom Benzinga i poenima Sengfeldera smanjila na samo pet poena zaostatka.

68:56 – Trojka Ivanovića na startu posljednje četvrtine, Vimberg poentira, a Đurišić odgovara novom trojkom za plus 12.

III četvrtina:

62:54 – Važna trojka Đurišića, uzvraća Džalou, a Radončić odgovara novom trojkom za plus osam i time je završena treća dionica.

56:50 – Akpinar Pogađa trojku za minus četiri, Zoran Nikolić zakucava.

52:47 – Sajfert vezuje četiri poena, priključuje mu se i Holac i smanjuju zaostatak na minus pet.

52:41 – Cirbes smanjuje zaostatak na minus devet, Ivanović uzvraća uspješnim bacanjima.

48:37 – Akpinar poentira prvi nakon pauze, Popović pogađa trojku, da bi Akpinar uzvratio trojkom.

II četvrtina:

45:32 – Ivanović realizuje bacanja, uzvraća Akpinar i time je završena druga četvrtina.  Ivanović je najuspješniji u našem timu s 13 poena, za Njemce po osam poena su upisali Ogbe, Benzing i Akpinar. Slijedi pauza!!!

43:30 – Serija Njemačke 6:0 za minus 13.

41:24 – Akpinar postiže prve poene za Njemce u drugoj dionici tri ipo minuta prije kraja, Popović uzvraća svojim poenima.

39:22 – Ogromana serija Crne Gore 20:0 za velikih plus 17, Njemačka nema pogotka u drugoj četvrtini.

26:22 – Nikolić poentira na startu druge dionice na asistenciju Simonovića.

I četvrtina:

24:22 – Preokret Crne Gore nakon nove trojke Simonovića i uspješnih bacanja Ivanovića i time je završena prva četvrtina.

19:20 – Simonović postiže trojku u važnom momentu za minus četiri, priključuje mu se i Ivanović poenima uz bacanje.

11:14 – Serija Crne Gore 5:0 za minus tri. Đurišić poentirao uz bacanje.

4:12 – Ogromna serija Njemačke 11:2 za velikih plus osam.

2:1 – Ogbe realizuje jedno od dva bacanja na startu, Bjelica uzvraća svoim poentiranjem.

”Crveni” su sve šanse za plasman na evropsku smotru izgubili u prošlom kolu kada su prije dva dana izgubili od Francuske 71:73, nakon što su Britanci savladali Njemačku 83:81.

Podsjetimo se, ranije danas Britanija je takođe u meču bez takmičarskog značaja ubjedljivo savladala Francusku 73:94 i oba rivala su s indentičnim skorom od četiri pobjede i dva poraza obezbijedili plasman na Eurobasket, dok je Njemačka kao domaćin direktan učesnik.

Večerašnji rivali su zadnji okršaj imali u novembru prošle godine u sklopu trećeg kola kvalifikacija i slavili su naši košarkaši s 80:74.

Postave:

Crna Gora: Radončić, Žugić, Đurišić,Ivanović, Bjelica

Njemačka: Akpinar, Benzing, Jalou, Ogbe, Cirbes

Sudijski trio koji će dijeliti pravdu u Podgorici su Španac Antonio Konde, Bugarin Martin Horzov i Poljak Vojčeh Liska.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve