Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

UEFA na korak od potpune pobjede nad Superligom, čeka se samo presuda

Konačna presuda očekuje se u prvim mjesecima 2023. godine

U četvrtak ujutru je glavni advokat Suda pravde Evropske unije Atanasios Rantos izneo svoj stav po pitanju spora Evropske kuće fudbala i klubova zagovornika Superlige.

Osnovno pitanje bilo je da li UEFA svojim stavom po pitanju osnivanja i pokretanja novih klupskih takmičara ima monopolsko ponašanje i da li krši zakone Evropske unije.

Ovo je najveći antimonopolski slučaj koji se našao pred Sudom pravde Evropske unije, a nakon ekspozea Atanasiosa Rantosa već se jasno nazire i to kakva će presuda zvanično biti donijeta u prvom kvartalu 2023. godine.

U svom obraćanju sudu, Rantos je na svih šest važnih pitanja koja nosi ovaj spor odgovroio u korist UEFA i FIFA, zaključio je da nema nikakvog kršenja zakona u načinu na koji dvije organizacije vode sport i da nije sporno da imaju i primjenjuju sistem kazni za one koji bez dozvole žele da pokrenu nova takmičenja.

On smatra da su obje organizacije, i FIFA i UEFA, djelovale u skladu sa svojim pravima da od onih koji žele da pokreću nova takmičenja zahtijevaju da prvo traže dozvolu, ali i da zahtijevaju da ta takmičenja prate postojeći sistem vrijednosti i kriterijume.

Evropska Superliga nikada nije zvanično zatražila dozvolu za pokretanje takmičenja.

U ovoj fazi procesa, ovo se može smatarti pobjedom FIFA i UEFA. Rantosovo mišljenje nije obavezujuće za 15 sudija koje će donijeti konačnu odluku, ali se očekuje da će ono biti samo preinačeno u tekst zvanične presude.

Istim povodom, UEFA se oglasila zvaničnim saopštenjem:

„UEFA pozdravlja današnje nedvosmisleno mišljenje po pitanju donošenja presude u sporu sa Superligom koje se temelji na ideji da je naša glavna misija da štitimo evropski fudbal, da štitimo piramidu takmičenja i razvijamo igru u cijeloj Evropi.

Stav gospodina Rantosa je ohrabrujući korak naprijed ka očuvanju postojeće dinamike i demokratskog vođenja fudbalske strukture u Evropi i evropske fudbalske piramide. Njegov ekspoze podsjeća na centralnu ulogu federacija u zaštiti sporta, zadržavanja osnovnih principa i sportskih mjerila i otvoren pristup svom članovima kao i ujedinjenju fudbala u podijeljenoj odgovornosti i solidarnosti.

Fudbal u Evropi stoji ujedinjen nasuprot Superligi kao i bilo kom budućem predlogu koji bi ugrozio cio sistem.

Dok čekamo konačnu odluku suda, ostajemo fokusirani na misiju razvoja fudbala za sve, uz blisku saradnju sa savezima, ligama, klubovima, igračima i navijačima, institucijama Evropske unije, vladama i svim relevantnim saradnicima“, naveli su iz UEFA.

Konačna presuda očekuje se u prvim mjesecima 2023. godine.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve