Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

”Terza mađija” vodi Crvenu zvezdu u finansijsku propast

Na sajtu Agencije za privredne registre mogu se pronaći bilansi Crvene zvezde i Partizana, fudbalskih klubova, a ono što je bilo jasno i bez gledanja u iste je da su oba kluba poslovala u minusu.

Piše: Stanko Radulović

Pojedini srpski mediji su sakrili vijest o visini dugovanja beogradskih fudbalskih velikana Crvene zvezde i Partizana.

Neki su to objavili kao kumulativnu vijest, a samo mali broj njih je konkretizovalo poražavajuće stanje dugovanja dva beogradska kluba, pogotovo državnog mezimčeta pod rukovodstvenom palicom tandema snova Aleksandar VučićZvezdan Terzić.

Na sajtu Agencije za privredne registre mogu se pronaći bilansi Crvene zvezde i Partizana,  a ono što je bilo jasno i bez gledanja u iste je da su oba kluba poslovala u minusu, pogotovo Crvena zvezda koja je poslovnu 2022. godinu završila sa minusom od preko 10 miliona eura i pored brojnih državnih donacija ispod žita.

Naime, prethodnu godinu  Crvena zvezda je ostvarila gubitak od 1.173.029.000 dinara, odnosno kada se konvertuje u eure, klub iz Ljutice Bogdana 1a poslovao je u 2022. godini sa minusom od 10.001.099 eura i pored brojnih donacija od strane državnih organa i grada Beograda.

Prihodi su iznosili 4.749.957.000 dinara (40,5 miliona eura), dok su 5.898.263.000 (50,5 miliona eura) bili rashodi, a i jedna i druga kolona su za preko milijardu dinara veći u odnosu na prethodnu sezonu.

Crvena zvezda je u protekle tri poslovne godine napravila ukupni dug od preko 30 miliona eura, pošto je 2020. godinu završila sa minusom od 14,5 miliona eura, potom za 2021. godinu minus je bio znatno skromniji i iznosio je “samo” 5,7 miliona eura, da bi u prošloj gubitak ponovo bio dvocifren u milionima eura kao dokaz nesavjesnog poslovanja rukovodstva kluba, prije svega Zvezdana Terzića, u saradnji sa njegovim mentorom Aleksandrom Vučićem i pod pokroviteljstvom države i državnih organa.

Dug Crvene zvezde bio bi daleko veći da Aleksandar Vučić prije nekoliko godina nije natjerao Agrobanku da oprosti Crvenoj zvezdi dug za kredit od 17,5 miliona eura i Marfin banku koja je tom klubu otpisala dug za kredit od 5,5 miliona.

U Prošloj godini Crvena zvezda je navodno prihodovala 40 miliona eura, a najveći dio tog novca izdvojen je donacijama Aleksandra Vučića i Aleksandra Šapića iz budžeta Srbije i Beograda. Bez tih donacija, minus Crvene zvezde u protekloj godini premašio bi 20 miliona, možda čak i 25, pošto je projektovani budžet Crvene zvezde za 2022. godinu bio 40 miliona, ali sa obećanim plasmanom u Ligu šampiona, koji je izostao, tako da od zarade preko 25 miliona od UEFA nije bilo ništa.

Zato su na račun Crvene zvezde kao naknada za neostvaren profit u Evropi, legle pare iz gradskog budžeta Beograda 4,6 miliona eura za razvoj omladinske škole fudbala, koje su potrošene za kupovinu pojačanja u zimskom prelaznom roku, i od države krajem godine od pet miliona, a tim novcem je navodno plaćen dio poreskog duga.

Činjenica da su Vučić i Terzić mjesecima krili da je Zvezda, navodno u decembru, platila pet miliona duga za porez, jasno ukazuje da je to bila donacije države, jer prema finansijskim izvještajima klub nema sredstva za dnevno poslovanje.

U martu Terzić je slavodobitno izašao pred javnost i saopštio kako je Crvena zvezda dobila sredstva iz budžeta UEFA na osnovu ostvarenih rezultata u prethodom periodu u takmičenjima pod okriljem Evropske kuće fudbala i tim novcem platila kompletan poreski dug prema državi.

Međutim, ubrzo je usljedio demanti, pošto se na sajtu APR pojavio ugovor o prodaji 10 miliona zarade od UEFA firmi koja se bavi prodajom stočne hrane pod zelenaškim kamatama, kojim je plaćen dug za porez, ali će zauzvrat  firmi “UNION COOPS” DOO morati da plati 12,5 miliona eura.

Na taj način Crvena zvezda je dodatno izgubila 2,5 miliona eura početkom ove godine, zahvaljujući domaćinskom poslovanju ”Terze mađije”, kako ga od milošte zovu srpski mediji, pogotovo sportski novinari na platnom spisku kluba iz Ljutice Bogdana 1a.

Nije teško izračunati da bi Crvena zvezda bez obilate pomoći države, bez oprosta bankarskih dugova danas imala preko 120 miliona eura duga, a za ovu godinu projektovani budžet bio je preko 50 miliona eura, kako je prije 10-tak mjeseci najavljivao Terza mađija.

Međutim troškovi će biti daleko veći zbog činjenice da se radi rekonstrukcija najboljeg tima u istoriji kluba, a to iziskuje dodatne, neplanirane troškove, za pojačanja, dok igrama u Evropi i Superligi Srbije fudbaleri Crvene zvezde nikog nisu impresionirali, pa evropski klubovi nemaju interesovanje za igrače aktuelnog šampiona Srbije.

Zato i ne čudi što su srpski mediji, bez velike analize dugova objavili uglavnom samo cifru kumulativnog duga Crvene zvezde i Partizana, koja iznosi preko 111 miliona eura, skrivajući na taj način da je od ukupnog duga preko 76 miliona zapravo dug kluba finansijskog mađioničara Terze.

Problem Crvene zvezde su i finansijske malverzacije poput kupovine Nemanje Motike, čiji je transfer iz Bajerna II, iz treće lige, iznosio 2,5 miliona, a poreskoj upravi i javnosti je prijavljen na samo 1,5 milion eura i na taj način je utajen porez.

Sporni transferi Zvezde su od ranije, prodaja Liverpulu Marka Grujića, te prodaja Ričmonda Boačija Kinezima i njegov ekspresni povratak u Crvenu zvezdu.

Problem Crvene zvezde je i frizirani revizorski izvještaj za 2021. godinu za potrebe predsjedničke kampanje Aleksandra Vučića i potom Dragana Džajića za predsjednika FSS. Naime, u izvještaju BDO iz 2020. godine stajalo je da dug Crvene zvezde iznosi 61,7 miliona, ali i da je gubitak u 2021. godini bio dodatnih 5,7 miliona, pa je umjesto ukupnog duga od preko 67 miliona on nekim mađioničarskim trikovima sveden na 40 miliona.

Sada je sa gubitkom od dodatnih 10 miliona umjesto na 50 miliona, dug skočio na 76 miliona. Možda je Terza stvarno mađija.

Partizan je u 2022. godini poslovao znatno skromnije i znatno štedljivije, pa u godišnjem  bilansu klub takođe posluje sa gubitkom u 2022. godini. Ukupan gubitak Partizana u 2022.godini iznosi 161.747.000 dinara, odnosno 1.380.093 eura, što je skoro 10 puta manji gubitak od Crvene zvezde.

Ukupni prihodi Partizana u 2022. godini iznosili su 2.918.770.000 dinara, dok su ukupni rashodi bili 3.089.306.000 dinara.

Kada se saberu svi gubici Partizana u prethodnim godinama, akumulativni gubitak kluba iznosi 4.211.919.000 dinara, što prevedeno u eure iznosi 35.937.875 eura.

Problem Partizana, baš kao i Crvene zvezde, je činjenica da prema finansijskim izvještajima nema novca za dnevno poslovanje, a nema ni ozbiljnih ponuda za prodaju fudbalera koje ima u svom igračkom pogonu.

UEFA do sada nije reagovala na često frizirane finansijske izvještaje, pogotovo Crvene zvezde, a da li će nešto preduzeti ovog puta ostaje da se vidi, mada ukoliko FIFA ne pritisne, Aleksandar Čeferin sigurno neće.
Finansijski fer-plej po kojem su prethodnih godina kažnjavani Barselona, Mančester siti i mnogi drugi evropski klubovi za Crvenu zvezdu očigledno ne važi.
Hoće li se pobuniti na primjer Juventus, kojem zbog kršenja pravila poslovanja prijeti oduzimanje bodova i izbacivanje iz Evrope, a za iste prekršaje Crvena zvezda ne odgovara, ostaje da se vidi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
16.05.2023-11:07 11:07

Terzo kriminalac kojeg je Srbija sudila za kriminal. Bio na poternici a krio se u CG u Budvi. Brano ga čuvao i sačuvao. Al je zato sad uz Vučića i pljuje po CG i kući u kojoj je bio i hljeb jeo. Piiii gad.

Sekićanin
16.05.2023-12:25 12:25

Nijesi u pravu Freedome, Zvezdan se podiga sa nama u Lovćenac, i nikada nije dao izjavu protiv Crnogoraca i neće. Njemu su i otac i majka Hercegovci, i nije najbolji sportista što je naše mjesto dalo, niti je najbogatiji Lovćenčanin ma on izgradi teren sa vještačkom travom u selo među prvim takvim u Srbiju.

Freedom
16.05.2023-14:14 14:14

Jes vala voli Crnogorce pa je sa zetom Čekom po PV srbovao dok je za Ofk Beograd igrao. A samo kako se ponio prema Deju Sav. I igračima zvezde što su igrali za CG dovoljno mi je. A pošten je ka i ovi pored njega. A eto vi taj teren pa igrajte fudbal i razmislite malo.