Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

SP RUKOMET: Uz pravu energiju protiv Senegala nema zime u hladnom Geteborgu

Senegal je drugi put na Svjetskom prvenstvu, i ponovo za rivala ima Crnu Goru. 2019. godine pobijedili smo ga u prvom meču turnira koji smo završili kao peta selekcija svijeta, najboljim učinkom na rukometnim Mundijalima

Nakon dana za oporavak od teškog meča sa Hrvatskom i šoka od povrede Marte Batinović, crnogorske rukometašice moraju da nastave dalje. Čeka ih utakmica sa Senegalom (15.30), u drugom kolu glavne faze Svjetskog prvenstva, u kojoj moraju da pobjede kako bi ostale u igri za četvrtfinale do samog kraja.

Mjesto među osam najboljih na svijetu naš tim mogao bi i prije završnog meča sa Švedskom, ukoliko se poklope rezultati Mađarske i Hrvatske, ali Jelena Despotović ističe da se razmišlja samo o Senegalu.

„Može da bude baš pogubno, tako da kažem, ukoliko budemo razmišljali pet korak unaprijed. Senegal je vrlo ozbiljna ekipa, sigurno će nam biti teško na početku utakmice. Moramo da je otvorimo maksimalno ozbiljno, da skockamo odbranu, da probamo da damo što više lakih golova i da nemamo napade šest na šest, i duele sa njima, jer su baš specifična ekipa. Fizički su veoma jake, agilne su, brze… Nadam da će naš plan ispasti kako treba“, kazala je povratnica u reprezentaciju i Budućnost i dodaje da još uvijek traži pravi ritam.

„Nezgodan je trenutak za moj povratak, jer Svjetsko prvenstvo nije mjesto gdje ja mogu da imam toliko prostora da se potrošim neke lopte… Tome, naravno, služe kontrolni mečevi, prijateljske utakmice, ljetnji dio sezone. Ja sam to malo preskočila i „upala u vatru“, ali dobro se osjećam, pratim ritam ekipe i sigurno da ću iz utakmice u utakmicu rasti i ja, zajedno sa ostalim crama“, zaključuje Despotović, koja je bila strijelac pet golova u pobjedu u jedinom meču sa Senegalom do sada, 29:25, na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2019. godine.

I Matea Pletikosić saglasna je da tim raste.

„Senegal je puno bolja ekipa od Kameruna, ali isto moramo u obzir da nam je meč sa Kamerunom bio prvi na Svjetskom prvenstvu. Mi smo stvarno dobro odigrale utakmicu, Marta je bila fenomenalna, ali mislim da kako prvenstvo odmiče da smo sve bolje i bolje. Uigravamo se, jer smo imale svega pet dana da budemo zajedno, što je mali period prije početka Svjetskog prvenstva.“

Senegal je u glavnu fazu stigao sa bodom, koji je osvojio na otvaranju grupe „A“ prve faze šampionata, upravo u Skandinavijum areni, 22:22. Ekipa koju predvodi Francuz Jasin Mesaui u grupi dobila je i Kinu 22:15, izgubila od Švedske 26:18, i nije zadala probleme Mađarskoj na debiju u glavnoj rundi, poražena je 30:20.

„Ipak, to je dobra i kvalitetna ekipa. Imaju igrače koje igraju u Francuskoj i Rumuniji, ne možemo reći da ne znaju da igraju rukomet. Ključ u ovoj utakmici treba biti u odbrani, treba nam fokus kakav je bio protiv Mađarske, imati taj pogled, tu energiju i mislim da nema zime, kako bi se reklo, ako bismo tako igrale“, sa osmjehom zaključuje razgovor za RTCG najbolja asistenkinja turnira nakon četiri odigrana meča, iako je na početku bila na ivici suza.

„Sigurno da nam je bilo teško u trenutku kada se Marta povrijedila. Mislim da je ona za nas na ovom prvenstvu bila glavna karika, od početka. Davala nam je vjetar u leđa, gurala nas je kroz sve utakmice. Naravno da će nam nedostajati, ali to je sport… Treba da se okrenemo nečemu novom. Marina Rajčić je bila sve vrijeme uz nas, i mislim da će sada biti još bolja, da će dati više sebe. Naravno, stigla je i Anastasija Babović, mislim da i ona može doprinijeti svemu, jer kada smo kao jedno mislim da je sve lakše. Svačija energija izađe na vidjelo, i daju još više sebe“, kaže 25-ogodišnja igračica rumunske Korone Brašov.

Senegal je drugi put na Svjetskom prvenstvu, i ponovo za rivala ima Crnu Goru. 2019. godine pobijedili smo ga u prvom meču turnira koji smo završili kao peta selekcija svijeta, najboljim učinkom na rukometnim Mundijalima.

Sada je trijumf obaveza, a u slučaju dva boda slijedi čekanje do ponedjeljka veče, kada će biti jasno da li nam je pobjeda nad Švedskom uopšte potrebna za voz za Herning. Do četvrtfinala u rukometnom hramu „Jiske bank boksen“ Crna Gora mogla bi da dođe ukoliko Švedske pobijedi Mađarsku večeras (RTCG2, 20.45), potom Mađarice budu bolje od Hrvatske u posljednjem kolu glavne faze, u ponedjeljak, od 18 sati.

Da bi se o tome razmišljalo potrebno je osovjiti prve bodove u Skandinavijum areni, premostiti prepreku u vidu Senegala.Uz pravu energiju „nema zime“ protiv Senegala u hladnom Geteborgu

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve