Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Sirijska kriza: Poginuo sirijski fudbaler, simbol pokreta otpora

Dvadesetsedmogodišnji Abdul Baset al-Sarout branio je za Homs, a 2011. godine se pridružio mirnim protestima protiv Asada i bio je poznat kao jedan od pokretača revolucije, istaknuvši se i nekim pjesmama protiv Asada

Sirijski nogometaš koji je postao simbol otpora protiv predsjednika zemlje, Bašara al-Asada, umro je jutros od rana pretrpljenih u borbi s vladinim snagama.

Foto: Sportsport.ba

Dvadesetsedmogodišnji Abdul Baset al-Sarout branio je za Homs, a 2011. godine se pridružio mirnim protestima protiv Asada i bio je poznat kao jedan od pokretača revolucije, istaknuvši se i nekim pjesmama protiv Asada.

Kasnije se prihvatio oružja i učestvovao u ratu, a osim njega ranije su ubijena četvorica njegove braće i njegov otac.

Njegov život i njegova uloga u pobuni protiv sukoba u Siriji bila je jedna od tema “Povratka Homsu”, dokumentarnog filma koji je osvojio nagradu na filmskom festivalu Sundance 2014. godine.

Mustafa Marati, glasnogovornik pobunjeničke skupine Džaiš al-Iza, izjavio je da je Sarout umro od rana pretrpljenih prije dva dana dok se borio u pokrajini Hama.

U sjeverozapadnoj Siriji, posljednjem velikom ratištu, vode se žestoke borbe od aprila.

“Umro je od zadobivenih rana danas”, rekao je šef britanske opservatorije Rami Abdurahman.

Džamel al-Saleh, zapovjednik pobunjeničke frakcije Džaiš al-Iza, objavio je al-Saroutovu smrt u poruci na Twitteru, opisujući ga kao “mučenika” koji je umro “boreći se radi Boga”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve