Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Šolc: Prihode od zamrznutih ruskih sredstava uložiti u vojnu pomoć Ukrajini

''Važno je da se dogovorimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i širom svijeta'', rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi, prenosi Rojters.

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi oko 90 odsto prihoda generisanih od zamrznutih ruskih sredstava trebalo da bude potrošeno na kupovinu oružja za Ukrajinu.

”Važno je da se dogovorimo da se ovaj novac može koristiti za kupovinu oružja ne samo u EU, već i širom svijeta”, rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi, prenosi Rojters.

Naveo je da se Njemačka i tri baltičke države zalažu za brzo proširenje proizvodnje oružja u Evropi i dodao da je proizvodnja municije i sistema protivvazdušne odbrane već povećana.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite rekla je da se evropska odbrambena industrija suočava sa finansijskim problemima i neizvjesnošću oko kapaciteta za dugoročnu proizvodnju, ali da je optimistična povodom planirane fabrike Rajnmetal u Litvaniji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj predložio je u martu da se 90 odsto prihoda od ruskih sredstava zamrznutih u Evropi preusmjeri u fond EU iz kojeg se finansira vojna pomoć za Ukrajinu.

Oko 70 odsto svih ruskih sredstava zamrznutih na Zapadu u vrijednosti od 190 milijardi eura nalazi se u centralnom depozitarnom fondu Euroclear u Belgiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
07.05.2024-10:26 10:26

nešto vam ne pomaže… idu rusi hahahaha