Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Simonović: Rezultati iz Tokija realnost, država da sistemski pomogne sport

Predsjednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Dušan Simonović, u intervjuu za Gradski portal, kazao je da su postignuti rezultati naših sportista u Tokiju realni, te je apelovao na državu da obezbijedi uslove našim sportistima kako bi u narednom periodu napravili iskorak.

Crna Gora je učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju završila bez osvojene medalje. Srebrna medalja rukometašica u Londonu 2012. godine jedina je koju je crnogorski sport osvojio od obnove nezavisnosti. Šesto mjesto rukometašica, osmo mjesto vaterpolista, deveto Marije Vuković u skoku u vis i sjajan nastup jedriličara Milivoja Dukića — obilježili su nastup naših sportista na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Crne Gore Dušan Simonović, u intervjuu za Gradski portal, kazao je da su postignuti rezultati naših sportista u Tokiju realni, te je apelovao na državu da obezbijedi uslove našim sportistima kako bi u narednom periodu napravili iskorak.

Foto: Tokio – COK

GP: Jeste li zadovoljni nastupom naših sportista na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Postignuti rezultati trenutni su domet naših sportista. Potajno smo gajili nadu da se može napraviti iskorak, ali ono što smo postigli je u ovom trenutku naša je realnost. Jedan od razloga je i to što su obje reprezentacije bile u podmlađenom sastavu. Četiri debitanta u vaterpolo timu, njih 10 prvi put su bili na Olimpijskim igrama; slična situacija je i sa rukometašicama. Mislim da je za njih to bilo veliko iskustvo. Marija Vuković napravila je izuzetan rezultat za crnogorsku atletiku.  Fantastičan je bio i Milivoj Dukića, koji je bio pobjednik druge regate. Taj rezultat iznad je naših očekivanja, jer u jednom veoma skupom sportu sa malim ulaganjima postići ono što je Milivoj postigao govori o tome da je riječ o velikom talentu. Na kraju moramo biti zadovoljni postignutim.

Foto: Milov Dukić – Tokio

GP: Marija Vuković je deveta na svijetu. Pokazala je da može da se nosi sa svjetskom elitom. Koji su njeni dometi?

Marija Vuković je bila u izvanrednoj formi, preskočila je 196 cm što je odličan rezultat. Pokazala je da se na nju može ozbiljno računati. Srećan sam zbog nje i ukupno atletike u Crnoj Gori. Ona je nakon juniorskog zlata na Svjetskom prvenstvu potvrdila sebe i u seniorskoj konkurenciji i nadam se da će nastaviti da skače na velikoj sceni i da će nas obradovati sjajnim rezultatima.

Marija Vukovic, of Montenegro, competes in the women’s high jump final at the 2020 Summer Olympics, Saturday, Aug. 7, 2021, in Tokyo. (AP Photo/David J. Phillip)

GP: Naredne igre biće održane u Parizu  za tri godine, COK je već počeo sa pripremama. Kakva su očekivanja?

Skraćen je olimpijski ciklus jer su igre u Tokiju bile odložene za godinu dana zbog pandemije koronavirusa. Mi smo već krenuli u pripreme za Pariz. Brzo ćemo imati jasniju sliku ko će sve moći da nas predstavlja na narednim Olimpijskim igrama. Vjerujem u neke nove iskorake. Mislim da postoje i drugi koji mogu da nas obraduju kao što je to uradila Marija Vuković. Vjerujem da se to može desiti i u nekim drugim sportovima. Mislim da će gro ekipe koja je nastupila u Tokiju nastupiti i u Parizu.

GP: Problem vaterpola su bazeni koji ili ne rade ili nisu adekvatni za obavljanje trenažnog procesa. Furtula je bio nezadovoljan zbog činjenice da nije imao ničiju podršku u pripremnom periodu i to mu je bilo oprvdanje za loš rezultat u Tokiju. Kakve su mogućnosti COK-a da utiče na poboljšanje uslova za naše sportiste?

Shodno našem budžetu nećemo žaliti sredstva za najkvalitetnije sportiste. Moramo opreznije u budućem periodu ulagati u određene sportove kako bi ostavili prostora za one najbolje i njima pružili šansu. Standardna je priča oko toga kako je postavljen COK u odnosu na finansije i ulogu u crnogorskom sportu. Ubuduće ćemo praviti malo veću selekciju sa malo više pozornosti prilikom odabira onih koji će dobijati stipendiju kako bi izdvojili kvalitet koji će dominirati i kako bi taj kvalitet dobio najveća sredstva.

GP: Nekoliko važnih infrastrukturnih projekata je započeto. Bazen u Kotoru, Atletski stadion u Podgorici, Nacionalni teniski centar… Kako COK može da utiče na realizaciju pomenutih projekata?

COK može da utiče na realizaciju projekata jedino apelima na državu jer nemamo sredstva koja možemo opredijeliti za razvoj sportske infrastrukture.  Uostalom, ni jedan olimpijski komitet se ne bavi infrastrukturom. Ono što je moguće uraditi tiče se projekata, kao što je to bilo 2019. godine kada smo organizovali Igre malih zemalja gdje smo uspjeli da napravimo i renoviramo nekoliko objekata u Baru, Budvi i Tivtu. Naša je želja da se ponovo stvore uslovi za organizaciju sličnih takmičenja u Crnoj Gori gdje bi COK mogao da uradi nešto više. Treba se okrenuti sredstvima koje država izdvaja za infrastrukturu i smatram da je neophodno, tj. prijeko potrebno napraviti atletski stadion u Podgorici jer glavni grad bi morao to da ima. Imamo jedan ovakav rezultat u atletici i ako bi tim rezultatom skrenuli pažnju djeci da se bave atletikom, bio bi to pun pogodak. Veliki problem je u vaterpolu gdje Crna Gora ima brilijantne rezultate, mnogo talenta, dugu tradiciju i nedopustivo je da bazen u Kotoru toliko dugo bude zatvoren. Urušio se bazen u Herceg Novom i to predstavlja veliki problem koji neće moći brzo da se riješi. Problem je i sa bazenom u Budvi. Imam utisak da sve to dugo traje. Apelujem na državu da riješi problem vaterpola, da sredstva koja postoje za tu namjenu angažuju što prije kako bi se stvorili uslovi za ostvarivanje vrhunskih rezultata jer bez dobrih uslova nema dobrih rezultata. Džaba nam je što imamo talente ako nemamo uslove da ih razvijemo. Velika je šteta što se tih stvari sjetimo samo nakon velikih postignuća naših sportista, koji rade u izuzetno teškim uslovima i sa pravom skreću pažnju na to.

GP: Šta u narednom periodu očekuje COK?

Naredne godine su zimske Olimpijske igre u Pekingu. Osim toga pripremamo se i za mnoga druga takmičenja pod našom ingerencijom. Nadamo se da će se situacija sa Kovidom riješiti i da će svijet stati na kraj pandemiji koja već dugo traje jer se mnogi sportovi i sportisti bore za golu egzistenciju. Očekuju nas i Mediteranske igre. Mnogo je takmičenja u 2023. godini. Tu treba stvoriti uslove za dobre pripreme naših sportista. Nadam se mnogo boljim rezultatima u narednom periodu. Trenutni je fokus na zimske Olimpijske igre, ali će najveći fokus biti na igre u Parizu. Smatram da su one ključne u ovom olimpijskom ciklusu. Očekuju nas i Evropske igre u Poljskoj 2023. godine. Ispratićemo sva takmičenja i na najbolji način reprezentovati Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve