Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Šah: Drašković na korak do titule, Pobor novi Fide majstor

Mladi Baranin je iskoristio nepreciznosti, četvorostrukog šampiona Predraga Nikača, i preciznom igrom došao do pobjede u završnici raznobojnih lovaca

Intermajstor i standardni reprezentativac Luka Drašković nalazi se na korak od osvajanja titule na 73. Prvenstvu Crne Gore u šahu.

Mladi Baranin je iskoristio nepreciznosti, četvorostrukog šampiona Predraga Nikača, i preciznom igrom došao do pobjede u završnici raznobojnih lovaca.

Drašković ima poen više od najbližih pratilaca, pa će mu u poslednjem kolu biti dovoljan remi da osvoji prvi titulu.

Poen iza Draškovića je grupa igrača u kojoj su članovi podgoričke Budućnosti, velemajstor Nikola Đukić, intermajstor Blažo Kalezić i mladi fide majstor Andrej Šuković.

Kalezić i Šuković su sklopili remi u dinamičnoj poziciji u sicilijanskoj odbrani, kada se očekivala prava borba.

Đukić je remizirao sa fide majstorom Aleksandrom Tomićem, koji se odlučio da žrtvom figure, forsirano remizira partiju vječitim šahom.

Jednak skor ima i velemajstor Dragiša Blagojević koji je uspio da iskoristi greške Nikoline Koljević u dalekoj završnici, u jednakoj poziciji.

Slijedi grupa igrača sa 5 poena, koja će u poslednjem kolu tražiti svoju šansu za visoki plasman i eventualno doigravanje koje će odlučiti našeg predstavnika na Svjetskom kupu.

Osim pomenutih Nikača i Tomića, nakon burne partije i remija, do pet poena su došli mladi Savo Vujović i intermajstor Bogdan Podlesnik, ali i Nikola Potpara koji je savladao Peka Đurovića, Božidar Kisić koji je nadigrao Igora Vujačića, odnosno Armin Mušović zahvaljujući pobjedi protiv Veljka Šćekića.

Mladi i talentovani Cetinjan Milo Pobor je pobjedom protiv Mirsada Đokovića došao do petog poena, a ujedno je i postao Fide majstor.

Sjutra je na programu poslednje, deveto, kolo kojim će biti spuštena zavjesa na 73. Prvenstvo Crne Gore, koje je u Podgorici, organizovao Šahovski savez Crne Gore uz punu podršku Uprave za sport i mlade.

Važniji rezultati osmog kola: Drašković – Nikač 1:0, Kalezić – Šuković ½:½, Tomić – Đukić ½:½, Blagojević – Koljević, Vujović – Podlesnik ½:½, Potpara – Đurović 1:0, Kisić – Vujačić 1:0, Mušović – Šćekić 1:0, Đoković – Pobor 0:1 Parovi devetog kola: Potpara – Drašković, Đukić – Blagojević, Pobor – Kalezić, Šuković – Kisić, Nikač – Tomić, Podlesnik – Mušović, Koljević – Vujović. Tabela: Drašković 6,5, Đukić, Kalezić, Šuković i Blagojević 5,5, Nikač, Tomić, Potpara, Podlesnik, Vujović, Kisić, Mušović i Pobor 5, Pečurica i Koljević 4,5.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve