Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Sa starim rivalima za polufinale Evropskog prvenstva

Italija i Crna Gora do sada su odigrali ukupno 42 utakmice - u 20 mečeva je pobjedu ostvarila naša selekcija, "Azuri" su slavili 19 puta, a tri utakmice su završene neriješeno.

Crna Gora i Italija odigrali su veliki broj mečeva na velikim takmičenjima, ali i prijateljskih utakmica i čini se da je svaki naredni najvažniji, to isto važi i za večerašnji (20.15) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Zagrebu.

Dvije selekcije sastale su se prvi put davnog decembra 2006. godine u Trstu kada je Crna Gora predvođena legendarnim asovima svjetskog vaterpola Mirkom Vičevićem i Veljkom Uskokovićem pobijedila i najaila velike stvari koje su došle veoma brzo, prvo u Malagi.

U tom timu veoma važna karika bio je i sadašnji selektor Vladimir Gojković, ali mnogo toga se promjenilo u odnosu snaga, tako da su Italijani ovog puta veliki favoriti. Bolji na papiru ne pobjeđuje uvijek, što su na svojoj koži u Dubrovniku već osjetili evropski šampioni Hrvati.

Crna Gora je prvi plan prije početka Evropskog prvenstva ostvarila i izborila plasman na Svjetsko prvenstvo, ali zašto ne pokušati još jedno iznenađenje i izboriti plasman u polufinale i borbe za odličja.

Italija i Crna Gora do sada su odigrali ukupno 42 utakmice – u 20 mečeva je pobjedu ostvarila naša seleklcija, “Azuri” su slavili 19 puta, a tri utakmice su završene nerješeno.

“Počelo je ono glavno na Evropskom prvenstvu, spremni smo i fokusirani na sve što slijedi. Podizali smo nivo igre kako je turnir odmicao i vjerujem da smo u pravoj formi za duel sa Italijanima od kojeg zavisi da li idemo u borbu za medalju ili ne. Vidjeli smo da je Italija izgubila od Mađarske, ali nismo mislili o tome. Bavili smo se svojom igrom, a da li neko kalkuliše ili ne – to nas ne zanima. Znam da mi u svaki meč ulazimo isto, jako i motivisano, sa željom da trijumfujemo. To je jedini način za nas”, kazao je pred večerašnji meč naš centar Vladan Spaić.

Spaić

Povratnik u reprezentaciju Crne Gore Đuro Radović odigrao je perfektan meč protiv Hrvatske, postigao četiri veoma važna gola, onaj za trijumf 19 sekundi prije kraja meča poništile su mu sudije iz samo njima poznatih razloga.

Nakon te utakmice na sudije je grmio selektor Hrvatske Ivica Tucak, iako je svima jasno da su čak i brojni navijači Hrvatske priznali da je Crna Gora teško oštećena.

“Primarni cilj je ostvaren, igraćemo na Svjetskom prvenstvu i među osam najboljih smo u Evropi. Dobro poznajemo Italiju, nedavno smo igrali i u pripremama, ali taj meč nije prava slika. Najbitnije da zaustavimo njihov individualni kvalitet, da zaustavimo kontranapade, kao i da uđemo agresivno i bez respekta. Poraz Italije od Mađarske nas jeste iznenadio, ali to ne mijenja ništa. Pripremamo se za četvrtfinale, mislim da podižemo formu iz meča u meč i da je to naša prednost”, kazao je Radović.

Italija je malo varala u takmičenju po grupama, pošto je nakon dva ubjedljiva trijumfa protiv Gruzije i Grčke obezbijedila plasman u četvrtfinale, izgubila je od Mađarske (10:5) i na taj način Grčku ostavila bez medalje, i za protivnika izabrala Crnu Goru.

Selektor Italijana Alesandru Kampanja nije imao milosti prema svojoj nekadašnjoj selekciji, pošto je dugo godina sjedio na grčkoj klupi.

“Crna Gora se približila onome što igra Italija. U Dubrovniku je pokazala dinamičnu igru, sa dosta kontranapada, brzine u razmjeni lopte, mnogo pokretljivosti… Moraće da obratimo posebnu pažnju kako bismo iskoristili svoje prednosti. Odbrana mora da bude bolji dio tima, jer kad smo dobri pred našim golom onda smo mirniji i u napadu. Ono što je bilo u grupi treba da zaboravimo, dueli sa Grcima i Mađarima su iza nas. Pred nama su najbitnije utakmice na turniru, a došli smo ovdje da igramo do kraja. Da bismo to ispunili moramo da budemo bolji nego što je bio slučaj do sada – rekao je pred četvrtfinale protiv Crne Gore Kampanja.

Kampanja

Očiglednu prevaru, koja je svima jasna i koja se često na velikim takmičenjima u ovakvim situacijama dešava golman Italijana Marko del Lungo je taj poraz od Mađarske okarakterisao kao šamar u pravom momentu.

“Taj meč mora da se zaboravi. Bio je to pogrešan korak, šamar koji nas je odmah vratio u realnost, jer je pokazao da možemo da igramo ispod svakog nivoa. Crna Gora je na ozbiljnom nivou u ovom momentu, željeće utakmicu sa puno plivanja i ritma i mi na to moramo da budemo spremni”, smatra Del Lungo.

Raspored

Četvrtfinale

15.00h Mađarska – Srbija

16.30h Španija – Rumunija

18.30h Hrvatska – Grčka

20.15h Italija – Crna Gora

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve