Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrvatska ili Španija, pobjednik ide direktno u Pariz

Hrvatska je do sada dva puta bila evropski šampion, oba puta kao domaćin, prvi puta 2010. godine u Zagrebu, a titulu osvojenu prije dvije godine u Splitu braniće večeras.

U finalu Evropskog prvenstva u Zagrebu igraće večeras od 20.15 Hrvatska i Španija, a pobjednik meča ta titulu biće direktni učesnik Olimpijskih igara u Parizu.

Hrvatska je do sada dva puta bila evropski šampion, oba puta kao domaćin, prvi puta 2010. godine u Zagrebu, a titulu osvojenu prije dvije godine u Splitu braniće večeras.

Zanimljivo da je i 2010. godine u Zagrebu Crna Gora igrala meč za peto mjesto, tada je pobijedila Njemačku.

S druge strane Španija nikad nije bila evropski šampion, izgubila je do sada tri finala, prvo još 1991. godine od Jugoslavije u Atini, potom i dva zaredom, 2018. od Srbije i dvije godine kasnije od Mađarske.

Posljednjih godina od svih evropskih sila “crvena furija” može da se podiči konstantnošću, polufinala na velikim turnirima postala su joj minimalan domet, ispod toga ne ide, ali i dalje je prati neslavna tradicija.

Bila je olimpijski šampion, takođe i trostruki svjetski prvak, srebrnih i bronzanih medalja se nakupila na planetarnim samitima. Takođe i na kontinentalnim, ali nikada nije bila evropski prvak. Hoće li Zagreb biti napokon taličan za Davida Martina i Španiju znaćemo večeras nešto poslije 21 čas kada se završi finale Evropskog prvenstva.

Blaj Maljarah i Jerko Marinić Kragić (©European Water Polo Championship 2024)

Ipak, čini se da je i večeras sve na strani Hrvata, da će Španija pred “vatrenom” publikom u Zagrebu teško napraviti iznenađenje. Ukoliko Hrvatska odbrani titulu Vladimiru Gojkoviću ostaće za utjeh da je pobijedio novog-starog šampiona Evrope.

Poraženi iz polufinalnih mečeva Mađarska i Italija igraće za treće mjesto, odnosno bronzanu medalju.

Mađarska je u Splitu bila druga, ali je u Zagrebu poražena u polufinalu ubjedljivo od Hrvatske 11:8, baš kao što je sa tri gola razlike izgubila i Italija od Španije (7:4).

Mađarska je u 21. vijeku do sada čak šest puta igrala utakmicu za treće mjesto, ali je jedino 2006. godine u Beogradu bila bolja od Španije.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve