Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Remi u derbiju: Halandov 50. gol, Trent Arnold umirio Etihad

Fudbaleri Mančester Sitija i Livepula odigrali su nerješeno u derbiju 13. kola Premijer lige 1:1

Fudbaleri Mančester Sitija i Livepula odigrali su nerješeno u derbiju 13. kola Premijer lige 1:1.

Utakmica u kojoj je Siti bolje otvorio, igrao visoki presing, poveo…ali onda i stao u nekim trenucima meča što je ekipa Jirgena Klopa znala da iskoristi.

Siti je u prvih deset minuta gušio protivnika visokim presingom, pa su defanzivci Liverpula često vraćali loptu golmanu Alisonu, ne bi li što više izvukli protivnika i otvorili prostor za eventualnu kontru.

U jednoj takvoj situaciji Alison je pogriješio i loptu dodao Filu Fodenu, ali je engleski reprezentativac brzopleto reagovao i pucao pravo u golmana gostiju.

Prva velika prilika desila se ipak ispred gola “Građana”. Matip je sjajno iznio loptu dodao do Salaha koji je centrirao, Darvin Nunjez je dobro glavom probao, ali Ederson bravuroznom intervencijom brani.

I onda 27. minutu splet nesrećnih okolnosti po ekipu Jirgena Klopa.

Alison je ispalio loptu, ali se proklizao i ona je došla do Akea, koji se lako oslobodio Arnolda Aleksandra i Soboslaja, uposlio Halanda koji iz ne baš lake situacije pogađa hirurški precizno mrežu Liverpula.

To je ujedno 50 gol Norvežanina u Premijer ligi u 48 utakmici, nevjerovatan prosjek.

Liverpul je polako uspio da se oslobodi presinga, ali u napadu je falili malo konkretnijih i odlučnijih poteza napadačkog tria Nunjez-Salah-Žota.

U drugom poluvremenu Liverpul je izašao smjelije, ofanzivnije, ali i dalje je falilo malo više konkretnije igre.

Ako ništa nisu bili “sabijeni” igrači Klopa na svojoj polovini.

Pogotovo se to vidi po broju kornera u 15 minuta – četri puta je Cimikas probao nekoga da pronađe ali fudbaleri Sitija su bili dobro postavljeni.

Siti ipak stže prvi do gola, upravo nakon kornera, ali je on opravdano poništen zbog očiglednog faula Akandžija nad golmanom “Crvenih”.

I onda u 78. minutu još jedna velika prilika za Siti, Doku je pobjegao ponovo Arnold Aleksandru, po lijevom boku, ubacio loptu unutra Haland je probao, ali je pravo u Alisona.

Sjevnula je kontra, Dijaz je ubacio Salahu, a Egipćanin je vidio upravo Arnold Aleksandra iz drugog plana uposlio ga, a fudbaler koji igra poziciju beka i veznog je precizno plasirao loptu u mrežu domaćina.

Do kraja meča viđena je velika borba, šahovska dva sjajna trenera uz jedan zanimljivb podatak. Klop je izvršio svih pet izmjena na meču, Gvardiola nije ni jednu.

Siti otaje prvi trenutno sa 29 osvojenih bodova, dok je Liverpul drugi sa bodom manje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve