Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Rekonstrukcija kultnog stadiona: Nou kamp nestaje u ruševinama

Iduće sezone Katalonci će igrati na Olimpijskom stadionu Monžuik, a u sezoni 2024/2025. se vraćaju na svoj stadion koji će biti otvoren s 50 posto kapaciteta. Konačno otvaranje očekuje se 2026. godine

Kultni stadion Barselone Nou kamp nestao je u ruševinama gradilišta u okviru projekta njegove rekonstrukcije, a navijači s tugom prate rušenje fudbalskog hrama za kojeg ih vežu brojne uspomene.

Reporteri su iz vazduha snimili poodmaklu fazu rušenja najvećeg evropskog stadiona koji je imao kapacitet od blizu 100.000 mjesta. Snimci su izazvali brojne reakcije navijača na društvenim mrežama, koji oplakuju nestanak impozantnog fudbalskog zdanja i simbola grada.

Projekt rekonstrukcije Nou kampa vrijedan je 1,5 milijardi eura, a uključivaće dogradnju krova, uređenje svih tribina, novi semafor, novi telekomunikacioni centar, izgradnju nove dvorane.

Kapacitet stadiona biće povećan na 105.000 mjesta, a stadion će imati i novo ime “Spotify Nou kamp“, kao dio njihovog sponzorstva s platformom za streaming koji će Barseloni donijeti oko 250 miliona eura.

Kultni stadion Barcelone “Nou Camp“ nestao je u ruševinama građevinskog radilišta u okviru projekta njegove rekonstrukcije, a navijači s tugom prate rušenje fudbalskog hrama za kojeg ih vežu brojne uspomene ( Ahmet Abbasi – Anadolu Agency )

Iduće sezone Katalonci će igrati na Olimpijskom stadionu Monžuik, a u sezoni 2024/2025. se vraćaju na svoj stadion koji će biti otvoren s 50 posto kapaciteta. Konačno otvaranje očekuje se 2026. godine.

Barselona je dom Nou kampa od zvaničnog otvaranja 1957. godine, kada je zamijenio nekadašnji stadion “Les Korts“ koji je imao kapacitet 48.000 mjesta. Prvobitno je zvanični naziv bio ”Estadi del FC Barselona”, ali je ubrzo dobio nadimak ”Nou kamp” (u prevodu novi teren). Ovo ime je postalo službeno tek 2000. godine, nakon glasanja članova kluba.

Kada je prvi put otvoren 1957. godine, primao je 93.053 gledalaca. Kapacitet je povećan na 120.000 za Svjetsko prvenstvo 1982. godine. Međutim, nakon što su ukinuta stajaća mjesta, kapacitet je smanjen na 99.354.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve