Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Rekonstrukcija Doma starih u Risnu početkom maja

Ugovorena vrijednost radova iznosi 6.566.184,47 eura, a rok završetka 547 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Planirani početak radova je maj 2024. godine

Vlada Crne Gore nastavlja sa konkretnim projektima usmjerenim na ranjive kategorije društva, kroz rekonstrukciju Doma starih „Grabovac“ u Risnu, za koju su danas potpisali Ugovor o izvođenju radova ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i izvršni direktor kompanije RAMEL Marinko Radulović.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 6.566.184,47 eura, a rok završetka 547 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Planirani početak radova je maj 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Kako su kazali, projektom je planirano i rušenje postojećeg montažnog objekta izgrađenog 1973. godine i izgradnja novog, ukupne bruto površine 3.403,96 m2, za smještaj ukupno 52 korisnika.

Prema riječima ministra Mujovića, projekat nije poklon Domu starih u Risnu, jer su njegovi korisnici, svojim životima i davanjem Crnoj Gori, to zavrijedili i zaradili.

“Ovo je način da im se kao društvo odužimo i pokažemo inkluzivan odnos prema onima koji su to zaslužili, ugrađujući svoj životni i radni vijek u razvoj Crne Gore”, kazao je Mujović.

On je istakao i da je ovo jasna poruka da 44. Vlada Crne Gore posebno vodi računa o socijalno ugroženim, starim i nemoćnim licima, kojima je potrebna pažnja i pomoć.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić je kazala da joj je posebno čast i zadovoljstvo što je danas potpisan ugovor koji za resor kojim rukovodi ima veliki značaj.

„U određenoj mjeri sam emotivna i želim da istaknem da je ovo projekat o kojem se priča dugo godina, čak od 2016. godine, a ipak je došao dan kad je potpisan ugovor i kad će njegova realizacija krenuti u maju 2024. godine“, kazala je Nišić.

Ministarka je dodala da izgradnja jednog ovakvog objekta šalje pozitivnu poruku da Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Vlada Crne Gore brinu o starijima na način kako su obećali, odnosno da će im obezbijediti dostojanstveno starenje u punom smislu te riječi.

„Naši stariji sugrađani koji se odluče za takav vid smještaja moći će da imaju sve benefite koje bi imali i u svojoj porodici. Ministarstvo rada i socijalnog staranja predano će raditi na cijelom sistemu deinstitucionalizacije, stvaranju malih kućnih zajednica, pomoć u kući, kako bismo na kraju naše tradicionalno i lijepo crnogorsko društvo uveli u jedan evropski sistem gdje će oni koji zaista budu željeli moći da prime punu njegu i u svojim domovima, a naše starije koji se odluče za institucionalni smještaj, da u njima imaju najadekvatnije i najbolje uslove koje ne pruža samo Crna Gora, nego pruža čitav svijet. Ovo za nas danas znači mnogo, rekonstrukcija će donijeti puno Ministarstvu rada i socijalnog stranja i zaista sam ponosna i srećna što u maju 2024. godine kreće ralizacija ovog projekta“, kazala je Nišić.

Ona je iskazala očekivanje da će za nekih 18 mjeseci kad je predviđen zvršetak radova, svi u Crnoj Gori imati jedan objekat koji je reprezentativan na nivou Crne Gore i Evropske unije.

“Dom starih „Grabovac“ u Risnu postoji 77 godina i ona medicinska, zdravstvena njega i prihosocijalna podrška po kojoj smo čuveni u regionu, izgradnjom jednog ovakvog objekta će doći do punog izražaja iz razloga što ćemo sigurno biti jedan od najreprezentativnijih domova starih u regionu i Evropi” istakao je direktor Doma starih Srđan Dragomanović.

Projekat se finansira iz kredita Njemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 45 miliona eura i grant od strane Evropske u iznosu od 4.7 miliona eura. Dodatno, Vlada Crne Gore je obezbijedila 10 miliona eura kako bi pojačala obuhvat korisnika, I povećala kvalitet projekta.

“Cilj projekta je poboljšanje energetske efikasnosti u odabranim administrativnim zgradama, obraovnim i socijalnim ustanovama, za koje se troškovi za energiju i vodu pokrivaju iz budžeta Crne Gore, kao i ispunjavanje obaveza propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, a koje su proizašle iz EU direktiva. Osim navedenog, smatra se da će postizanje cilja projekta doprinijeti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i postizanju planiranog nacionalno određenog doprinosa (INDC/ PNOD). Takođe, očekuje se i pozitivan uticaj na upošljavanje domaćih građevinskih i konsultantskih firmi, što treba da doprinese održavanju kontinuiteta njihovih prihoda, kao i očuvanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta”, navodi se u saopštenju.

Za implementaciju projekta zaduženo je Ministarstvo energetire i rudarstva, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom finansija i Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Upravom za državnu imovinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve