Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Radović: Veoma važno je da prođemo u kvalifikacije

Rivali Crne Gore u grupi E pretkvalifikacija za SP su Island i Danska, selekcije koje su na FIBA rang-listi plasirane na 46. i 56. mjestu, znatno gore od naše selekcije, koja je 26. na svijetu. Prve dvije iz grupe idu u kvalifikacije, koje startuju u novembru

Tri i po mjeseca nakon neuspješnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a nakon što je dobio povjerenje novog predsjednika KSCG Nikole Pekovića da nastavi rad kao selektor seniorskog tima, Boško Radović je saopštio širi spisak od 24 košarkaša za predstojeće, avgustovske pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Indoneziji, Japanu i Filipinama.

Na spisku su Džastin Kobs, Nikola Ivanović, Igor Drobnjak, Petar Popović, Jovan Kljajić, Fedor Žugić, Mašan Vrbica, Dino Radončić, Pavle Đurišić, Andrija Slavković, Marko Kljajević, Suad Šehović, Nemanja Đurišić, Danilo Nikolić, Radosav Spasojević, Nemanja Radović, Bojan Dubljević, Filip Barović, Marko Simonović, Marko Todorović, Zoran Nikolić, Milko Bjelica, Vasilije Baćović i Miloš Popović.

Kako za Arenu kaže Radović, ovaj spisak se može korigovati do nekog roka, 10 ili 15 dana prije utakmice, ali da je to, otprilike, spisak igrača na koje računa za pretkvalifikacije.

– Pripreme će 19. jula početi maksimalno 16 igrača. Predstoji završnica plej-ofa domaće lige, dok se to sve ne završi, svi igrači na širem spisku su u konkurenciji. Čekamo kraj sezone, imaćemo mjesec dana da odlučimo kojih će to 16 igrača biti na pripremama – kaže Radović za naš list.

Bojan Dubljević je na spisku, ali to ne znači da će as Valensije i biti u ovoj akciji.

– Pošto je tek počeo plej-of u prvenstvu Španije, predsjednik Saveza i ja treba da obavimo razgovor sa Bojanom, da vidimo u kakvom je stanju. On će teško završiti sezonu prije 20. juna, ili u tom nekom periodu, pa moramo sa njim da vidimo u kakvom je stanju, da vidimo da li ovoga puta može da bude na raspolaganju i pomogne u ovoj veoma važnoj akciji.

U pretkvalifikacijama će Crna Gora imati samo jednog naturalizovanog Amerikanca, Džastina Kobsa, jer na spisku nema Dereka Nidama.

– Definitivno smo se oslonili na Kobsa, to nam je odabir, biće jedini stranac na pripremama za pretkvalifikacije – ističe crnogorski selektor.

U odnosu na posljednje kvalifikacije nema ni Ognjena Čarapića, Nemanje Vranješa, nakon duge pauze zbog povrede na spisku je ponovo Filip Barović…

– Gledali smo da na spisku stavimo više mlađih igrača. Ima i starijih, tu su Suad Šehović, Milko Bjelica…Moramo strateški po pozicijama da budemo popunjeni. Gdje smo mogli da stavimo mlađe igrače, stavili smo. To je sve priprema za neminovno podmlađivanje u narednih godinu, dvije dana u našoj selekciji. Igrači koji su nosili igru u posljednjih sedam, osam, možda i 10 godina polako dolaze u neke godine, veteranske, za njima je mnogo sezona. Pitanje je koliko će moći da se odazivaju, da fizički izdrže napore koje zahtijeva sezona, a poslije i reprezentacija. Moramo razmišljati o budućnosti, i šansu davati mlađima, ali dok god igrači poput, recimo, Dubljevića ili Todorovića budu imali volju i želju da igraju za reprezentaciju, naravno da računamo na njih. Oni su potrebni zbog kvaliteta koji posjeduju, zbog rezultata koji nam treba, ali i zbog mlađih igrača. Teško da mlađi igrači mogu da izrastu u nešto pravo ako nema starijih i iskusnijih igrača da to malo ”poguraju”.

Rivali Crne Gore u grupi E pretkvalifikacija za SP su Island i Danska, selekcije koje su na FIBA rang-listi plasirane na 46. i 56. mjestu, znatno gore od naše selekcije, koja je 26. na svijetu. Prve dvije iz grupe idu u kvalifikacije, koje startuju u novembru.

– Ako se još bude igralo u Podgorici, mi smo, svakako, favoriti u grupi. Ali daleko od toga da su to rivali za potcjenjivanje. Danska je u kvalifikacijama za Eurobasket promašila zicer protiv Litvanije zbog kojeg nije otišla na EP, a jeste Litvanija. Danska ima dva ozbiljna, evroligaška igrača. Sa Islandom već treći ili četvrti put igramo u nekim kvalifikacijama u posljednjih 15 godina, znam njihov stile igre. Nezgodni su, poput Britanaca sa kojima smo igrali u kvalifikacijama za Eurobasket, iako su kvalitetom stepenicu niže. U prethodnim kvalifikacijama se vidjelo da se svako mora shvatiti ozbiljno. Nama je veoma važno da prođemo u kvalifikacije, jer tako dobijamo dvije godine kvalifikacija za SP, to je kontinuitet okupljanja i akcija ”A” reprezentacije. Ove pretkvalifikacije su nam, zbog toga, ”na nož”. Igramo protiv dvije atipične reprezentacije, sa drugačijim stilom igre od onoga koji se gaji na ovim prostorima. Ali spremićemo se i uraditi sve da se plasiramo u kvalifikacije.

Kako kaže Radović, pripreme će kompletne biti odrađene u Podgorici.

– Treniraćemo u Podgorici, bićemo smješteni najvjerovatnije u hotelu ”Podgorica”, imaćemo sve što nam treba, praktično, u 100 metara. Odličnu salu, hotel blizu. Mislim da je tako komfornije, nego da sad igrače vodimo na neke visinske pripreme. To najviše radimo zbog njih, a u Podgorici možemo potpuno kvalitetno da se spremimo za veoma važne pretkvalifikacije, zaključio je Boško Radović, uz napomenu da, kako sad stvari stoje, neće biti pripremnih utakmica.

U avgustu bez Nikole Vučevića

Pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo preskočiće i naš NBA as Nikola Vučević.

– Predsjednik Saveza (Nikola Peković) je obavio kratak razgovor sa Nikolom. Zbog njegovih obaveza i NBA klupskog plana rada, on ovoga puta neće moći da nam pomogne. Skoro je završio sezonu, ima period predviđen za oporavak, poslije toga ima klupski plan rada, koji se ne uklapa sa planom rada reprezentacije. Sve je u redu, on je voljan da se pojavi u nekoj sljedećoj akciji, ali ovoga puta neće moći da nam pomogne, rekao je Boško Radović.

Najteže je biti pop u svom selu

Odmah nakon što je izabran za novog predsjednika KSCG, Nikola Peković je pred novinarima kazao da Boško Radović ostaje selektor seniorske selekcije.

– Kao i prvi put kad sam izabran, velika je čast i zadovoljstvo biti selektor u svojoj zemlji. Sa druge strane, to je velika odgovornost, što bi rekao naš narod najteže je biti pop u svom selu, kaže Radović.

Radovićev debi na klupi ”crvenih”, nakon što je naslijedio Zvezdana Mitrovića, nije imao srećan kraj, pošto Crna Gora nije uspjela da izbori plasman na Evropsko prvenstvo.

– Bili smo bez sportske sreće, uticalo je dosta nekih detalja, počev od samog žrijeba, kada smo u grupi dobili za rivala jednog od domaćina EP (Njemačka). I pored sve želje, volje i kvaliteta koji imate u nekom timu, mora postojati i sportska sreća, koju mi nismo imali u tim kvalifikacijama. Nećemo se mi, naravno, oslanjati na sreću u predstojećim pretkvalifikacijama za Mundobasket, već ćemo se pripremati kao do sada, i nadam se da ćemo ostvariti cilj, a to je da budemo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Važno je da momci svi budu zdravi, da se 19. jula okupimo u najboljem raspoloženju i zdravlju, i mislim da ćemo to odraditi kako treba, dodao je Radović.

KSCG se prijavio za organizaciju ”balona”

Avgustovske kvalifikacije će biti odigrane od 12. do 18. avgusta (četiri utakmice, po dvije sa svakim rivalom), i to u ”balonu” koji će biti odigran u jednom gradu.

– Mi smo se prijavili da budemo organizatori tog ”balona”, mislim da ćemo u narednih dva-tri dana znati gdje će to da bude. Nama bi najviše odgovaralo da to bude u Podgorici, rekao je Radović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve