Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Publikacija za razvoj plivanja

Poznato je da su atletika i plivanje, uz gimnastiku udarni sportovi olimpijskog programa, a Podgorica nema zatvoreni olimpisjki bazen, atletsku stazu i gimnastičku salu. I po tome jedinstven glavni grad u Evropi.

Publikacija Razvoj plivanja u Podgorici obuhvata program obuke neplivača i usavršavanje tehnike plivanja, a njen izdavač i nosilac projekta je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Autori publikacije su samostalni savjetnik za sport u Sekretarijatu Rajko Ćupić, koordinator odjeljenja za sport Nela Tatar i izvršni direktor kompanije Inteligencija koja je bila zadužena za statističku obradu podataka Mirza Mulešković.

Podršku i saglasnost za projekat plivanja dali su ministarstva sporta i mladih i prosvjete, kao i Vaterpolo plivački savez Crne Gore.

 

Ćupić je kazao da Sekretarijat za kulturu i Glavnog grada već duže sprovode akcije na unapređenju i razvoju sporta u skladu sa planiranim programom.

“Svi znamo da je plivanje veoma važno za pravilan rast i razvoj djece i da to utiče pravilno na njihov fizički i motorički razvoj. Osnovni cilj ovoga programa je da svako dijete u osnovnoj školi nauči da pliva. To je prvi glavni cilj. Drugi cilj je da uključimo svu djecu trećih razreda da prođu kroz obaveznu formu, oni koji ne znaju da plivaju, da prođu kroz formu za neplivače, a oni koji žele i to hoće, koji znaju da plivaju, da usavrše tehnike”, rekao je Ćupić.

On je naglasio da je jedan od ciljeva da što više djece koja nauče da plivaju ostanu u tom sportu i nastave da se bave kroz plivački vaterpolo klub.

Mulešković je kazao da je istraživanje bila baza za kreiranje publikacije.

“Istraživanje je bio osnov za donošenje određenih preporuka i samog programa. To je preporuka programa koji bi trebalo da se realizuju. Istraživanje je obuhvatilo 1.400 učenika sa teritorije Glavnog grada i opštine Zeta”, rekao je Mulešković.

On je naglasio da je upitnikom računat i body mass index, koji je pokazao da postoji uhranjenost djece.

“Što se tiče osnovnih karakteristika uzorka, prvo pitanje koje je postavljeno učenicima je da li znaju da plivaju. Očekivano veliki broj učenika, njih 80 odsto je rekao da zna da pliva, a s druge strane kad su pitani koji su stilovi plivanja koje najbolje znaju, to su za skoro 50 odsto prsni i 26 odstzo kraul. Od ovih 20 odsto koji ne znaju da plivaju, njih 90 odsto je reklo da želi da nauči da pliva”, rekao je Mulešković.

Prema njegovim riječima, to znači da postoji veliki potencijal za razvoj plivanja i želja i volja učenika da se razvijaju u tom dijelu.

“Kao što smo rekli, 70 odsto njih zna da pliva, ali na pitanje da li su ranije pokazali određeni kurs plivanja, 78,5 odsto reklo je da nije. Što negdje vam govori da, iako znamo da plivamo, nije razvijeno u tom dijelu da se djeca aktivno bave i da idu na kurseve samog plivanja”, rekao je Mulešković.

Sekretar Ministarstva sporta i mladih, Savo Rašović kazao je da je projekat odrađen studiozno, detaljno, na bazi sveopštih analiza i pristupa, odnosno anketiranja naših učenika.

“Ministarstvo sporta i mladih će podržati ovaj projekat u dijelu infrastrukture, odnosno u dijelu platforme za neplivače koji će biti instalirani na našem bazenu. I ovom prilikom pozivam predstavnike drugih lokalnih samouprava da urade sličan projekat, odnosno uključe se u slične inicijative kao što su to uradile kolege iz Glavnog grada”, rekao je Rašović.

Sekretar Vaterpolo plivačkog saveza Bojan Šuković kazao je da mu je zadovoljstvo što savez ima mogućnost da podrži jedan takav projekat.

“Prije svega moram da istaknem odličnu saradnju koju naš savez ima sa Glavnim gradom, sa Sekretarijatom za kulturu i sport, koji su od starta prepoznali značaj plivanja i vaterpola u glavnom gradu i mogu reći slobodno da su novijek maksimalno izlazili u susret svim našim zahtjevima”, rekao je Šuković.

On je naglasio da je projekat važna stvar ne samo za vaterpolo i plivački sport, već i za celokupno društvo od najmlađih do najstarijih.

“Najpotrebnije je da djeca od malih nogu mogu se baviti plivanjem jer za zemlju koja izlazi na more i u kojoj je vaterpolo sport broj jedan, ovo mora biti jedan od prioriteta našeg društva”, rekao je Šuković.

Tatar je naglasila da je publikacija polazna osnova i da vjeruje da će podršku državnih institucija projekat mogao biti do kraja realizovan.

“Cilj je da ovaj projekat bude besplatan za djecu, da državne institucije i glavni grad pokriju troškove za njegovu realizaciju”, rekla je Tatar.Predstavljena publikacija Razvoj plivanja u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve