Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Pavićević: Prvi cilj je FIBA Liga šampiona

Rival će u polufinalu biti Partizan, a zatim u zavisnosti od epiloga pomenutog duela, drugog dana će Mornar igrati ili sa Fenerbahčeom ili sa domaćinom Klužom kojeg sa klupe vodi Duško Vujošević

Košarkaši Mornara imali su uspona i padova na mini turneji po Srbiji. U međuvremenu, stigli su reprezentativci Sead Šehović, Milko Bjelica i Derek Nidam, a Barani su otputovali na turnir u Kluž.

Mihailo Pavićević
Pavićević, Foto: KK Mornar Bar

Rival će u polufinalu biti Partizan, a zatim u zavisnosti od epiloga pomenutog duela, drugog dana će Mornar igrati ili sa Fenerbahčeom ili sa domaćinom Klužom kojeg sa klupe vodi Duško Vujošević.

Na pomenutoj mini-turneji u Srbiji, izabranici Mihaila Pavićeviča savladali su bugarski Balkan (83:79), Slogu iz Kraljeva (92:69) i mađarski Solnok (102:93), a izgubili su od Borca iz Čačka (94:90), Crvene zvezde (90:72) i FMP-a (93:88). Po povratku u Crnu Goru, bili su bolji od Mega Bemaksa u Podgorici (96:92).

Trener Mornara iz Bara Mihailo Pavićević smatra da je turneja po Srbiji bila uspješna.

“Bila je pun pogodak, prije svega, zbog Džejkoba Pulena. Moj brat Đorđije i ja znamo da je vrhunski igrač, ali da nije baš poznat kao žestoki radnik. Cilj nam je bio da ga kroz kontrolne utakmice pripremimo za obaveze koje nas očekuju u sezoni koja slijedi. Djeluje da smo na dobrom putu da uspjemo u tome. Pulen je u ovih sedam utakmica potvrdio da je vanserijski napadač koga je jako teško čuvati. Mjerilo je meč sa Crvenom zvezdom u kojem je postigao 28 poena, iako su se na njemu smjenjivali Lazić i Dženkins, dvojica ponajboljih defanzivaca u Evropi”, naglasio je Pavićević i nastavio:

“Takođe, na ovoj turneji hteli smo da se upoznamo s novajlijama Markotom i Begićem, da vidimo šta nam je zajednički činiti da budu od najveće koristi ekipi. Nedostajali su reprezentativci Šehović, Bjelica i Nidam. To je bio hendikep, jer su oni projektovani da budu ključni igrači u idućoj sezoni. Kad kažem hendikep, mislim na kvalifikacije za FIBA Ligu šampiona, gde smo u cajtnotu. Za ABA ligu imamo dovoljno vremena da se spremamo u kompletnom sastavu i da složimo kockice u željeni mozaik, ali evropske obaveze su pred vratima.”

Barani su tokom ljeta napravili više nego respektabilan tim, a samim tim i ambicije su velike, kako u šampionatu Crne Gore i Kupu, tako i u ABA Ligi, odnosno FIBA Ligi šampiona.

Mihailo Pavićević
Foto: KK Mornar Bar

“Na početku sezone izašli smo sa jasnim ciljevima i ne odustajemo od njih. Ne pomišljam na opciju da se nećemo naći u grupnoj fazi Lige šampiona, bez obzira što nas očekuje težak rival u drugom kolu kvalifikacija, Benfika ili Groningen. Ekipa iz Lisabona koja je na papiru slabiji rival, prošlog vikenda na turniru dobila je Bilbao i Gran Kanariju. Pokazala je da će biti tvrd orah Holanđanima”, istakao je trener Mornara, a zatim se osvrnuo na posao koji je obavljen tokom prelaznog roka:

“Tokom leta, Đorđije je napravio bum, Mornar je bio glavna tema u svim medijima. Veći bum mogao je da napravi jedino da je doveo Željka Obradovića, ali znajući njega, ni to nije isključeno. Na dobrom smo putu da napravimo atmosferu koja će dati impuls dobrim rezultatima. Okupili smo grupu kvalitetnih momaka u svakom pogledu i nikome nećemo dozvoliti da bilo čime naruši zdravu i pozitivnu atmosferu kakva sada vlada u našem klubu. Hvala svim dušebrižnicima koji kažu da mi neće biti lako da ukomponujem ovaj sastav u moćnu mašineriju, ali sa ovakvim igračima nemam pravo da tražim bilo kakav alibi niti da pravim odstupnicu. Neke igrače, poput Begića, doveli smo da otvorimo i unutrašnju igru, jer smo svjesni da ne možemo uvijek da dobijemo utakmicu šutevima spolja. Kad govorim o toj unutrašnjoj igri, tu mislim i na Lukovića, koji je spremniji nego ikad u protekle tri godine, došao na pripreme. Naravno, i na Bjelicu. On je polivalentan igrač, može da igra na poziciji četvorke i petice. Obožavam takve igrače.”

Na pitanje ko će iz plejade sjajnih igrača koje Mornar ima u rosteru biti lider, Mihailo Pavićević ja rekao:

“Nidam je naš prvi plej, a na jedinici mogu da igraju Pulen i Ros. Ipak, Pulen je primarno košgeter. Jako mi je žao što se Vranješ povrijedio jer nikad spremniji nije započeo sezonu. Bio je u odličnoj formi. Zadobio je neugodnu povredu u prvom minutu meča sa FMP-om. Nadam se da će brzo uspeti da se oporavi. Imamo sjajnu spoljnu liniju, izuzetno kvalitetne igrače za unutrašnju igru, a nastojaćemo da glavni aduti u sezoni koja slijedi budu pozitivna energija, timski duh. Do uspjeha se stiže jedino pod uslovom da svi dišemo kao jedan. Siguran sam da će tako i biti.”

Naredne kontrolne utakmice košarkaši Mornara imaće na turniru u Klužu. a posljednje provjere, i to dve, pred odlučujuće utakmice za plasman u FIBA Ligu šampiona, košarkaši Mornara će imati protiv ekipe Budućnosti iz Podgorice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve