Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Partizanu ABA liga i četvrtfinale Evrolige, ostalima kikriki trofeji

U posljednjoj utakmici sezone Kevin Panter i njegovi saigrači igrali su za život, znali su da nakon pete utakmice finala plej-ofa postaju pukovnici ili... Bez ABA trofeja imali bi promašenu sezonu, a postali su pukovnici.

Nakon više od deset mjeseci igre sinoć je majstoricom u Areni spuštena zavjesa na  košarkašku sezonu koju su obilježili Željko Obradović i Partizan.

U posljednjoj utakmici sezone Kevin Panter i njegovi saigrači igrali su za život, znali su da nakon pete utakmice finala plej-ofa postaju pukovnici ili… Bez ABA trofeja imali bi promašenu sezonu, a postali su pukovnici.

Sezona je počela katastrofalno za Partizan, već u decembru svi su sumnjali u kvalitet tima i Željka Obradovića. U Evroligi nakon 13 kola zabilježeno je devet poraza, dva puta je doživljen poraz u vječitim derbijima od Crvene zvezde, koja je osvojila i Kup “Radivoja Koraća”, a samo nominalno liderska pozicija u ABA ligi više je zbunjivala nego smirivala sve oko kluba.

Ispostavilo se da je Obradovićev mir bio na čvrstim osnovama, uslijedila je serija pobjeda bez kraja u Evroligi i ABA ligi i Partizan je stigao do prve pozicije u regionalnom takmičenju, šestog mjesta na Starom kontinentu, odnosno plasmana u četvrtfinale i mečeva sa najtrofejnijim klubom Evrope Real Madridom.

Autoritet Željka Obradovića učinio je da i on i njegova ekipa u svim dvoranama, osim Pioniru, bude dočekivana ovacijama. Zavladala je totalna grobarska histerija, gotovo da nije bilo navijača Partizana koji nije vjerovao da Željko može do vrha Olimpa!

U svim dvoranama orilo se: “Uzmi Željko evro titulu”… Možda bi je Željko i uzeo, rasplet je pokazao da je bio blizu, da Kevin Panter nije sve prosuo svojim glupim postupkom 100 sekundi prije kraja druge utakmice u Madridu.

Real je iskoristio poklon, preokrenuo 0:2 u 3:2 i na kraju u Litvaniji osvojio titulu prvaka Evrope koju su mnogi već vidjeli u Humskoj 1.

Klimavo četfvrfinale protiv SC Derbija u kojem se Partizan spasio na jednu loptu od ispadanja i nešto bolje polufinale protiv Cedevita Olimpije nijesu obećavali hepiend, ali se on, ipak, desio.

U finalu je Partizan pobijedio Crvemnu zvezdu sa 3:2 i poslije 10 godina vratio titulu šampiona ABA lige. Istog onog takmičenja u kojem su klubovi iz regiona dovodili Makabi i neke druge klubove kako bi prekinuli dominaciju Partizana.

Titula regionalnog šampiona, sedma po redu, i četvrtfinale Evrolige su rezultati za respekt, koji su za neke i iznad očekivanja, a mnogi sada vjeruju da Obradović u narednoj sezoni može i korak dalje.

Crvena zvezda je potrošila milione eura kupovinom argentinskih reprezentativaca u jeku sezone, kako bi zaustavila zahuhtali Partizan i ispostavilo se bacila novac na Fakunda Kampaca.

U najvažnijim mečevima Kampaco je bio ili tragičar ili statičar, baš kao i u finalu plej-ofa, a zbog njegovog transfera Crvena zvezda je kažnjena od Evrolige, tako da je i njen dug daleko veći od onog iskazanog u finansijskom izvještaju na sajtu APR-a, od 8,2 miliona eura.

Duško Ivanović je imao često vrlo nepromišljene izjave, tvrdio da svi znaju, pa i Partizan i Obradović, da će Crvena zvezda biti šampion, i pogodio je. Crvena zvezde jeste pobjednik, ali kikiriki takmičenja u Srbiji.

Budućnost je u sezonu ušla sa željom da odbrani domaće trofeje, u čemu je uspjela i da pokuša pomrsiti račune vječitim rivalima Partizanu i Crvenoj zvezdi u ABA ligi. Gledano iz tog ugla sezona bi se mogla okarakterisati kao uspješna, ali…

Budućnost nije pružala zadovoljavajuće partije u većini mečeva ABA lige, iako je uglavnom pobijeđivala i držala to treće mjesto, međutim nije dobila nijednu važnu, ključnu utakmicu. U Evrokupu nije ostvaren rezultat, pošto se željelo makar do polufinala, a i u nokaut fazu se ušlo sa dosta poraza.

Ono što je sezonu obojilo neuspjehom i promašenom su polufinalni debakli od Crvene zvezde i brukanje u oba meča, u Beogradu, i pogotovo u Podgorici, protiv tima Duška Ivanovića. Tih -79 u dva meča ostaće zapisano zauvijek kao najveća bruka Budućnosti u regionalnoj ligi.

Zato i ne čudi što je predsjednik kluba Dragan Bokan najavio povlačenje iz kluba i odlazak generalnog sponzora Volija.

Budućnost je u ovom trenutku u težoj situaciji nego što navijači i misle. Ukoliko se Bokan zaista povuče i klub ostane bez generalnog sponzora, teško će zatvoriti finansijsku konstrukciju za narednu sezonu.

Glavniu grad je u rukama Olivere Injac i aktuelne vlasti koja u Budućnosti ne vidi gradski klub, već Milovu tvorevinu, a Budućnost je postojala i 40 godina prije DPS-a, i u njoj su svoja velika košarkaška imena stvorili i taj Duško Ivanović, ali i Žarko Paspalj, Vlado Šćepanović i mnogi drugi…

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve