Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Nebeske merdevine u Austriji na kojima kada krenete s penjanjem ”nema nazad”

Nebeske stepenice (Donnerkogel Klettersteig) dugačke 40 metara premošćuju veliku klisuru do vrha Donnerkogel via ferrate na visini od oko 700 metara od tla

Nebeske merdevine dugačke 43 metra naći ćete na sjeverozapadu Austrije, nedaleko od Halštata i Salcburga…

Ako vam nedostaje uzbuđenja u životu, za priličnu dozu uzbuđenja možete se uputiti na austrijski ledenik Dahštajn i Cvizelalm, manje od sat vožnje od Halštata.

Tamo će vas dočekati 40 metara dugačke Nebeske stepenice (Donnerkogel Klettersteig), koje premošćuju veliku klisuru do vrha Donnerkogel via ferrate na visini od oko 700 metara od tla.

Put do neba (kako se još zovu Nebeske merdevine) je za mnoge nezamisliv jer će vam biti potrebno hrabrost da savladate visinu i izloženost otvorenom prostoru, ali iz perspektive penjanja, to je jedan od lakših djelova za penjanje.

Kako da stignemo tamo?

Do Nebeskih merdevina se može doći od jezera Gosau žičarom Gosaukamm do Zvieselalma. Odatle pratite stazu oko pet minuta do kolibe Gablonzer, a zatim skrenite levo na stazu 611, a zatim pješačite oko 20 minuta dok ne stignete do Torlegg-a i nakratko se spustite dok ne vidite kabl koji označava početak via ferrate. Možete spavati u kolibi i otići rano ujutru da biste izbjegli gužvu na merdevinama.

Iako se merdevine ne smatraju zahtjevnim u poređenju sa drugim djelovima uspona, nemojte ih potcjenjivati. Pri jakom vjetru ili kada su drugi penjači na merdevinama, kretanje može da bude uznemirujuće. Merdevine će vam definitivno ubrzati rad srca, ali to je samo jedan od mnogih vrhunaca na Donnerkogelu.

Via Ferrata (Uređena staza kroz nepristupačan teren)

Via ferrata Donnerkogel nije mačji kašalj, ali duž cijele rute ćete uživati u prostranim pogledima na alpski pejzaž Dahštajna sa prelijepim jezerom Gosausee. Uspon traje oko tri sata i pokriva različite terene od srednje do teških. Takođe, kada jednom krenete, zaista nema dobrog načina da se okrenete. Nećete moći da se vratite jer nema alternativnog puta dok ne dođete do vrha.

Prema tome, trebalo bi da budete u dobroj fizičkoj kondiciji i da imate neke tehničke sposobnosti za penjanje prije nego što se upustite u takav izazov. Srećom, oblast Gosau je meka via ferrata, tako da možete da vježbate na lakšim rutama prije nego što se upustite u zahtjevnije avanture penjanja.

Na kraju će vas dočekati vrh obilježen velikim krstom, gdje možete da se tapšate po leđima ili da igrate slavljenički ples, uživajući u pogledu. Nakon upisivanja u knjižicu, pratite stazu nazad do kolibe.

Jezero Gosau

Nakon uspona, možete se rashladiti i odmoriti na jezeru Gosau ili nastaviti prema Halštatu. Dirnut ljepotom jezera, svjetski putnik i naučnik Aleksandar Frajher fon Humbolt proglasio ga je za oko Božije.

Na jezeru možete da plovite čamcima kao i da pronađete lijepa mjesta za kupanje ili da uživate u pogledu. Tu ćete naći i smještaj, kao i restoran na obali koji nudi austrijske specijalitete sa akcentom na ribu. Na terasi se nalazi i pivnica, ako želite da sjednete na pivo i uživate u pejzažu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve