Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

,,Lavice“, Ljubljana vas zove

O posljednjem kolu sa Holandijom ne razmišljaju. Posao žele da završe na vrijeme, jer sudbinu drže u svojim rukama. A to što su ''udarile'' u francuski zid nije ih obeshrabrilo.

Timska igra donosi bodove za polufinale Evropskog prvenstva. Mirnija glava, veći fokus, samouvjerenost…

Ovako razmišlja Đurđina Malović, ljevoruka reprezentativka Crne Gore, pred današnji duel sa Rumunijom. ,,Lavice“ pobjeda vodi u Ljubljanu, pod uslovom da Francuska ostane neporažena u narednom meču od Njemačke.

O posljednjem kolu sa Holandijom ne razmišljaju. Posao žele da završe na vrijeme, jer sudbinu drže u svojim rukama. A to što su ,,udarile“ u francuski zid nije ih obeshrabrilo.

– Ne želimo uopšte da poraz od Francuske ostavi neki trag. Mislim da moramo da uđemo samouvjerene, da prosto otvorimo utakmicu na pravi način i zadržimo stabilnost. Sve ekipe u ovoj fazi su umorne, mečevi su bili naporni, ali hladna glava je ono što i mi i drugi žele da zadrže. Naravno, moramo biti svjesni svojih kvaliteta – kazala je Malović.

Svjesne prilike

Sa Rumunijom su tradicionalno neizvjesni mečevi. ,,Lavice“ su 2010, na debitantskom nastupu na EP, izgubile od ove reprezentacije za koju je i tada nastupala, kao i danas, jedna od najvećih zvijezda svjetskog rukometa – Kristina Neagu.

– Opet bih se fokusirala na nas, jer naša loša igra može da dovede do pada, a dobra, sa fokusom, donosi benefite. Možda smo i slični, ali vjerujem da smo spremniji da ispoštujemo dogovore – jasna je Malović.

Sve djevojke našeg tima imaju želju da anuliraju prethodni poraz od olimpijskih šampionki. Imaju razloga, jer ,,dan D“ motiviše…

– Samo od sebe zavisimo i to je dobro, jer ćemo imati fokus samo na Rumuniju. Sve je u našim rukama. Nećemo razmišljati o narednom duelu jer želimo mi da zaslužimo put za Ljubljanu.

Priznaje Malović da nije lako jutro nakon poraza. Ali i da je ekipa svjesna, snažna da prevaziđe loš dan i završi posao kako priželjkuje.

– Moramo biti svjesni ove prilike i da sve to što je bilo ostavimo iza sebe. I da budemo svjesne šta znači današnja utakmica.

Protiv francuske odbrane sa spoljnih pozicija stigla su tek dva gola. Odbrana Rumunije nije na tom nivou, što znači veći broj šuteva iz izglednijih situacija. Samim tim i više golova za golgeterke Malović i Đurđinu Jauković. Ali i više sigurnijih pasova i manji broj tehničkih grešaka.

Fokus na sve

– Napad protiv Francuske nije bio dobar – loše smo odgovorili, što dodatno poziva na oprez i obazrivost pred Rumuniju. Nijesmo protiv Francuske primile preveliki broj golova, s obzirom na greške u napadu. Smatram da smo poziciono odgovorile dobro na njihov napad, a da je tranziciono bilo nemoguće da se vratimo iz šansi kada smo gubile čiste lopte. Teško je bilo vjerovati da će sve biti idealno od prvog do posljednjeg dana i to je realnost. Željeli smo pobjedu, ali džaba, Francuska je timski bila bolja. U svakom segmentu i to je činjenica, ali idemo dalje – istakla je Tatjana Brnović.

Ne treba biti majstor rukometa i vrhunski trener za prepoznavanje aduta rumunske reprezentacije. Neagu i pivotkinja Krina Pintea nose tim.

– Obje su osovina. Svjesne smo, takođe, ako budemo imale preveliki fokus na jednu ili drugu, da će se otvoriti prostor za ostatak tima… Gustom, jakom i konkretnom odbranom, sa mnogo faulova i prekida možemo da ih dovedemo do bezidejnog napada. Naše jezgro protiv Neagu i Bjanke Bazaliju treba da bude jako, jer su obje opasne u šutevima sa devet metara.

Priželjkuju navijači od igračica energiju kakva je bila u trijumfima u Podgorici. Veće samopouzdanje.

– Energija se lako ne gubi. Ne bi bili tim, a mi smo stabilan tim.

Možda će odbrambeno ,,lavice“ biti na najvećem ispitu na crti gdje gospodari 192 centimetra visoka Pintea.

– Opasna je pa je opasna. Velika žena, fizički jaka, a uz to dobro se pozicionira. Možemo da je zaustavimo, jer nije vanzemaljac – poručila je Brnović.

Rumunke su grupnu fazu završile bez pobjede, a onda su na startu, za mnoge otpisane, savladale Španiju. Očigledno je da se Neagu sa drugaricama razbudila. Vide šansu, jer ako dobiju Crnu Goru i u posljednjem kolu Njemačku plasiraće se u polufinale.

Popović: Imamo šansu da odemo u polufinale koje čekamo mnogo godina

– Imamo dobru šansu da riješimo neke stvari i odemo u veliko polufinale koje čekamo mnogo godina. Ova generacija je stasala i uči. Imamo mlade i neiskusne igračice koje nijesu prošle puno, a kroz ovo takmičenje tek prolaze i proživljavaju pobjede i poraze. Djevojke ne treba da se opterećuju značajem meča. Treba da se opuste, budu svoje i ništa drugo – kazala je selektorka Bojana Popović.

Rumunija se razbudila, pobijedila je Španiju, vidi šansu za završni turnir.

– Dobro poznajemo igračice. Kristina Neagu je igrala za Budućnost, a sa mnogima se srijećemo kroz Ligu šampiona, tako da nema nepoznanica – jasna je selektorka.

Selektor Rumunije: Možemo do pobjede

Florentin Pera vidi opasnu Crnu Goru – selektor Rumunije očekuje sjutra težak meč, ali i trijumf u pretposljednjem kolu glavne runde šampionata Evrope.

– Na papiru, stil rivala nam odgovara, ali nemojte da pogriješite i pomislite da to neće biti težak meč. Čeka nas veoma motivisan protivnik, koji će imati podršku velikog broja navijača, što će stvoriti dodatni pritisak na nas. Crna Gora je od Francuske izgubila i biće motivisana da se vrati na pobjednički put i odigraće najbolje što može. Ova utakmica je i za nas važna jer su se stvari nakon grupne faze povoljno razvile i mislim da možemo da pobijedimo – kazao je selektor Rumunije.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve