Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Kvalifikacije za Olimpijske igre: Košarkaši Crne Gore u grupi sa Kamerunom i Brazilom

Kvalifikacioni turniri su na programu od 2. do 7. jula iduće godine, a Olimpijske igre od 26. jula do 11. avgusta

Košarkaši Crne Gore će kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine igrati u letonskoj Rigi, a rivali u grupi B će joj biti Brazil i Kamerun, odlučeno je žrijenom u švajcarskom Mijeu, u “Patrik Bauman Kući košarke”.

U grupi A na istom turniru igraće Gruzija, Filipini i domaća Letonija.

Samo pobjednik sa ovog turnira, kao i sa preostala tri, u Grčkoj, Španiji i Portoriku, izboriće olimpijsku vizu.

Svaka reprezentacija će u grupi odigrati po dva meča, a prve dvije će izboriti plasman u polufinale, u kojem će pobjednici igrati za olimpijsku vizu.

Crna Gora, koja je na posljednjem Mundobasketu zauzela 11. mjesto, što je najbolji rezultat u istoriji naše košarke na dva učešća na SP, žrijebana je iz trećeg šešira, zajedno sa Portorikom, Dominikanskom Republikom i Finskom, a dobila je rivale iz drugog (Brazil) i šestog šešira (Kamerun). Brazil je na ovogodišnjem Mundobasketu zauzeo 13. mjesto, dok je Kamerun vizu za olimpijske kvalifikacije izborio osvajanjem prvog mjesta na avgustovskom pretkvalifikacionom turniru u Nigeriji, pobijedivši u finalu Senegal.

Što se tiče grupe A na turniru u Rigi, Letonija je na posljednjem Mundobasketu bila peta, Gruzija je zauzela 16. mjesto a Filipini, jedan od tri domaćina SP, završili su takmičenje na 24. mjestu.

Letonija je trenutno i najbolje rangirana na FIBA listi, na osmom mjestu, Brazil je 12. na svijetu, a Crna Gora 17. Slijede Gruzija (23), Filipini (38) i Kamerun (67).

Kvalifikacioni turniri su na programu od 2. do 7. jula iduće godine, a Olimpijske igre od 26. jula do 11. avgusta.

Pored domaćina Francuske, plasman na Olimpijske igre su već osigurali Sjedinjene Američke Države, Kanada, Njemačka, Srbija, Australija, Japan i Južni Sudan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve