Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Klop na kraju sezone napušta Liverpul

Njemački stručnjak je odlučio da napusti klupu Redsa na kraju sezone kada mu istekne važeći ugovor. Iako je klub želio da ga zadrži i produži mu ugovor, Klop je ipak rešio da je bilo dosta i da je njegova epoha na Enfildu završena.

Odjeknula je bomba sa Ostrva, Jirgen Klop odlazi iz Liverpula na kraju sezone!

Njemački stručnjak je odlučio da napusti klupu Redsa na kraju sezone kada mu istekne važeći ugovor. Iako je klub želio da ga zadrži i produži mu ugovor, Klop je ipak rešio da je bilo dosta i da je njegova epoha na Enfildu završena.

“Mogu da razumem da je za mnoge ljude ova odluka trenutni šok, posebno kada to čujete prvi put, ali mogu da objasnim ili barem da pokušam da objasnim. Obožavam apsolutno sve u vezi sa ovim klubom, obožavam sve u ovom gradu, obožavam naše navijače, tim, stručni štab… Sve. Ali to što sam svejedno donio ovu odluku vam pokazuje da sam uvjeren da je to odluka koju moram da donesem”, rekao je Klop za klupski sajt.

Objasnio je i razlog šokantne odluke.

“Reč je o tome da, kako to da kažem, ostajem bez energije. Nemam sada problem, znao sam već neko vreme da će u jednom trenutku doći do ovoga, ali za sada sam apsolutno u redu. Međutim, znam i da ne mogu ovaj posao da radim iznova i iznova i iznova…”

Klop je bio miljenik Liverpulove publike i baš zbog nje je riješio da odluku objelodani šest mjeseci ranije.

“Poslije svih ovih godina i svega što smo prošli, raslo je poštovanje koje imam prema vama, ljubav prema vama i najmanje što vam dugujem jeste istina, a ovo je istina. Klubu sam rekao već u novembru. Moram još malo da objasnim ljudima koji sa strane vide samo ono što se dešava kraj aut linije, na treninzima i tome slično. Veći dio mog posla se obavlja sa strane. To znači da čim počne sezona, ti već razmišljaš o sljedećoj”.

Još krajem prošle sezone je počeo da razmišlja o odlasku…

“Kada smo sjeli da razgovaramo o potencijalnim pojačanjima, ljetnjim pripremama, pomislio sam: ‘Nisam siguran da ću tada biti ovdje. I iznenadio sam samog sebe. Očigledno sam počeo da razmišljam o tome. Nije počelo odmah, ali jasno je da je prošla sezona bila super-teška. Bilo je trenutaka u kojima bi drugi klubovi vjerovatno rekli: ‘Hajde sad, hvala na svemu, ali sada je čas da se rastajemo’. To se nije desilo. Za mene je bilo super, super, super-važno da tim vratim na pravi kolosek, samo sam o tome razmišljao. Kada sam shvatio da imamo zaista dobar tim, sa ogromnim potencijalom, u sjajnim godinama, sa super karakterima, onda sam počeo opet da razmišljam o sebi. I ovo je epilog. Nije ovo ono što želim, ali jeste ono što smatram da je 100 posto ispravno”.

U međuvremenu je napravio smjenu generacija poslije odlazaka simbbola tima Firmina, Manea, Hendersona, Vajnalduma, Milnera, Fabinja… I ima šansu da se oprosti titulom.

“Imaćemo taj trenutak, možda kada budemo igrali posljednju utakmicu ovdje ili gdje već, da li u drugoj zemlji ili drugom takmičenju. Biće vremena za sve te stvari. Ali hajde sada da stvarno zapnemo. Spoljni svijet će htjeti da iskoristi ovu odluku, da joj se podsmjeva, želeće da nas poremete. Ali mi smo Liverpul. Prošli smo i kroz teže periode. Vi ste sve to prošli i prije mene. Hajde da nam to bude snaga. To bi bilo zaista kul. Hajde da iz ove sezone iscjedimo sve što imamo i da dobijemo još jedan razlog da se nasmijemo kada se u budućnosti osvrnemo iza nas”.

Jirgen Klop (©Reuters)Jirgen Klop je u Liverpul došao u jesen 2015. poslije smjene Brendana Rodžersa i ispisao istoriju sa slavnim klubom. Sa Redsima je osvojio sve što se moglo osvojiti, donio im titule prvaka Evrope, prvaka svijeta, a nakon 30 godina čekanja i zvanje šampiona Engleske. Osvojio je i FA Kup, Liga kup Engleske, Superkup Engleske, Superkup Evrope… Jedino takmičenje koje nije osvojio, a mogao je, je Liga Evrope kada je 2016. poražen u finalu od Sevilje. Izgradio je dinastiju na Enfildu, potpuno rekonstrusao tim kojem je falio pobjednički tim i stvorio jednu od najmoćnijih generacija u istoriji kluba sa Salahom, Maneom, Van Dajkom, Alisonom, Firminom, Aleksander Arnoldom, Hendersonom, Vajnaldumom, Milnerom…

 

Potvrđeno je i da klub napuštaju Klopovi asistenti Pepin Lijnders i Peter Kraviec kao i trener mladog tima Vitor Matos. Neki će krenuti dalje sa Klopom, neki će graditi samostalne karijere. Klop je prije Liverpula radio sedam godina u Borusiji Dortmund sa kojom je osvojio dvije bundesligaške titule i igrao finale Lige šampiona, a prije Borusije je isto toliko godina radio u Majncu u kojem je proveo veći dio igračke i započeo trenersku karijeru.

Nema naznaka koji će biti dalji koraci trofejnog stručnjaka mada se već nekoliko godina se spekuliše da ga čekaju klupa Bajerna i njemačke reprezentacije. Trenutno Bajern djeluje kao realnija opcija jer Tomas Tuhel troši kredite… Što se Liverpula tiče, nameće se Ćabi Alonso kao rješenje. Španac ima klauzulu u ugovoru sa Leverkuzenom ako ga budu tražili bivši klubovi Liverpul, Real i Bajern.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve