Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kampanja protiv rasizma u Seriji A: Na plakatima nacrtana tri majmuna

Čelnici lige su povukli marketinški potez kojim će pokazati da su optužbe za rasizam neutemeljene, pa su pokrenuli kampanju "Ne rasizmu"

U posljednje vrijeme italijanska Serija A često je u centru pažnje zbog rasističkih ispada navijača.

Foto: Twitter

Čelnici lige su povukli marketinški potez kojim će pokazati da su optužbe za rasizam neutemeljene, pa su pokrenuli kampanju “Ne rasizmu”, što je slično onome što je uradio “Corriere dello sport”.

Naime, sportski dnevnik je odlučio da se protiv rasizma bori sa velikim naslovom “Black friday” u najavi utakmice između Intera i Rome, odnosno duela dvojice prijatelja i donedavnih saigrača iz Mančester junajteda – Romela Lukakua i Krisa Smolinga.

“Svjesno sam odabrao majmune. Zato što mi je tema vezana uz rasizam važna, a u mojoj umjetničkoj viziji majmuni su metafora ljudske rase. To je vraćanje loptice rasistima jer svi potičemo od majmuna. Zato sam nacrtao zapadnog majmuna, azijskog majmuna i crnog majmuna”, objasnio je umjetnik Simone Fugacoto, koje je angažovala Serija A.

Kao i urednik “Corriere dello Sporta” Ivan Zazaroni, ispao je neshvaćen jer ljudi su masovno sramotnim nazvali, pa izvrijeđali i njega i njegov rad i Seriju A i Italiju.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve