Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Jedan korak naprijed, dva unazad

U mečevima protiv Srbije i Mađarske pod Goricom Crna Gora je pokazala da ima kvalitet, ali je osvojen samo bod od mogućih šest, tako da su napravljena dva koraka unazad.

Startna pobjeda u kvalkifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine ulila je nadu našim fudbalerima da mogu uspoješno proći kroz kvalifikacije, ali nastavak nije bio tako dobar.

U mečevima protiv Srbije i Mađarske pod Goricom Crna Gora je pokazala da ima kvalitet, ali je osvojen samo bod od mogućih šest, tako da su napravljena dva koraka unazad.

Dobar tim se prepoznaje u najtežim ispitima, odnosno u ostvarenim rezultatima u odnosu na postojeći kvalitet.

Crna Gora je protiv Srbije i Mađarske pokazala samo da može, ali i da nema takmičarski kvalitet i nije u stanju da igra na rezultat.

“Sigurno su igre u prva tri meča bile bolje nego što govore rezultati. Pokazali smo da možemo da igramo sa favoritima – sa timom koji je učestvovao na Mundijalu i ekipom koja je žrijebana iz prvog šešira. Ipak, da biste pobjeđivali rivale kao što su Srbija i Mađarska morate da koristite šanse, a mi nismo nijednu. Nadam se da ćemo popraviti taj segment”, rekao je Radulović.

Kvalitet crnogorskog fudbala je na sve nižim granama i pitanje je, ukoliko se propusti i ova šansa, kada će Crna Gora zaista zaigrati na nekom od velikih takmičenja.

Crnogorska fudbalska liga je na sve nišim granama i rejting je mnogo bliži Andori, Lihtrenštajnu ili Malti, nego prvenstvima čak i niže evropske klase. Iz takvog kvaliteta rada i igre teško je očekivati da se reprezentacija domogne najveće evropske i svjetske fudbalske scene.

Utakmica protiv Mađarske pokazala je da u napadu nema kvaliteta da se riješe nekada i najlakše situacije i na pomolu nema napadača na duži rok kakvi su nekada bili Stevan Jovetić i Mirko Vučinić.

“Na kraju kvalifikacija ćemo vidjeti da li je bod protiv Mađarske dovoljan. Odigrali smo zrelo, pogotovo u defanzivnom dijelu. Nedostajalo nam je svježine, završnica da postignemo gol i uzmemo tri boda… A i junski termin je specifičan – mnogo igrača je dosta ranije završilo klupske obaveze i na fizičkom planu se osjetila pauza jer smo pali u drugom poluvremenu. Generalno, možemo da kažemo da je bila solidna utakmica s naše strane”, poručio je Stefan Savić.

Nakon poraza u finišu utakmice protiv Srbije, mnogi su vjerovali da se, bez obzira na kvalitet rivala, protiv Mađarske može učiniti nešto više, ali prosječna igra rijetko donosi željeni rezultat.

“Bila su pomiješana osjećanja poslije meča, jer smo znali da nam trebaju tri boda da napravimo korak naprijed. Možda na kraju ni remi ne bude loš, treba da gledamo širu sliku. Željeli smo, ali nismo fizički bili toliko spremni da možemo da napadnemo posljednjih 15-20 minuta i idemo na sve ili ništa. Bili smo svjesni da bi nas poraz već sada bukvalno eliminisao iz trke za Euro. Trebalo je na kraju biti i pametan”, kazao je as Atletiko Madrida.

Crna Gora nije savladala nijednog od dva favorita na svom terenu, ali Savić od toga ne pravi dramu.

“Da smo učesnici evropskih i svjetskih prvenstava, mogli bismo da kažemo da je to za brigu. Ovako, treba da budemo svjesni sopstvenog kvaliteta. Naravno, treba da budemo optimisti, ali i realni – nismo u situaciji da namećemo stil igre, naročito protiv Srbije i Mađarske koji su na papiru jači od nas. Možda smo mogli da uzmemo koji bod više, ali bitno je da smo i dalje u igri za plasman na Euro. I dok god postoji šansa pokušaćemo da je iskoristimo”, rekao je Savić

“Fudbal je nepredvidiva igra. Možete da pobijedite jake rivale, ali nismo reprezentacija koja može da prijeti svakome. Sačekajmo septembarske mečeve u kojima ćemo prvo pokušati da ostanemo blizu vodećih. A ako to uspijemo, onda i da napadnemo drugo mjesto”.

Naredni termin za igranje reprezentativnih mečeva, je utorak, kada će “hrabri sokoli” odigrati prijateljsku utakmicu protiv Češke.

“Očekujem da odigramo takmičarski, iako je u pitanju prijateljska utakmica. Kad ste u reprezentaciji, ne postoji neozbiljno shvatanje bilo kog meča. Priliku će dobiti i igrači koji nisu imali minutažu protiv Mađarske, to im je šansa da se nametnu selektoru. Vjerujem da možemo da pružimo dobru partiju”, zaključio je Savić.

Selektor Radulović je u prethodnom i ovom kvalifikacionom ciklusu pokazao da je promašaj na klupi reprezentacije, a zašto mu je data nova šansa treba bi da odgovori predsjednik FSCG Dejan Savićević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve