Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Jadran nakon osvojenog Kupa: Slijede novi izazovi

Petar Radanović sa saradnicima odlično obavlja posao, a realno, iako im nad glavom ne visi rezultatski imperativ, šampionski geni ne daju im komociju da zapostave i ovaj segment

Jadran posljednjih godina ne mijenja kurs – pravi igrače, gura mladost u jake utakmice, bori se hrabro sa finansijama, ne odustaje od sistema koji je, ispostavilo se, i donio ovom timu na kraju 2022. godine trofej Kupa.

Petar Radanović sa saradnicima odlično obavlja posao, a realno, iako im nad glavom ne visi rezultatski imperativ, šampionski geni ne daju im komociju da zapostave i ovaj segment.

Što se i vidi – na oba polja novljanska ekipa je uspješna.

– Ove godine u principu smo ušli u priču varijante rada sa mladima, da ih podignemo, i to bez rezultatskog imperativa. Ali kada radiš puno i treniraš uvijek te vuče rezultat i prirodno je da ga tražiš. Ostaje žal za Evropom, zbog turnira u Barseloni, gdje smo igrali dobar, ozbiljan i moderan vaterpolo i bili oslabljeni neigranjem Jovana Vujovića i Uroša Vučurovića. Izgubili smo od domaćina 13:12, bili smo bolji većim dijelom utakmice, ali tako je to kada igraš na gostujućem terenu. Sve to ima svoje. Eto jedino mi je žao zbog toga što duže nijesmo ostali u Evropi – kazao je Radanović.

Jadran je na kraju prošle godine ušao u finale Kupa prepuštajući objektivno blagu ulogu favorita ekipi iz Kotora. Primorac je sedmicu ranije slavio u Herceg Novom 15:12 i bio je u odličnom ritmu. Igrači Jadrana, kako nam je kazao Radanović, bili su na ivici samopouzdanja.

– Primorac je, možda, po prvi put posljednjih sedam, osam godina, ušao u finale Kupa kao favorit. Pobijedili su nas i kod kuće u posljednjem ligaškom meču. Ali momci su se podigli i drago mi je što su odreagovali na pravi način. Bili su fokusirani i disciplinovani što je velikim dijelom uticalo na dobru partiju u finalu Kupa. Kada je bila rezultatska klackalica imao sam osjećaj da smo mnogo sigurniji, organizovaniji – istakao je trener novljanske ekipe.

Mnogi igrači Jadrana u najranijim godinama ,,gurnuti su u vatru“. Sa jedne strane ta komocija prostora i bezuslovnog povjerenja, sa pravom na milion grešaka, je dobra u razvoju talenata. Ali postoji i ona druga priča da često i padnu pred naletom odgovornosti. Ima primjera da su mnogi talenti ostali u granicama osrednjosti, zato jer su u godinama, kada je bio neophodan postepen ulazak u profi priču, ,,pregoreli“ pred obavezama.

– Sa jedne strane i jeste dobro da mladi dobijaju šansu, a možda je malo prerano da sa 19, 20 godina budu nosioci igre, jer je velika odgovornost. Prije svega, nedostaje im iskustva i zato je to mač sa dvije oštrice. Idealno je kada mladi igrač manje igra, a uz sebe ima starijeg i iskusnijeg koji mu pomaže, otvara prostor i od koga dobija savjete. Sa druge strane, kada mladi igrač odjednom dođe do uloge vođe, treba mu dosta vremena da se snađe. To je taj vječiti rizik. Kao što se i nama dogodilo u odlučujućim momentima kada nijesmo prelomili utakmicu, pa ispadnemo sa jednog, pa sa drugog turnira… Kada krene rezultatska klackalica ekipi nedostaje iskusniji igrač ili igrači koji će znati da kažu kada da krenu, da stanu ili u određenim – ključnim momentima preuzmu odgovornost. Ako mladi igrač promaši prvi, drugi, treći šut ulazi u problem da gubi samopouzdanje i tu se, ustvari, dobija kontraprodukt igranja i prevelikog prostora – kazao je Radanović.

Mladi igrači Jadrana pokazuju dozu zrelosti, ali generalno, sa jednim ili dvojicom iskusnijih proces sazrijevanja bi išao mnogo brže.

– Bili bi bolji za 30 odsto – jasan je Radanović.

Svjedoci smo da iz Crne Gore masovno odlaze igrači i to zbog finansija, slabe lige, a i Regionalna se ,,razvodnjala“ kroz turnire. Konkretno Primorac i Jadran nemaju tu moć da bi mogli da idu daleko u Evropi i to u oba takmičenja…

– Da bi angažovali iskusnija pojačanja, koja bi pomogla u građenju djece, potrebne su pare. A mi nijesmo finansijski u mogućnosti. A i pitanje je da li bi iskusnije pojačanje bilo spremno da sebe da u tom procesu nadogradnje mladih igrača.

Jadran će od 21. februara i zvanično biti jači za Đura Radovića, kojem prolazi suspenzija. U dogovoru sa Olimpijakosom do kraja sezone ljevoruki igrač nastupaće za klub odakle je i otišao u Grčku.

– Đuru će trebati četiri, pet mjeseci da dođe u pravu formu u koju je bio. Odlična stvar, za njega i za nas, što će od februara da se vrati, jer je zaista dobar igrač.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve