Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Fenerbahče jedini prvak evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji, Vučić spriječio Partizan

Selektorka Srbije Marina Maljković osvojila je titulu prvaka Evrope u košarci za žene, nakon što su sinoć na fajnal foru u Pragu u finalu pobijedil Mersin sa 99:60.

Selektorka Srbije Marina Maljković osvojila je titulu prvaka Evrope u košarci za žene, nakon što su sinoć na fajnal foru u Pragu u finalu pobijedil Mersin sa 99:60.

Muška sekcija je do evropskog vrha stigla u sezoni 2016/17 trijumfom nad Olimpijakosom 80:64, a zanimljivo da je i na klupi muškog tima Fenerbahčea sjedio trener iz Srbije – pogađate najtrofejniji evropski košarkaški trener Željko Obradović, koji u svojoj kolekciji ima devet evropskih titula sa pet različitih klubova – Partizan, Huventud, Real Madrid, Panatinaikos i Fenerbahče.

Marina Maljković je prije 10 godina bila na klupi Partizana i formirala je ekipu spremnu da krene u pohod na evropsku titulu. Partizan je bio gotovo kompletna ženska reprezentacija Srbije, koju su predvodile tada ponajbolje evropske košarkašice, rođene Novljanke Milica i Ana Dabović.

Partizan je sam kćerkom proslavljenog trenerskog maga, Božidara Maljkovića, za četiri sezone osvojio osam trofeja i spremao se za juriš na evropski tron, pošto je regionalna liga bila već preslaba za “crono-bijele”.

I umjesto dodatnog ulaganja u klub, Aleksandar Vučić je zavrnuo sponzorske slavine, tim je tog ljeta raspušten, a evropski snovi ostali su sanak pusti.

Marina Maljković je samo dvije godine kasnije sa reprezentacijom Srbije postala prvak Evrope, a okosnica tog tima bile su upravo košarkašice tog Partizana. Podvig iz Mađarske i Rumunije (2015) Maljković je ponovila sa Srbijom i 2021. godine.

Marina Maljković i njen otac Božidar i jedini su otac i kćerka koji su kao treneri postali prvaci Evrope, pošto je Maljković senior dva puta bio prvak Evrope sa Jugoplastikom, a potom i 1993. godine sa francuskim Limožom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve