Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

F1: Potpuna dominacija Hamiltona na Kataluniji

Šestostruki svjetski šampion je na „Katalunji“ došao do četvrte pobjede ove sezone, a 88. ukupno, pa ga samo tri dijele od rekorda Mihaela Šumahera.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Španije, šestoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Hamilton, Foto: Twitter/Formula1
Šestostruki svjetski šampion je na „Katalunji“ došao do četvrte pobjede ove sezone, a 88. ukupno, pa ga samo tri dijele od rekorda Mihaela Šumahera.

Hamilton je vodio tokom svih 66 krugova u Montmelu, a na kraju je imao 20 sekundi prednosti u odnosu na Maksa Ferstapena u bolidu Red Bula. Na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao se drugi vozač Mercedesa Valteri Botas.

Trka na „Katalunji“ riješena je na samom startu, kada je Hamilton zadržao prvu poziciju, dok se Ferstapen probio ispred Botasa, koji je izgubio poziciju i od Lensa Strola iz Rejsing Pointa. Britanac je već poslije nekoliko krugova uspio da pobjegne rivalima, koji nijednog trenutka nijesu uspjeli da ga ugroze. Ni Ferstapenovo drugo mejsto nije dovedeno pod znak pitanja, dok je Botas vrlo brzo uspio da se probije pored Strola i obezbijedi treće mjesto.

Vodeća trojica su bili klasa za sebe u odnosu na ostale, a u prilog tome ide činjenica da su samo Ferstapen i Botas trku završili u istom krugu kao Hamilton. Finac je čak tri puta bio u boksu, dok su najbolja dvojica samo dva puta, a pripao mu je i najbrži krug trke. Strol je na kraju bio najbolji među ostalima, ispred timskog kolege Serhija Peresa, koji je kažnjen dodavanjem pet sekundi na vrijeme zbog ignorisanja plavih zastavica.

Šesto mjesto pripalo je vozaču Meklarena Karlosu Sainsu junioru, ispred Sebastijana Fetela u Ferariju, koji je samo jednom išao na zamjenu pneumatika, a uspio je da se odbrani od napada vozača koji su ga slijdili. Među njima su se isticali Aleksander Albon u bolidu Red Bula i vozač Alfa Taurija Pjer Gasli, koji su bili osmi i deveti. Posljednji bod pripao je Landu Norisu u drugom Meklarenu.

Pored Hamiltonove dominacije Veliku nagradu Španije obilježilo je to što je Kimi Raikonen postao vozač sa najviše kompletiranih krugova u istoriji Formule 1. Finac je trku završio na 14. poziciji. Trka je, inače, protekla bez većih incidenata, ali je žute zastavice izazvao vozač Ferarija Šarl Lekler, koji se okrenuo na stazi, da bi mu se potom bolid ugasio. Iako je uspio ponovo da ga pokrene, morao je da se povuče iz trke nedugo zatim.

Zahvaljujući novoj pobjedi Hamilton je povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana i sada ima 132 boda, 37 više od Ferstapena, dok je Botas treći sa 89.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 30. avgusta Velikom nagradom Belgije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve