Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Eurokup: Budućnost predstavlja prvog protivnika – Žugićev Ulm

Ove godine Budućnost ima priliku da bude svjedok novog formata, drugog po jačini evropskog kontinentalnog takmičenja, samim tim da vidi kako će da se snađu u grupi sa još devet timova. Žrijeb i nije bio toliko naklonjen ''plavima'', nema lakih protivnika, ali naučili smo godinama, da i oni imajui te kako šta da ponude svakoj ekipi.

Došlo je konačno i otvaranje poglavlja nove evropske priče za ekipu Budućnost VOLI, odnosno početak sezone u Evrokupu.

Ove godine Budućnost ima priliku da bude svjedok novog formata, drugog po jačini evropskog kontinentalnog takmičenja, samim tim da vidi kako će da se snađu u grupi sa još devet timova.

Žrijeb i nije bio toliko naklonjen ”plavima”, nema lakih protivnika, ali naučili smo godinama, da i oni imajui te kako šta da ponude svakoj ekipi.

Jedno je sigurno, navijače ove sezone očekuje više utakmica u Evropi, njihovog najmilijeg kluba.

”Plavo bijel”’ su u poslednjoj utakmici odigrali jedan sjajan meč protiv jake ekipe Igokee, pod sjajnom dirigentskom palicom Aleksandra Džikića.

Trener je odradio sjajnu rotaciju, kombinovao je i small ball i sa dva centra, po potrebi, sjajno osjetio momentum i naše ekipe i protivnika, i tako na kraju donio važnu pobjedu.

Di Džej Sili se pokazao kao sjajno pojačanje, Vili Rid zašto ga zovu ”Air Kansas City”, a i ostatak ekipe je doprinio pobjedi u derbiju kola ABA lige.

Sa tom energijom, i na talasu dvije vezane pobjede idu na gostovanje starim znancima iz Ulma.

O protivniku

Njemačka ekipa je i prošle godine bila u istoj grupi Evrokupa s nama.

Projekat jednog čovjeka sa vizijom i ljubavlju prema košarci (Tomas Stol – dr. medicine) i drugog sa finansijama (Andreas Etel), urodio je plodom da 2001. godine uzdignu iz pepela klub koji se ugasio, i da od njega u naredne dvije decenije naprave jakog Bundesligaša koji par godina unazad igra i evropska takmičenja.

U prelijepoj Ratofarm Areni, kapaciteta šest hiljada mjesta, postali su poznati po dobroj, brzoj košarci, i rosterima gdje preovladavaju mladi i talentovani igrači.

Sa klupe ih predvodi, nama poznato lice, Jaka Lakovič, u istoriji EX YU prostora poznat kao jedan od boljih plejeva-skorera, koji svoju košarkašku filozofiju gleda da prenese i na svoj tim.

Međutim, pred njim nije nikako lagan posao, jer u odnosu na prošlu sezonu roster je gotovo kompet promijenjen.

Andreas Obst, fenomenalni kombo bek poznat po dobrom šutu je pojačao redove Bajer Minhena.

Dilan Oštekovski, centar američko-njemačkog porijekla poznat po snazi i solidnom šutu s perimetra, od ove sezone nastupa u Evroligi kao član Asvela.

Džon Petručeli, defanzivni dinamo, koji je sa pozicije beka umio da bude i prvi bloker ekipe, i da ima preko 3 ukradene lopte je karijeru nastavio u italjinaskoj Breši, dok je američki plej Troj Kopejn od ove sezone u turskoj Darušafaki.

Ipak i pored odlazaka, popularni “vrabci” nisu bili lijeni na tržištu, pa su tako direktno iz Čikago Bulsa doveli brazilskog centra Kristijana Felisa.

Za poene je zadužen Semadž Kriston, američki plej koji ima iskustvo iz NBA lige (nastupao za OKC), ali i dosta evropskih ekipa, a u Njemačku stiže iz Tofaša.

Još jedan Amerikanac, sa NBA iskustvom, Džaron Blosomgejm je došao iz izreaslke Ironi Naharije, a u CV-u ima i osvojenu G ligu (NBA razvojna liga).

I svakako jedno, nama dobro poznato lice, košarkaš koji je u našem dresu postao najmađi evropski debitant u istoriji Evrolige, Fedor Žugić koji je ove sezone postao novi košaraš ”Vrabaca”.

Forma protivnika

Ulm je odmah na startu Bundeslige krenuo moćno, sa pobjedom na gostovanju favorizovanom Bajernu.

Međutim onda je uslijedila serija od tri vezana poraza u prvenstvu, da bi u posljednjem kolu uspjeli da dobiju Najnerse, i tako se vrate na kolosjek.

Na šta treba obratiti pažnju:

Semadž Kriston, odličan košgeter, sa dobrim pregledom igre, koji umije sam da ispali po 10+ šuteva za tri poena.

Felisio i Blosomgejm sjajno koriste ateticizam u reketu, s tim što Blosomgejm umije i da pogodi sa perimetra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve