Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović: Uživanje je raditi sa djecom

Dječaci rođeni 2009. godine su osvojili drugo mjesto sa 39 bodova na 14 utakmica (13 pobjeda, jedan poraz) u šampionatu Udruženja klubova Centar, koje broji 15 ekipa (lider je Stari aerodrom sa 40 bodova)

Pjetlići Budućnosti, Foto: FK Budućnost

Najmlađa selekcija Fk Budućnost završila je premijernu polusezonu na velikom terenu – pjetlići su tokom jeseni uživali u igri 11 na 11, navikavali se na pravi fudbal, igrali se lopte, upijali sve što im je stručni štab prezentovao – od tehnike i taktike do same analize putem video materijala.

Dječaci rođeni 2009. godine su osvojili drugo mjesto sa 39 bodova na 14 utakmica (13 pobjeda, jedan poraz) u šampionatu Udruženja klubova Centar, koje broji 15 ekipa (lider je Stari aerodrom sa 40 bodova).

Međutim, rezultat je bio najmanje bitan, ali nije izostao…

– Zadovoljan sam kako su djeca prihvatila prelazak sa manjeg terena na veliki. Pola godine prije početka sezone, igrali smo prijateljske utakmice na velikom terenu i to nam je dosta pomoglo da brže prihvatimo nove obaveze i zahtjeve u igri, govori prvi trener Balša Božović, koji je sa pomoćnikom Blažom Igumanovićem, trenerom golmana Sašom Živaljevićem i kondicionim trenerom Ivanom Božovićem na vrijeme mislio o svemu…

– Taj jedan poraz nas je koštao prvog mjesta na tabeli, zaostajemo samo bod i potrudićemo se da u drugom dijelu sezone mi budemo ti koji će prvi proći kroz cilj. Niko nam iz uprave kluba ne postavlja to kao imperativ, ali tako djeca uče da noseći dres Budućnosti imaju obavezu da u svakoj utakmici idu na pobjedu uz dobru i lepršavu igru.

Više i od igre i rezultata, raduje činjenica što 12-godišnjaci na Trening kamp FK Budućnost dolaze i odlaze sa – osmijehom.

– Najzadovoljniji sam odnosom djece prema obavezama, jer sva ta djeca jedva čekaju da dođu na trening, nevažno kakvi su uslovi tog dana – da li je kiša ili vjetar, ponašaju se kao mali profesionalci koji obaveze izvršavaju bez pogovora, poručio je Božović, koji se osvrnuo na fudbalske stvari…

– Kada je riječ o igri, zadovoljan sam što naše zahtjeve sa treninga dječaci prenose na utakmice i brzo upijaju i kapiraju stvari, a to se zove talenat. Trudimo se da igramo brz fudbal sa brzim dodavanjima na sredini terena, ali isto tako ne želim da im oduzimam kreaciju i dozvoljeno im je da u završnoj zoni probaju “sve”. Srećan sam što su prepoznali to što tražimo i rijetki su slučajevi zloupotrebe te vrste slobode u igri. Naravno, u svim segmentima možemo bolje i biće bolje, jer djeca sjajno prihvataju svaku kritiku mojih saradnika i mene, jer su svjesni da smo tu da njihov talenat nadogradimo dobrim i kvalitetnim radom.

Stručni štab pjetlića – baš kao i kompletan klub – se trudi da se sva djeca osjećaju ugodno, jer oni su budućnost crnogorskog fudbala.

– Nismo od onih trenera koji pokušavaju da izgrade autoritet galamom, jer je svako dijete različito i treba mu znati prići. Kao što klinci uče od nas, tako i mi učimo od njih, jer smo i mi relativno mladi u trenerskom poslu. Samim tim što djeca dolaze srećna na treninge, znači da smo na pravom putu i to najbolje opisuje naš odnos sa njima – sami znaju da prepoznaju kada je vrijeme za šalu, a kada za rad.

Pjetlići, kao i mlađi pioniri i pioniri, najviše rade na osnovnim tehničkim elementima, koji su vidljivi na utakmicama.

– Brza obrada lopte, usmjereni prijem, jak pas, čvrsto stopalo, igrice na kratkom prostoru… – to mora da se usavrši do 14. godine. Baš kao što mora da se usavrši pravilno trčanje, a u tome imamo veliku pomoć kondicionog trenera Ivana Božovića i vidi se napredak kod svakog dječaka ponaosob. Svi u klubu smo maksimalno posvećeni pravilnom razvoju djece i njihovoj pripremi za prvi tim, a tvrdim da Budućnost ima svijetlu budućnost u svojoj djeci. Kada vidimo evidentan napredak kod nekog djeteta, to je ono što nas najviše raduje, rekao je Balša Božović.

I pjetlići su bili super efikasni tokom jeseni – na 14 utakmica su postigli 76 golova, a primili su samo devet. Filozofija Budućnosti na djelu od ranih dana…

– Budućnost uvijek treba da igra napadački i za gol više. Djeca shvataju u kakvom klubu treniraju i kakve zahtjeve ima naš klub. Broj datih golova je mogao da bude veći, ali bitno je da smo svim igračima koji su bili u protokolu pružali šansu. I broj primljenih golova je mogao da bude manji, ali naravno da ništa ne mogu da zamjerim tim klincima, jer su još samo djeca i pad koncentracije je normalan.

Balša Božović je i sam bio veliki talenat omladinske škole Budućnosti, a sada kao mlad trener sa svojim pomoćnicima uči djecu pravim vrijednostima…

– Kada sam završavao igračku karijeru, mislio sam da ću se teško snaći u radu sa djecom, razmišljao da se posvetim radu sa seniorima, ali sada vidim da nisam bio u pravu, govori Božović, koji dodaje.

– Uživanje je raditi sa djecom od 11-12 godina, jer kao što sam već rekao – kad vidiš njihov napredak, ne postoji ništa ljepše. Moj saradnik Blažo Igumanović i ja smo uveli video analizu utakmica, koja nam je pomogla da djeci približimo gdje griješe i kako da napreduju na taktičkom planu. Odgovorno tvrdim da mali broj seniorskih ekipa radi slične stvari, a kamoli pjetlići, a najzanimljivije od svega je što klinci sami pitaju kada će biti video i to znači da im se taj način rada dopada. Generaciju koju treniram treba nadograditi sa još par dječaka u svakoj liniji tima i tvrdim da je sigurno jedna od najtalentovanijih selekcija u klubu, poručio je na kraju Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve