Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

BiH: Uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su namještali utakmice

Akcija "Var" se odnosi na nezakonite aktivnosti fudbalskih menadžera, funkcionera Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) sudija, kao i namještanje utakmica Premier lige BiH i Prve lige Federacije BiH. Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su osam osoba u akciji kodnog naziva “Var”, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol SIPA-e Luka Miladinović.

foto Rojters

Akcija “Var” se odnosi na nezakonite aktivnosti fudbalskih menadžera, funkcionera Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (BiH) sudija, kao i namještanje utakmica Premier lige BiH i Prve lige Federacije BiH. Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona.

“Osumnjičena lica se sumnjiče se da su počinila krivična djela organizovanog kriminala, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi”, kaže Miladinović za RSE.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA pretresaju nekoliko lokacija u BiH.

Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažovanih u okviru fudbalskih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtjevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni fudbalski klub”, kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju.

Imena uhapšenih i tačni detalji akcije biće poznati naknadno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve