Subota, 11 Maja, 2024
Rubrika:

Automobilizam je zapostavljen sport

Vučetić se takmiči u šampionatu CEZ, ali i u šampionatu Crne Gore, pa je otkrio gdje više voli da se trka, na domaćim ili regionalnim stazama.

Goran Vučetić dugogodišnji je profesionalni vozač, koji nastupa za crnogorski auto-moto sportskog kluba Podi iz Herceg Novog, a domaću trku svog kluba voziće upravo ovog vikenda.

Za Meridian sport otkrio je detalje o tome kako je i kada odlučio da se prepusti svijetu automobilizma, da li ga je neko naročito motivisao za to, te detalje vezane za trku koja nas čeka u Podima.

“Moja ljubav prema automobilizmu počela je još tokom mog ranog djetinjstva. Imao sam uzore i dan danas imam uzore – Tripo Ivović čuveni automobilista i višestruki šampion bio mi je podsticaj da krenem da se bavim tim sportom. Zvanično sam karijeru započeo 2017. godine i ne planiram uskoro da prestanem”, rekao je Goran na samom početku intervjua.

Vučetić se takmiči u šampionatu CEZ, ali i u šampionatu Crne Gore, pa je otkrio gdje više voli da se trka, na domaćim ili regionalnim stazama.

“Da, odvozio sam nekoliko trka CEZ-a, ali najviše volim da se takmičim u šampionatu Crne Gore. To mi daje dodatni motiv da se pokažem u što boljem svijetlu pred svojom publikom i da gradim karijeru u našoj državi.”

Nedavno se oprobao i u trci koja okuplja sve najbolje takmičare Evrope – trci u Buzetu (Hrvatska), a sa nje donosi samo najbolje utiske.

“To je jedna veoma posebna trka za svakog vozača sa ovih prostora i svi imaju želju da je voze, prije svega zato što je to trka za evropski šampionat. Prijavi se oko 260 takmičara iz Evrope i ta trka je pravo mjerilo vašeg trkačkog znanja i umijeća. Mogu da kažem da sam prezadovoljan tom trkom i da sa nje nosim baš najbolje osjećaje koji se mogu vezati za jednu trku”, pohvalio se Vučetić.

Ovog vikenda Gorana i njegove kolege iz kluba očekuje trka u Podima, za čiju su organizaciju zaslužni upravo ljudi auto-moto sportskog kluba Podi, pa je na sve domaće vozače veliki pritisak.

“Tako je. Ovog vikenda vozim svoju domaću trku. Trenutno sam prvi u generalnom plasmanu tako da očekujem najbolje. Imam veliku želju da pobijedim u ovoj trci upravo pred domaćom publikom koja mi daje veliki motiv da postignem što bolji rezultat”, rekao je Goran.

U auto-moto sportu osim naravno vozača veliku ulogu igraju i tim, automobil i specifikacije staze, a sve to iziskuje velika ulaganja, nas je zanimalo koliko je taj dio težak i Goranu, ali i ostalim njegovim kolegama u Crnoj Gori.”Što se tiče generalno auto-moto sporta u Crnoj Gori – zapostavljen je od strane nadležnih organa, a svi zanmo da je to jako skup sport. Ja se snalazim eto preko nekih svojih sponzora, ali sam otvoren za sve ljude kojima je u interesu da podrže ovaj sport, otvoren sam za svaki vid saradnje. Što se mojih kolega tiče, i oni se snalaze, bore se i dajemo svoj maksimum pa očekujemo najbolje”, oprezno je izjavio Vučetić.

Trka u Podima je jedna od najspecifičnijih trka u Crnoj Gori, a Gorana samo zamolili da nam opiše tu trku i atmosferu u Herceg Novom koja će biti zastupljena narednih dana, kako bi privukao čitaoce Meridian Sport portala da dođu u Pode i uvjere se kakav se automobilski spektakl dolje sprema.

“Trka u Podima je jedna dobro organizovana trka, a uz određene sponzore koje imamo jednostavno mora biti tako. Mi svi željno iščekujemo ovu trku i to je jedna od najboljih trka u Crnoj Gori. Njoj se svi vozači posvete sa svim mogućnostima, kako psihičkim i fizičkim, tako i organizaciono i finansijski. Moram da pohvalim i organizaciju trke ove godine, koja je od kada smo stigli na vrhunskom nivou.”

Automobilizam je, uprkos svim mjerama sigurnosti koje su sprovedene u poslednjih nekoliko decenija, i dalje jedan prilično opasan sport. Nas je zanimalo koliko se sigurno Goran osjeća u svom trkačkom automobilu pri tim brzinama i da li ga je nekada strah svega što potencijalno može da se dogodi.

“Automobilizam jeste strašno opasan sport i mogao bi se svrstati i u ekstremne sportove, ali mi imamo naše načine zaštite – preko “roll cage” sistema u autu preko naše opreme, kacige, odijela. Osjećam se sigurno, ali nikada nije isključena mogućnost da se prilikom udesa svašta desi, ali mi ne razmišljamo mnogo o tome. Čim smo odlučili da se bavimo ovim sportom ta opasnost nam je u drugom planu.”

Za kraj nas je zanimalo koji mu je najveći cilj u dosadašnjoj karijeri, a koji cilj je postavio za svoju budućnost.

“Ja sam ambiciozan i želim ove godine da postanem šampion Crne Gore. Sledeće godine ćemo se posvetiti malo više CEZ šampionatu i tu se nadamo tituli. Sve u skladu sa finansijskim mogućnostima. Razni faktori utiču na to, ali ja imam jedan cilj – da postanem šampion Centralno-evropske zone”, rekao je Goran Vučetić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve