Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Kako je Crvena zvezda postala balkanski Nacional iz Medeljina: Vučićev ponoćni ulazak i trofeji za jedan klub

Umjesto borbe za stabilizaciju počeo je neviđeni cirkus u “Jelen super ligi”, kako su tada takmičenje zvali, i sudije su imale zadatak da na terenu odrade sve ono što nisu mogli Zvezdini fudbaleri, pa je Crvena zvezda te sezone izvela 10 penala, od kojih su mnogi bili skandalozni i šampionska titula je nakon šest posnih sezona vraćena u Ljutice Bogdana 1a.

Piše: Stanko Radulović

Crvena zvezda je već deceniju, kao što smo već pisali, sinonim za povezanost duboke države sa sportom, kriminalom i korupcijom, odnosno beogradskim podzemljem, a  sve je počelo jedne novembarske noći ponoćnim upadom u prostorije FK Crvena zvezda i smjenom tadašnjeg rukovodstva kluba.

Ponoćni ulazak srpskog autokrate Aleksandra Vučića u Crvenu zvezdu bio je signal da će u narednim godinama u srpskom sportu, fudbalu nastati haos koji traje i danas i da u narednom period na trofeje može računati samo jedan klub, a potvrda je stigla već u prvom prelaznom roku.

I pored ogromnih dugova koji su se kretalo oko 50 miliona i priče u javnosti o borbi za stabilizaciju kluba i finansijsku konsolidaciju odmah se krenulo agresivno sa dovođenjem velikog broja pojačanja, pošto je pod pokroviteljstvom Vučića “duboka država” bila na usluzi samo jednom klubu.

Umjesto borbe za stabilizaciju počeo je neviđeni cirkus u “Jelen super ligi”, kako se tada takmičenje zvalo, i sudije su imale zadatak da na terenu odrade sve ono što nisu mogli Zvezdini fudbaleri, pa je Crvena zvezda te sezone izvela 10 penala, od kojih su mnogi bili skandalozni i šampionska titula je nakon šest posnih sezona vraćena u Ljutice Bogdana 1a.

U narednim sezonama Crvena zvezda je u svakom prelaznom roku dovodila po 10 i više veoma skupo plaćenih fudbalera, na rapolaganju treneri Crvene zvezde imali sup o 10 i više stranaca, a rijetko koji je od njih ostavio dublji trag u klubu. Direktor Zvezdan Terzić se toliko osokolio da je zvezdašku javnost ubijedio da Crvena zvezda u svakom trenutku mora na raspolaganju da ima 100 fudbalera, ii mala je, a dugovi su ponovo počeli da rastu.

Partizan je te 2012. godine još uvijek imao jak i kvalitetan tim sa brojnim fudbalerima stasalim u vlastitoj školi fudbala, i bilo je jako teško krenuti na fudbalski klub direktno, koji je bio finansijski stabilan, ali su se zato na udaru SNS i Vučića našli ostali klubovi JSD Partizan – oba košarkaška tima (muški i ženski), vaterpolo klub, atletski, pa čak i teniski kroz koji je u Srbiji, sa izuzetkom Jelene Janković, prošli svi najkvalitetniji srpski teniseri.

Odmah po dolasku na vlast Vučića su dušu razarali fudbaleri, košarkaši i košarkašice Partizana, te vaterpolisti koji su bili simbol pobjede i Partizana i Srbije, a to je moralo da se promjeni. Vaterpolisti Partizana su bili simbol i snaga srpske reprezentacije koja je dominirala svjetskim vaterpolom, a košarkaši su dominirali regionalnom ligom i kraj njihove dominacije nije se nazirao. Duško Vujošević na klupi Partizana bio je nerješiva enigma za sve u region (ABA liga), pa j u nju doveden i Makabi, samo da “crno-bijeli” ne budu šampioni, a trofejni trener je svoj tim odveo in a fajnal-for, gdje je u polufinalu izgubio od Olimpijakosa na jednu loptu i na kraju osvojio treće mjesto.

Zato je Vučić spremio nekoliko paketa mjera, kako bi zaustavio Vujoševića za kojeg je jedan hrvatski novinar nakon one čuvene Kecmanove trojke u zagrebu napisao:”Vujošević je čudesni trener, on vam je u stanju da od drveta napravi košarkaša, a nije da već nije”, mislio je novinar Indeksa.hr na centra crnogorske reprezentacije Slavka Vraneša.

Na čelo KK Crvena zvezda doveden je Nebojša Čović, a klub koji je dugovao 17 miliona eura, devet za porez, i koji je nemilice dovodio strance, koji su u Zvezdi igrali slabo, najbolji dokaz je amrički centar Lorens Roberts koji se u Crvenoj zvezdi nije mogao sastaviti sa loptom, a Partizan je doveo do trećeg mjesta u Evroligi.

U jednom tv duelu Čovića i Vujoševića, funkcioner Crvene zvezde je ustvrdio da je Partizan u 2011. Godini bio privilegovan jer je od države dobio čak 1,7 miliona eura, a Crvena zvezda samo 1,5 miliona. U sezoni 2010/11., Partizan je igrao kao trećeplasirani tim Evrope,. Aktuelni šampion ABAlige i Srbije i pobjednik kupa i za te rezultate od vlasti pod pokroviteljstvom Tadića dobio svega pola miliona više od neuspješne Crvene zvezde.

Čović je tada obećao da se to mora promjeniti i uskoro se sve okrenulo naopačke. Pod pritiskom vlasti Vujošević je morao da napusti Partizan, promjenjeno je kompletno rukovodstvo kluba, kako bi se udovoljilo prohtjevima predsjednika svega i svačega u Srbiji i krenuo je sunovrat kluba koji je bio elita evropske košarke.

U Vaterpolo savezu Srbije došlo je takođe do drastičnih promjena, Savez je preuzeo Viktor Jelenić i ubrzo se krenulo na Partizan. Partizan je 2011. godine bio prvak Evrope i u tom timu su igrali najbolji vaterpolisti svijeta u tom trenutku i svi su stasali u Partizanovoj vaterpolo školi – Vanja Udovičić i Filip Filipović bili već nekoliko puta proglašavani za najbolje vaterpoliste Evrope i planete, najzaslužniji za pobjede Srbije, a Denis Šefik već deceniju najbolji golman svijeta i to se moralo promijeniti. Udovičić je naprasno postao minister, Filipović je otišao u inostranstvo, a gotovo cio tim Partizana, pa i Denis Šefik i Andrija Prlainović, su otišli u Crvenu zvezdu koja je već 2013.godine sa 12 nekadašnjih vaterpolista Partizana u timu postal prvak Evrope.

Paralelno sa košarkaškim klubom, ali znatno brže urušen je i ženski košarkaški klub koji je iza sebe imao nekoliko briljantnih sezona – dominirao takmičenjima u Srbiji, ali i osvajao regionalnu ligu, a trener Partizana i selktor  Marina Maljković je sa tim timom sanjala evropske snove. Međutim, Vučić nije mislio tako, i zavrnute su slavine svih sponzora, tim je raspušten, Maljković je napustila Humnsku, a ženska košarkaška reprezentacija Srbije je dvije godine kasnije postala prvak Evrope.

Zbog nezdravog političkog uticaja i haosa u Teniskom savezu Srbije TK Partizan prestao je da igra ligu Srbije i do danas se nije vratio, iako su svi najkvalitetniji teniseri Sbrije bili članovi i djeca tog kluba – Novak Đoković, Viktor Troicki, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić, Ilija Bozoljac, Ana Ivanović, Bojana Jovanovski, Andrea Petković, a čak je i Jelena Janković najavila da će preći u Partizan. Od dolaska Vučića na vlast Partizan ne igra domaću ligu, ali i sadašnji asovi srpskog tenisa su mahom djeca Partizana…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
13.04.2023-08:37 08:37

Kakva opsednutost i fiksacija Srbijom, Srbima i Vučićem. :)

SSSS
13.04.2023-11:03 11:03

Bože, koliko gluposti i neistina! Da je pisao “Prof” Vulićević bilo bi manje laži! On bi bar o nekim činjenicama vodio računa! Da li Vam je g. novinaru, poznato koliko nedela je napravio vaš DulO, koliko je klubova ugašeno da bi KKP dominirao, koliko je penala sviramo FKP, da je Troicki branio crveno- bele boje, etc, etc?! Pustite Vučića, on ne igra ni fudbal ni košarku, za vaterpolo je visok, a teniski reket, pretpostavljam, ne ume ni da drži. Problem je što nema Mirka Marjanovića, Borisa Tadić, što Ružić ne može više da rovari! Pamtite li vreme kada su fudbaleri… Pročitaj više »