Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara

Zahtjevi bi, očekuje Tabaković, trebalo biti realizovani u roku od tri do šest mjeseci, nakon čega slijedi i pokretanje procesa naplate potraživanja

Tokom narednog mjeseca biće pokrenuti postupci kojima će pravni tim, sa pravnikom Sulejmanom Tabakovićem na čelu, tražiti verifikaciju presuda Okružnog suda u Njujorku u predmetima protiv Radovana Karadžića u vezi s odštetom žrtvama torture i silovanja u logorima Republike Srpske.

Proces naplate

Podsjetimo, sud u Njujorku je prije 20 godina u predmetima ”R. Kadić i drugi protiv Karadžića” i ”Jane Doe protiv Karadžića” donio osuđujuće presude, u kojima su krivima, osim Karadžića, proglašeni i SDS, RS, ali i Republika Srbija. RS i Srbija sada bi se trebali naći pred odštetnim zahtjevom čija je ukupna vrijednost, s kamatama koje rastu svaki dan, veća od prvobitno procijenjenih 25 milijardi dolara.

Zahtjevi bi, očekuje Tabaković, trebalo biti realizovani u roku od tri do šest mjeseci, nakon čega slijedi i pokretanje procesa naplate potraživanja. On je u oktobru najavio blokadu imovine Srbije i RS, time i ukidanje manjeg bh. entiteta.

”Svaki nevjerni Toma koji misli da se neće sprovesti ove presude neka se samo sjeti da su Prlić, Karadžić, Mladić u zatvoru. To su presude o ratnim zločinima i neka niko ne misli da neće biti sprovedene. To će biti ”mini Hag”, koji počinje pokretanjem naših zahtjeva, a koji će biti podneseni u opštinskim sudovima u Beogradu i Zagrebu i Kantonalnom sudu u Sarajevu”, kazao nam je Tabaković.

Skeptici bi, vjerovatno, bili i glasniji da se ne radi o pravniku s višedecenijskim iskustvom, koji je 30 godina bio na čelu pravnih službi Vlade i Sabora Hrvatske. On podsjeća da sadržaj presuda više nije potrebno dokazivati, to je okončano u Njujorku, a da ih domaći sudovi moraju uvažiti na osnovu ”De La Haye konvencije”, čiji potpisnici moraju priznati isprave iz drugih država. Među potpisnicama su i Srbija i BiH.

Asocijacije i fondovi

”Naš tim je u kontaktu s određenim institucijama koje su spremne otkupiti ovaj dug kad ga mi nacionalizujemo. Američke asocijacije i fondovi su vrlo zainteresovani. Njima je veoma stalo da Balkan uđe u EU i NATO. Pitanje Balkana moguće je riješiti samo ako se ponište posljedice ratnih zločina i pljačke stanovništva. Jedino tako se Balkan može smiriti. Oni koji to žele, trebaće s nama pregovarati da dobiju te presude, da prisile ljude na vlasti da se civilizuju i uđu u EU u kojoj će biti ravnopravni, ali i svoje grijehe okajati na način da oštećenima vrate njihova prava”, istakao je Tabaković.

Došlo vrijeme da zločin bude kažnjen

Tabaković navodi da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo vrijeme da zločin bude kažnjen i na ovaj način. Na udaru se, kaže, trebaju naći Srbija i RS, kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata, potvrđenog u presudi Miloševiću, ali i presudama Karadžiću, Mladiću i ostalima. Ovim procesima, tvrdi sagovornik, biće otvorena i pitanja pljačke bh. imovine u susjednim državama.

 

IzvorAvaz.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pravda
18.01.2021-12:45 12:45

Sve sto jos uvijek vazi za Jevreje, zrtve génocida i progonjen, treba.da.vazi i za Bosnjake kao zrtve genocida i progona..Lazna Republikal srpska kao i Srbija treba da u usledecih 70 godina
placaju ratne reparacije i potomcima zrtatava génocida upravo onakoo kako to jos uvijek radi Njemacka..

Mne
18.01.2021-17:41 17:41

TAKO JE , NIŠTA ČUDNO!

Zoganj
19.01.2021-01:06 01:06

Vucurovic-DF smieniti-ambasadore-koji-su-podrzali-raspirivanje-mrznje DF-VI nosite slike ovih zlocinaca i raspirujete mrznju vidite li da niko sa vama nece da razgovara !niti u jednoj sali zajedno da sjede sramota ih od svijeta !