Petak, 21 Januara, 2022
Rubrika:

ŽENA S NAJTEŽIM ZADATKOM U SRBIJI: Može li s njom na čelu pasti režim Aleksandra Vučića?

Kada je riječ o vlastima, na meti njenih kritika se prije svega našla Marinika Tepić, kao nosilac liste, kojoj se već dugo kao glavni grijeh na teret stavlja podrška skupštinskoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Imenovanjem Marinike Tepić kao nosioca parlamentarne liste, dio opozicije u Srbiji je indirektno dao do znanja da će učestvovati na svim izborima sljedeće godine, piše Deutsche Welle.

Opoziciona grupacija koju čine Stranka slobode i pravde (SSP), Narodna stranka (NS), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG), kao i još nekoliko udruženja, najavila je da će nosilac njene parlamentarne liste biti Marinika Tepić, potpredsjednica SSP-a.

Time je potvrđeno da će opozicija učestvovati na svim izborima sljedeće godine, i da se odustalo od ideje bojkota izbora. Kako su optimistično naveli, „izlazimo na izbore kako bismo pobijedili na svim nivoima”, iako su se ogradili rekavši „uslovno rečeno izbore jer i dalje nemamo slobodne i poštene izbore”.

Bojkot bez efekta – opozicija „prisiljena” na izbore

Izborni uslovi su međutim i dalje vrlo loši i neizvjesno je hoće li tu biti bilo kakvog napretka do izbora. Stoga i politički analitičar Đorđe Vukadinović za DW kaže da „koliko je opozicija prošlog puta prebrzo proglasila bojkot, toliko je sada od njega prebrzo odustala”.

„Razumijem političke, psihološke i materijalne razloge za odustajanje od bojkota, ali će taj dio opozicije morati objasniti svojim biračima zašto se to čini. Vjerujem da će birači razumjeti te motive, ali ipak ne bi trebalo podcjenjivati birače i posmatrati ih kao neku pasivnu masu koja će bez pogovora slijediti svoje vođe”, smatra Vukadinović.

Ključni razlog zašto se sada ide na izbore je taj „što opozicija nije imala manevarskog prostora da taj bojkot ponovi još jednom”, ocjenjuje za DW Bojan Klačar, izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

„Čini mi se da je opozicija shvatila za ovih godinu dana da vaninstitucionalno djelovanje, sa skromnim resursima, i s jakim političkim protivnikom, više ne može dati efekte i da je neophodno ući u vrlo jasnu i otvorenu političku borbu. Bojkot jeste ukazao na probleme u izbornom procesu, ali nije učinio opoziciju snažnijom, i stoga mislim da su morali izići na ove izbore”, kaže Klačar.

Srebrenička rezolucija – glavna mana?

Okupljanje ove grupacije političkih stranaka, udruženja i pokreta prve kritike je doživjelo od ostalih opozicionih stranaka koje smatraju da je neozbiljno što SSP, DS i PSG pokušavaju monopolizovati pojam opozicije u Srbiji.

Kada je riječ o vlastima, na meti njenih kritika se prije svega našla Marinika Tepić, kao nosilac liste, kojoj se već dugo kao glavni grijeh na teret stavlja podrška skupštinskoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

„Specifičnost Marinike Tepić je taj što ona ima rejting koji je u samom vrhu opozicionih političara, ali isto tako ima i dosta negativnih ocjena”, ističe Đorđe Vukadinović.

„Dakle, ona može donijeti dosta glasova kao stranački kandidat, ali kao nosilac liste široke koalicije – koja namjerava biti i još šira – mislim da je tu njen domet relativno ograničen. Podrška rezoluciji o Srebrenici je možda nekima plus, ali to je opet u očima većine biračkog tijela hendikep”, napominje Vukadinović.

Bojan Klačar takođe smatra da je njen izbor za nosioca liste „politički logičan” jer „Marinika Tepić ima najbolji rejting unutar opozicije”. Tome bi trebalo dodati i neke druge ne manje važne razloge, a to su da je riječ o osobi koja je prepoznatljiva i politički iskusna, „kako na terenu tako i u institucijama”, navodi Klačar.

„Ali isto tako se može očekivati da će politički protivnici tragati za njenim manama, između ostalog će se koristiti i taj odnos prema Srebrenici. Mislim da će to prije svega biti jedna kritika da je ona političarka previše građanske orijentacije, i nedovoljno patriotski orijentisana, bez nekih važnih nacionalnih tema i poruka”, kaže Klačar.

Nestranački kandidati

Spomenuta grupacija je javnost obavijestila da će za beogradske izbore imati nestranačkog kandidata, a pretpostavlja se da će tako biti i za predsjedničke izbore.

Đorđe Vukadinović ističe da istraživanja Nove srpske političke misli (NSPM) pokazuju da „nestranački kandidati imaju bolju prođu. To je negdje i očekivano nakon dugogodišnje negativne kampanje protiv čelnika opozicije, što je najviše uticalo na njihove rejtinge, plus malo i minuli rad u prošloj vlasti”.

Interni problemi opozicije

Kao možda najslabija karika u novoproglašenoj koaliciji pokazuje se Narodna stranka (NS) Vuka Jeremića i to prije svega zbog brojnih unutrašnjih problema.

Tu stranku je u posljednje vrijeme napustio solidan broj visoko profiliranih ljudi uključujući i potpredsjednika stranke Zdravka Ponoša. Ponoš nije formalno napustio stranku, ali je rekao da se neće ponovno kandidovati za stranačke funkcije i da će biti samo običan član, što su mnogi protumačili kao praktičan izlazak iz stranke. Razlog nije službeno poznat, ali je sam Ponoš naveo da je riječ o negativnom odnosu Vuka Jeremića prema činjenici da ga je dio opozicije vidio kao dobrog kandidata za srpske predsjedničke izbore.

„S jedne strane Narodna stranka infrastrukturno vjerovatno najbolje stoji u toj koaliciji, kao i po prepoznatljivosti mnogih imena u vrhu stranke. Ali ono što jest loša vijest za NS i opoziciju jeste da već u najavi vašeg učešća na izborima vi se morate suočavati s internim problemima. A stranke u kampanji ne bi se trebale baviti vlastitim problemima, nego problemima birača”, ocjenjuje izvršni direktor CESID-a.

Karte još nisu promiješane

Đorđe Vukadinović procjenjuje „da će do izbora biti još miješanja karata i napetosti, jer dobar dio opozicione javnosti neće blagonaklono gledati na ovaj izlazak na izbore pod još uvijek lošim uslovima. S druge strane su buknule ove ekološke teme i protesti i stoga očekujem neka – ne toliko stranačka – koliko društvena komešanja. Zato mislim da to što djeluje da je opozicija na neki način digla ruke od predsjedničkih i parlamentarnih izbora i fokusirala se na beogradske, ne mora značiti da će to tako i ostati”, smatra ovaj politički analitičar.

Ako govorimo o izbornim uslovima, možemo reći „da ništa od dogovorenih mjera nije počelo davati efekte. Ako dođe do dobre primjene ovih mjera, doći će do ograničenog napretka, ali moje mišljenje je da će najveći napredak biti taj što ćemo ipak imati političko nadmetanje i bolju međusobnu kontrolu političkih stranaka”, zaključuje Bojan Klačar, piše Deutsche Welle.

Najnovije

Stanić: Zamislite kako je Injac patila decenijama dok je bila glasač DPS-a i aktivista...

Prtparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić reagovao je nakon saopštenja ministarke odbrane Olivere Injac u kojem daje podršku Vladi Zdravka Krivokapića i u...

Digitalni forenzički centar: Govor mržnje- ustaljeni vid komunikacije?

Složena društveno-politička situacija i usljed toga povećan saobraćaj u online prostoru u Crnoj Gori doprinijele su porastu govora mržnje na različitim platformama, koji je...

Đukanović: Region kolijevka kulture, nove generacije sve više prepoznaju važnost saradnje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju kulturno – edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, koju je predvodila Sanja Putica, ambasadorka Projekta. Kako je saopšteno...

Kilde pobjednik spusta u Kicbilu

Norvežanin Aleksander Amot Kilde pobjednik je sedmog spusta sezone koji je za Svjetski kup alpskih skijaša vožen danas u Kicbilu. Kilde je do šeste pobjede...

Strože kazne za govor mržnje

Učesnici današnje debate „ Za mržnju nemamo kad – kako unaprijediti regulativu i samoregulaciju u Crnoj Gori kako bi se spriječilo širenje govora mržnje...

Najčitanije

Povezano

VUČIĆ GLASOVE OD PENZIONERA POKUŠAVA KUPITI I SLATKIŠIMA: “A od predsjednika keks i čokolade”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poznat je kao Deda Mraz - poklone voli da dijeli šakom i kapom. Najdraže mu je darivanje penzionera, ili kako...

Mikić: Vanredni izbori lošije rješenje od manjinske vlade, ali je URA spremna i za taj korak

Vanredni parlamentarni izbori lošije su rješenje od manjinske vlade, ali je GP URA spreman i za taj korak, poručio je izvršni direktor te partije Zoran...

VUČIĆ POBJESNIO NA SARADNIKE: “Evo, vi pametni, sad vodite stranku!”

Danima su Naprednjaci putem televizija, svojih tabloida i društvenih mreža pozivali građane da izađu na referendum i zaokruže "da". Imali su i kampanju na...

POTPUNI DEBAKL, VUČIĆ GUBI PODRŠKU: Na referendum koji je organizovao izašlo samo 29,6 odsto birača

Referendum o promjeni Ustava Srbije završen je sinoć u 20 sati kada su zatvorena biračka mjesta. Na referendum je izašlo svega 29,6 odsto građana...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve